Ben je al een keer in Thailand geweest en heb je de standaard plekken al gezien? Of wil je überhaupt graag van de gebaande paden af, zodat je het de écht authentieke plekken kunt ontdekken, zonder al die andere westerse toeristen? Zorg dan dat je naar Loei, Thailand gaat! Met deze 10 tips weet je zeker dat je alle highlights meepakt!

Loei (uitgesproken als: ‘Leuh’) ligt in het noordoosten van Thailand, tegen de grens met Laos aan. Het trekt eigenlijk alleen maar Thaise toeristen, westerlingen (laat staan Nederlanders) kom je hier niet of nauwelijks tegen. Er zijn een paar hotspots (met hele fijne koffie) in Chiang Khan te vinden, maar verder is het hier vooral nog heel erg puur en heel erg Thais. Engels is hier nog weinig doorgedrongen, dus je zult je vooral met handen en voeten verstaanbaar moeten maken. Maar hoe leuk is dat? En waar ter wereld is dit nou echt nog nodig? Ik vond het prachtig.

Ten eerste raad ik je aan: ga je naar Loei, verblijf dan in Chiang Khan. De stad Loei is namelijk totaal niet boeiend, in tegenstelling tot het charmante Chiang Khan.

En dit wil je absoluut zien en doen in deze Thaise provincie:

1. Avondmarkt in Chiang Khan

De avondmarkt is niet te missen, gezien vrijwel elk hotel en guesthouse in dit dorp aan de weg van de avondmarkt zit. Verwacht geen massa’s mensen, maar wel een gezellige sfeer en een hoop winkels en stalletjes die lokale producten verkopen. Ideaal om hier een origineel souvenir voor weinig geld te shoppen! Goed om te weten: overdag is deze straat zo goed als uitgestorven en is het meeste ook gewoon dicht.

Loei Thailand: avondmarkt Chiang Khan

Loei Thailand: avondmarkt Chiang Khan

2. Ga lokaal eten

Ook deze is niet zo moeilijk, want in vrijwel heel Loei kun je bijna alleen maar lokaal eten. De gerechten hier zijn heel anders dan dat je bijvoorbeeld in Bangkok gewend bent: geen Pad Thai of Fried Rice, maar Khao Piak Sen (noedelsoep met van alles erin) en Khai Grata (gebakken ei met varkensvlees, bosui en worst). Dat laatste wordt hier overigens vooral als ontbijt gegeten. Mocht je hier meer over willen lezen, check dan deze blog met andere gerechten uit Loei.

Loei Thailand

3. Offer ritueel (Pha Sat Loy Khro)

Een ritueel wat veel lijkt op de landelijke traditie Loy Krathong, maar wat in Chiang Khan net even anders wordt gedaan: bij Pha Sat Loy Khro maak je een eigen offerbootje van palmbladeren en bijenwas, en versier je deze met oranje bloemen, een kaars en een wierookstokje. Eenmaal klaar laat je je offer het wegdrijven op de Mekong rivier, waar het dorp aan ligt. De lokale bevolking doet dit elke keer wanneer ze het gevoel hebben als de dingen niet goed gaan. Met het loslaten van het offer wend je al het slechte af en komt er weer nieuw geluk in je leven. Althans, als je het bootje niet nakijkt tenminste, want dat brengt juist ongeluk. Net als wanneer je exemplaar zinkt, dat werkt ook niet echt in je voordeel.

Pha Sat Loy Khro

Pha Sat Loy Khro

4. Aalmoes voor de monniken

Je moet er vroeg je bed voor uit, maar geloof mij: dat is het ZO waard! Dit ritueel wordt dagelijks in heel Thailand uitgevoerd, maar Chiang Khan is een van de weinige plekken waar je zelf als enige toerist (of in ieder geval als een van de weinige) aanwezig zult zijn. Al voor zonsopgang verlaten de plaatselijke monniken hun tempels om hun ronde door de straten te doen: hierbij halen ze aalmoezen voor de dag op. Denk aan rijst, flesjes water en andere kleine eet- en drinkbare giften. Deze schenkingen zijn de voorraad eten die ze voor die dag hebben, oftewel: dat is al het eten wat de monniken zullen eten die dag. Ze zijn dus volledig afhankelijk van wat ze krijgen en de Thai hechten daar heel veel waarde aan.

Loei Thailand: monniken Chiang Khan

Trek voor dit ritueel bedekkende kleding aan: een lange broek en een shirt dat je schouders bedekt. Op veel plekken kun je bij een stalletje al voor 20 baht een bakje met kleefrijst halen. Wij (ik en Mirjam) werden onder de hoede genomen door een heel lieve vrouw die aan de overkant van ons hotel woont. Ze laat ons zien hoe we moeten knielen, legt met handen en voeten uit dat we we de monniken niet aan mogen kijken en hoe we onze handen moeten houden. Elke monnik die je iets geeft, geeft je daarna zijn zegening. Het is lastig om te omschrijven wat voor gevoel dit ritueel je geeft, maar een ding kan ik je wel vertellen: het is echt heel erg bijzonder en iets dat je waarschijnlijk nooit meer op deze manier mee zal maken. Mijn absolute highlight!

Loei Thailand: monniken Chiang Khan

Loei Thailand: Chiang Khan

5. Fietsen rondom Chiang Khan

Het is hier een behoorlijke opgave om een fiets te vinden die niet bedoeld is voor mensen onder de 1,50 meter. Maar aan het eind van de straat Chai Kong vind je gelukkig nog wél een plek waar je voor 150 baht drie uur lang een fiets kunt huren van redelijk formaat. En doe dat! Want met het hete weer is het heerlijk om de wind door de haren (en onder je oksels) te voelen en de omliggende tempels en huizen te ontdekken. Als je de goede kant op gaat kom je ook een aantal prachtige rijstvelden tegen. Ik weet alleen niet welke kant, want wij gingen heel hard de verkeerde richting op. Misschien handig om een plaatje op te zoeken via Google en die aan een local te laten zien. Ze helpen je sowieso heel erg graag met alles!

Loei Thailand: fietsen Chiang Khan

Loei Thailand: fietsen Chiang Khan

6. Varen en chillen op Huay Krating

Dit kunstmatig aangelegde waterreservoir is serieus al een pareltje om te zien, maar het wordt nog leuker als je een houten vlot huurt en het meer op gaat. Je wordt door iemand naar het midden van het meer gevaren, en je wordt op de afgesproken weer opgehaald met vlot en al. Eten mee, drinken mee, boekje mee… En je hebt een heerlijk relaxte middag op de Huay Krating tussen de Thaise gezinnen die het er ook even een dagje van nemen. Ik bedoel: het is immers wel vakantie hè!

Loei Thailand:

Loei Thailand: Huay Krating

Loei Thailand: Huay Krating

Huay Krating

7. Beklim de Suan Hin Pha Ngam

De Suan Hin Pha Ngam is een karstgebergte waarbij je, als je eenmaal boven bent, een fenomenaal uitzicht krijgt. Al zeg ik het zelf. Je loopt door de bossen, onder en over rotsen heen en moet af en toe wat klimmen, maar man, man, man: eenmaal boven ben je jezelf heel dankbaar dat je de moeite hebt genomen. Kijk maar naar de foto’s hieronder! En het goede nieuws is: op de terugweg mag je gewoon achterin een oude pick-up stappen.

Suan Hin Pha Ngam

Suan Hin Pha Ngam

Suan Hin Pha Ngam

Suan Hin Pha Ngam

Loei Thailand

8. Black Thai

Breng een bezoek aan de Black Thai, een stam uit China die lang geleden naar Thailand is verkast en nu een heel eigen community met eigen taal en rituelen vormt in Loei. Ze heten ‘black’, omdat de vrouwen altijd zwarte blouses dragen. Ze vinden het maar wat leuk als er westerse toeristen langskomen. Ga aan het eind van de dag, dan zijn de kinderen uit school en kun je – als je wilt – met ze op stelten spelen.

Black Thai

Black Thai

Black Thai

9. Sunset varen

Helaas heb ik deze zelf niet gedaan wegens tijdgebrek, maar mocht je de kans hebben: ga mee op een boottocht die bij zonsondergang over de Mekong vaart. Prachtige uitzichten gegarandeerd. In Chiang Khan kun je dit heel makkelijk boeken (prijs was volgens mij 300 baht per persoon, maar pin me er niet op vast).

Loei Thailand: sunset tour Chiang Khan

10. Lunch/koffie/drinken aan de Mekong

Zorg dat je tijdens je verblijf in Chiang Khan tenminste een keer aan het water hebt gezeten. ’s Avonds heeft niet zoveel zin (dan is het pikkedonker en word je lek geprikt door de muggen), maar lunch of koffie is perfect! Heerlijke koffie en taart krijg je trouwens bij With a View, ziet er ook nog eens heel hip uit. Hoe fijn is het om je dag te beginnen met een lekker bakkie én uitzicht op zowel de rivier als op Laos (dat ligt aan de overkant)?

Loei Thailand: Chiang Khan

Praktische tips

Zo kom je er:

Vanuit Nederland en België zijn er meerdere mogelijkheden om (rechtstreeks) naar Thailand te vliegen. De voordeligste optie is om een ticket naar Bangkok te boeken (check ook Skyscanner of Tix.nl om prijzen te vergelijken) en van daaruit óf de nachttrein te nemen óf een binnenlandse vlucht te boeken naar Udon Thani of de stad Loei. Ik vloog zelf met Thai Airways vanuit Brussel Zaventem en pakte vervolgens de nachttrein naar Udon Thani.

Zo regel je het:

Omdat het noorden nog behoorlijk ongerept is, zijn de voorzieningen qua openbaar vervoer ter plekke ook wat minder geregeld dan wanneer je bijvoorbeeld naar Chiang Mai zou gaan. Een hele fijne optie is om dit deel van je reis van tevoren te regelen, bijvoorbeeld via Riksja Travel. Op hun website Thailandonline.nl bieden ze een bouwsteen aan waarbij je in Udon Thani opgehaald wordt en in drie dagen tijd geheel op sleeptouw wordt genomen door Loei. Na afloop kun je tip 1, 2, 3, 4, 6, 7 en 8 al afstrepen. Je overnachtingen zijn hierbij ook geregeld: je slaapt in Chiang Khan (ik zat zelf in het Wong Sai Siri Srichiangkhan Hotel), het leukste dorpje om überhaupt in te verblijven. De andere tips kun je makkelijk zelf ter plekke regelen.

.
Alle artikelen Thailand

(c) Alle foto’s waar ik op sta: Mirjam Blanken
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒