Tips links rijden
Tips links rijden

Tips links rijden: zo doe je dat!

Wist je dat er in maar liefst 76 landen links gereden wordt? Grote kans dus dat je wel een keer een auto wilt huren op een vakantieadres waar alles in het verkeer in tegenovergestelde richting gaat. Maar hoe moeilijk is het nou? Waar moet je allemaal op letten? Met deze tips wordt links rijden een eitje!

Wist je dat er in maar liefst 76 landen links gereden wordt? Grote kans dus dat je wel een keer een auto wilt huren op een vakantieadres waar alles in het verkeer in tegenovergestelde richting gaat. Maar hoe moeilijk is het nou? Waar moet je allemaal op letten? Met deze tips wordt links rijden een eitje!Afgelopen vrijdag vloog ik op uitnodiging van Sunny Cars naar Birmingham om eens de proef op de som te nemen. Hoe ik het er vanaf bracht? Nou: op z’n Chantal’s. Dat wil zeggen: met een paar blunders, maar uiteindelijk zonder echte kleerscheuren.

De grote hamvraag: is het moeilijk om links te rijden? Nee, eigenlijk niet. Het is vooral heel goed opletten en – zeker in het begin – veel nadenken. Want hoe werken de rotondes nu? Hoe haal je in? Hoe voeg je in? Hoe moet je de bocht nou nemen?

Tips links rijden

Zo ging het bij mij:

Nog op Birmingham Airport, toen ik net de parkeerplaats van de huurauto had verlaten, zag ik gelijk al een rood stoplicht over het hoofd. Datzelfde geldt voor een paar afslagen die ik eigenlijk had moeten hebben, maar zo kon ik ook gelijk testen of het keren van de auto anders gaat (antwoord: nee). Mijn banden hebben een paar keer de rand van een stoep, de weg en ook nog wat geparkeerde wagens meegepakt. En ineens – zonder waarschuwing – fietste er een fietser vlak voor m’n auto (natuurlijk was die er al heel lang, maar omdat ik zo gefocust was op andere dingen had ik ‘m even over het hoofd gezien), maar gelukkig zag ik ‘m net op tijd en kon ik er nog met een heel klein bochtje omheen.

Maar weet je: dat is niet erg – ook al steeg m’n bloeddruk bij dat laatste even tot grote hoogtes. ‘Net iets missen’ betekent namelijk ‘helemaal niets raken’, en zolang dat het geval is zit je goed. En anders kun je in je handjes knijpen dat bij Sunny Cars altijd alles all-inclusive is, dus ook de verzekering.

Tips links rijden

Hier moet je op letten

Waar je vooral op moet letten is dat je ruimtelijk inzicht anders moet worden ingezet. Je hebt heel erg de neiging om heel erg links te gaan rijden, waardoor je ineens de rand van de stoep voelt. Het is in het begin lastig inschatten hoeveel verschil er tussen jou en je passerende tegenligger zit en deze lijkt zoveel dichterbij te passeren dan in Nederland. Maar alles went, dus dat ook. De eerste rit zit je nog wat ongemakkelijk in de auto, maar na je eerste stop is dat gelijk al beter. Het is gewoon doen. En als het even kan de auto’s voor je gewoon volgen. Beter goed gejat dan slecht verzonnen!

Tips links rijden

Handige tips bij het links rijden:

  1. Huur een automaat! Zo vermijd je gelijk het gedoe met links schakelen. Kun jij je mooi volledig concentreren op het verkeer. En alleen daar heb je al meer dan genoeg aan;
  2. Zorg voor een GPS! Lang leve Google Maps. Of huur er een bij je auto als je buiten de EU zit. Ik en mijn reisgenoten probeerden het nog even op de ouderwetse manier, maar dat was niet zo’n succes. Verkeerd rijden is allesbehalve relaxt als je net achter het stuur zit en je moet zien te keren wanneer het verkeer voor jouw gevoel in tegenovergestelde richting gaat;
  3. Ik schreef het al eerder: let op de andere weggebruikers en rijd achter ze aan! Zo blijf je in ieder geval zeker weten aan de juiste kant van de weg;
  4. Onthoud dat alles aan de linkerkant gebeurt: je vindt hier dus ook de verkeersborden, -lichten, rijrichting;
  5. Rotondes gaan nu ook de andere kant op: je rijdt met de klok mee. Is gelukkig stukken makkelijker dan het lijkt;
  6. Normaal gesproken onwijs irritant, maar laat je medepassagier zich nu alsjeblieft bemoeien met hoe je rijdt. Vier ogen zien er immers meer dan twee en dat is in dit geval vooral heel erg handig en fijn.

In welke landen rijden ze links?

Mocht je willen weten of je op je volgende vakantiebestemming aan de linker- of rechterkant van de weg moet rijden, hier even een overzicht van alle links-rijdende landen:

Landen links rijden

Heb jij wel eens links gereden? En hoe vond je dat?

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


5 Comments

  1. Wat ik vooral opletten vond is als je een lege weg op draait, dan moet je even goed opletten dat je niet uit automatisme weer aan de rechterkant gaat rijden. Ook het eerste ritje in Nederland na de vakantie was spannend, ik kwam op een hectisch kruispunt en dacht een paar seconde gaat dit wel goed haha!

  2. In Maleisië rijden ze ook links en wij hadden daar fietsen gehuurd, dat is natuurlijk iets heel anders dan auto rijden, maar het viel me mee. Als er niemand was ging je automatisch rechts rijden, maar al heel snel bedacht ik me altijd dat ik aan de andere kant moest rijden. Het is vooral raar met bochten. Links rijden met de auto heb ik nog nooit gedaan en ik moet zeggen; het lijkt me best spannend. Handige tips :)

  3. Ik herken heel veel in deze rijles links rijden. Wij gaan altijd op vakantie in Ierland. Vooral mijn man is tamelijk geroutineerd geworden. Dat mag ook wel. Met een grote camper onderweg zijn daar op al die smalle weggetjes is soms echt een uitdaging-

  4. Bedankt voor het delen van de tips om links te rijden. Ik ga binnenkort naar Ierland en heb daar een auto gehuurd. Het is alweer even geleden dat ik aan de linkerkant van de weg heb gereden en kan wel wat tips gebruiken. Gelukkig heb ik ook een automaat gehuurd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tips links rijden: zo doe je dat!

Door: Chantal Leestijd: 3 min