Wist je dat er in maar liefst 76 landen links gereden wordt? Grote kans dus dat je wel een keer een auto wilt huren op een vakantieadres waar alles in het verkeer in tegenovergestelde richting gaat. Maar hoe moeilijk is het nou? Waar moet je allemaal op letten? Met deze tips wordt links rijden een eitje!Afgelopen vrijdag vloog ik op uitnodiging van Sunny Cars naar Birmingham om eens de proef op de som te nemen. Hoe ik het er vanaf bracht? Nou: op z’n Chantal’s. Dat wil zeggen: met een paar blunders, maar uiteindelijk zonder echte kleerscheuren.

De grote hamvraag: is het moeilijk om links te rijden? Nee, eigenlijk niet. Het is vooral heel goed opletten en – zeker in het begin – veel nadenken. Want hoe werken de rotondes nu? Hoe haal je in? Hoe voeg je in? Hoe moet je de bocht nou nemen?

Tips links rijden

Zo ging het bij mij:

Nog op Birmingham Airport, toen ik net de parkeerplaats van de huurauto had verlaten, zag ik gelijk al een rood stoplicht over het hoofd. Datzelfde geldt voor een paar afslagen die ik eigenlijk had moeten hebben, maar zo kon ik ook gelijk testen of het keren van de auto anders gaat (antwoord: nee). Mijn banden hebben een paar keer de rand van een stoep, de weg en ook nog wat geparkeerde wagens meegepakt. En ineens – zonder waarschuwing – fietste er een fietser vlak voor m’n auto (natuurlijk was die er al heel lang, maar omdat ik zo gefocust was op andere dingen had ik ‘m even over het hoofd gezien), maar gelukkig zag ik ‘m net op tijd en kon ik er nog met een heel klein bochtje omheen.

Maar weet je: dat is niet erg – ook al steeg m’n bloeddruk bij dat laatste even tot grote hoogtes. ‘Net iets missen’ betekent namelijk ‘helemaal niets raken’, en zolang dat het geval is zit je goed. En anders kun je in je handjes knijpen dat bijĀ Sunny Cars altijd alles all-inclusive is, dus ook de verzekering.

Tips links rijden

Hier moet je op letten

Waar je vooral op moet letten is dat je ruimtelijk inzicht anders moet worden ingezet. Je hebt heel erg de neiging om heel erg links te gaan rijden, waardoor je ineens de rand van de stoep voelt. Het is in het begin lastig inschatten hoeveel verschil er tussen jou en je passerende tegenligger zit en deze lijkt zoveel dichterbij te passeren dan in Nederland. Maar alles went, dus dat ook. De eerste rit zit je nog wat ongemakkelijk in de auto, maar na je eerste stop is dat gelijk al beter. Het is gewoon doen. En als het even kan de auto’s voor je gewoon volgen. Beter goed gejat dan slecht verzonnen!

Tips links rijden

Handige tips bij het links rijden:

  1. Huur een automaat! Zo vermijd je gelijk het gedoe met links schakelen. Kun jij je mooi volledig concentreren op het verkeer. En alleen daar heb je al meer dan genoeg aan;
  2. Zorg voor een GPS! Lang leve Google Maps. Of huur er een bij je auto als je buiten de EU zit. Ik en mijn reisgenoten probeerden het nog even op de ouderwetse manier, maar dat was niet zo’n succes. Verkeerd rijden is allesbehalve relaxt als je net achter het stuur zit en je moet zien te keren wanneer het verkeer voor jouw gevoel in tegenovergestelde richting gaat;
  3. Ik schreef het al eerder: let op de andere weggebruikers en rijd achter ze aan! Zo blijf je in ieder geval zeker weten aan de juiste kant van de weg;
  4. Onthoud dat alles aan de linkerkant gebeurt: je vindt hier dus ook de verkeersborden, -lichten, rijrichting;
  5. Rotondes gaan nu ook de andere kant op: je rijdt met de klok mee. Is gelukkig stukken makkelijker dan het lijkt;
  6. Normaal gesproken onwijs irritant, maar laat je medepassagier zich nu alsjeblieft bemoeien met hoe je rijdt. Vier ogen zien er immers meer dan twee en dat is in dit geval vooral heel erg handig en fijn.

In welke landen rijden ze links?

Mocht je willen weten of je op je volgende vakantiebestemming aan de linker- of rechterkant van de weg moet rijden, hier even een overzicht van alle links-rijdende landen:

Landen links rijden

Heb jij wel eens links gereden? En hoe vond je dat?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’