Dolfijnen spotten kun je op heel veel plekken in de wereld. Maar ROZE dolfijnen in het wild zien, dat is een tikkeltje lastiger. De zogenoemde albino-dolfijnen, zijn namelijk alleen in de buurt van Hong Kong en bij het Thaise Khanom te vinden. En geloof mij, de zoektocht naar roze dolfijnen in Thailand is echt een dikke aanrader! 

Roze dolfijnen Thailand

Khanom ligt in de provincie Nakhon Si Thammarat, in het zuiden van Thailand. Het dorpje zelf is nog steeds een hidden gem, en staat met name bekend om de roze dolfijnen die in de buurt rond zwemmen. De dieren zijn afstammelingen van de Sousa Sousa chinensis chinensis (witte Chinese dolfijn) en worden ook wel ‘albino-dolfijnen’ genoemd. Ze zijn echter roze vanwege de vele haarvaten onder de huid die helpen bij het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Er zijn maar 2.000 van deze roze dolfijnen in de wereld, en ze zijn te vinden tussen de Zuid-Chinese Zee en de Stille Oceaan. Je kunt ze met name spotten bij Hong Kong en dus in Khanom (waar er zo’n zestig zitten)! Nog wel in ieder geval, want door vervuiling, illegale visserij en menselijk toedoen wordt het aantal steeds lager.

Roze dolfijnen Thailand

Mijn boottocht vertrok vanaf een plek ten noorden van Khanom, op zo’n twintig minuten rijden van het centrum van het dorp. Vanaf daar stapten we in een longtail-boot en voeren we in zo’n half uur/drie kwartier richting Don Sak, waar de ferry’s richting onder andere Koh Samui en Koh Pangan vertrekken. Iets verderop is de plek waar de roze (en ook ‘normale’) dolfijnen zich laten zien, als je geluk hebt tenminste. Ze zijn namelijk lang niet altijd te spotten!

Roze dolfijnen Thailand

Roze dolfijnen Thailand

Roze dolfijnen Thailand

De meeste kans heb je als je in de periode mei – oktober gaat, en vroeg in de ochtend, zo tussen 7.30 – 9.00 uur. Ik was er zelf half november en had mazzel: ik heb ze gespot! Maar man, wat is het verrekte lastig om ze goed op de foto te zetten zeg.

Wat als je ze niet ziet?

Het is natuurlijk een kleine domper als je ze niet ziet, maar ondanks dat weet ik zeker dat je keihard gaat genieten van je boottocht: de uitzichten die je onderweg ziet zijn echt adembenemend. Je ziet de mooiste rotsen en bossen, de meest pittoreske strandjes en veel authentieke vissershuizen. Plus: wanneer je in zo’n long-tailboot zit, voel je je net een kandidaat in Expeditie Robinson. Maar dan zonder die proeven en mét eten en drinken.

Roze dolfijnen Thailand

Roze dolfijnen Thailand

Hoe toeristisch is het?

Het is de bekendste trekpleister van Khanom, maar toeristisch wil ik het zeker niet noemen. Tijdens onze vaartocht waren er maar drie andere boten. Ook viel het me op hoe terughoudend de schippers waren richting de dolfijnen: geen een boot kwam heel dichtbij en er wordt geen eten aan de dieren gegeven. Ze willen de dolfijnen zoveel mogelijk in hun natuurlijk habitat laten leven. Vissers voeren de dolfijnen echter wel, maar dat is om te voorkomen dat ze de gevangen vis uit de visnetten proberen te halen en zo zelf vast komen te zitten.

Roze dolfijnen Thailand

Praktische tips

Zo kom je er:

Vanuit Nederland en België zijn er meerdere mogelijkheden om (rechtstreeks) naar Thailand te vliegen. De voordeligste optie is om een ticket naar Bangkok te boeken (check ook Skyscanner of Tix.nl om prijzen te vergelijken) en van daaruit een binnenlandse vlucht te boeken naar Surat Thani. Ik vloog zelf met Thai Airways vanuit Brussel Zaventem (ideaal als je vanuit het zuiden van Nederland moet komen) en pakte vanaf Surat Thani een minibusje naar Khanom (boek deze vooraf via 12go.asia).

Roze dolfijnen Thailand

Zo regel je de roze dolfijnentour:

Je kunt op meerdere manieren een dolfijnentour boeken. Zo zijn er in Khanom specifieke bureaus die een excursie aanbieden (bijvoorbeeld Khanom Fishing & Tour), maar grote kans dat je accommodatie zelf ook een dergelijke tour aanbiedt, of je rijdt zelf op een scooter naar een opstappunt en huurt voor ±1000 baht een longtail boot. Of je maakt het jezelf helemaal makkelijk – het is immers vakantie – en je boekt ‘m vooraf heel simpel via een reisorganisatie. Mijn excursie werd via Riksja Travel geregeld: met de ‘Khanon-bouwsteen‘ regel je zowel een heel fijne accommodatie en de tour in een. Je deelt de boot met maximaal zes anderen.

.
Alle artikelen Thailand

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒