Je zou het misschien niet zeggen (alhoewel, als je me een beetje kent juist wel), maar ik ben best wel een bange poeperd. Dus toen ik eenmaal wist dat ik de nachttrein vanuit Bangkok naar Udon Thani zou pakken, raakte ik de uren voor vertrek behoorlijk gestresst. Ik las de vele verhalen die al op internet te vinden waren, maar bleef nog steeds met veel vragen zitten. En die ga ik nu allemaal beantwoorden, zodat jij wƩl met een gerust hart de nachttrein in Thailand kunt pakken.

Want hoe werkt zo’n nachttrein in Thailand nou eigenlijk? Wat kun je nou precies verwachten? En wat voor verschil zit er tussen eerste en tweede klas? Ik ga het je allemaal vertellen.

Maar laat ik bij het begin beginnen: neem die nachttrein. Een echt goede nachtrust ga je niet krijgen, maar alleen al voor de ervaring moet je het een keer gedaan hebben. Uiteindelijk is het vrijwel net zo duur als vliegen (en dat kost ook veel tijd van deur tot deur) en dat is vaak overdag. Met de nachttrein bespaar je ook nog eens op een overnachting Ć©n raak je geen kostbare tijd kwijt. Win-win-win!

Nachttrein Thailand

De bange poeperd in mij zorgde er uiteindelijk voor dat ik mijn tweede klas-kaartje heb geĆ¼pgraded naar eerste klas. Dat kostte ‘maar’ 15 euro per persoon meer. En hoewel ik er onwijs van heb genoten, was het achteraf eigenlijk echt niet nodig geweest.

Hoe ziet zo’n nachttrein eruit?

Ik heb begrepen dat er nogal een verschil kan zitten in de ‘nieuwheid’ van de nachttreinen in Thailand. Zelf zat ik in een hele nieuwe en moderne variant, en de kwaliteit aan boord gaat vele malen verder dan de NS in Nederland. Elke nachttrein heeft een eerste en tweede klas, waarbij de eerste klassers een eigen hok hebben, en je in de tweede klas een hele coupĆ© deelt. Elk ‘vertrek’ heeft stapelbedden, die pas later op de avond tevoorschijn komen en worden opgemaakt door de de conciĆ«rge. Je hoeft zelf dus niets mee te nemen wat dat betreft. Er zijn toiletten aan boord, een wastafel en in eerste klas zelfs een douche. Ook is er restaurant aan boord waar je kunt zitten.

Nachttrein Thailand
2e klas
Nachttrein Thailand
2e klas
Nachttrein Thailand
1e klas

Hoe veilig is de nachttrein in Thailand?

Behoorlijk! Omdat de nachttrein duurder is dan de treinen overdag, zul je aan boord eigenlijk alleen maar toeristen en Thaise zakenreizigers tegenkomen. Zeker in de eerste klas zit je gebakken: je cabine kan op slot en er is een mannetje aanwezig die de hele reis in de gaten houdt of er geen onbevoegden deze coupƩ binnenkomen. In de tweede klas kun je het beste zorgen dat je voor alle zekerheid je waardevolle spullen in een tas stopt en bij je in bed houdt, en dat je je backpack of koffer op slot doet. Niet per se omdat het echt nodig is, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen!

Wat zijn de precieze verschillen tussen 1e en 2e klas?

Zie onderstaand overzicht:

Nachttrein Thailand

Hoeveel kost de nachttrein?

Er zijn vier type tickets te koop in de nachttrein: je hebt zowel in de eerste als tweede klas namelijk een verschil in prijs voor het onderste en bovenste bed. De treinreis van Bangkok naar Ud0n Thani kostte in november 2017 (let op: tabel alleen goed te zien op tablet of computer):

x
2e klas
1e klas

Upper bed
879 baht
1379 baht

Lower bed
979 baht
1517 baht

Nachttrein Thailand

Ook goed om te weten:

  • Boek je ticket van tevoren (in ieder geval niet pas op de dag van vertrek)! Zeker op populaire routes zijn de kaartjes snel uitverkocht. Dat kun je op het station zelf doen, meestal ook via je hotel of gewoon online via 12go.asia;
  • Pak je de trein vanaf Bangkok, weet dan dat je trein er in de meeste gevallen al ruim voor vertrek staat. Je kunt er gelijk in. Wij waren een uur te vroeg op het station, maar konden zo op ons gemak de spullen uitpakken en alvast zitten. In de grote hal van het station is het vaak heel erg vol, en zo kun je de drukte mooi omzeilen;
  • Je kunt dan ook gelijk gebruik maken van het toilet: bespaart toch weer 3 baht wanneer je naar de wc op het station zou gaan. En is ook een stuk schoner!
  • Probeer, als het even kan, een onderbed te regelen – zeker wanneer je 2e klas gaat reizen. Zo heb je een breder bed en een raam, terwijl het maar 100 baht meer kost;
  • Neem eigen eten en drinken mee! Je kunt het ook aan boord kopen, maar dan ben je sowieso duurder uit;
  • Kleed je warm aan: de airco staat heel koud en je laken is niet heel warm. In eerste klas is een van de twee airco’s nog te reguleren, maar de andere niet. Advies: laagjes, laagjes, laagjes;
  • En slaap je in tweede klas: neem dan ook vooral oordopjes en een oogmasker mee.

Alle artikelen Thailand

Hoofdfoto: Mirjam Blanken
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’