Het is je ergste nachtmerrie: heb je eindelijk na lang sparen je droomvakantie geboekt of een ticket naar dat ene tropische eiland gescoord, en dan blijkt dat je om wat voor reden dan ook toch niet meer kan gaan. Dag reis. En dag geld. Maar gelukkig hoeft dat laatste niet altijd het gevalĀ te zijn. Ik leg je uit hoe je toch het aankoopbedrag (deels) terug kan krijgen!

Ik splits de vakantie in z’n geheel (oftewel: pakketreis) en louter een vliegticket voor het gemak even op. Want voor beide typen gelden er op dit moment nog verschillende regels. De gemene deler is dat een annuleringsverzekering niet altijd zorgt voor een volledige teruggave van je geld. Ja, in geval van overlijden of ernstige ziekte kom je er vaak nog mee weg, maar voor elke andere reden heb je simpelweg pech. Zou je denken. Want er zijn vaak toch nog mogelijkheden!

Kies wat voor jou van toepassing is:

Vakantie of vliegticket verkopen

Je pakketreis verkopen

Heb je een pakketreis geboekt? Dan heb je geluk! Wist je dat er al sinds 1990 een Europese wet is die zegt dat je in geval van een pakketreis je boeking mag overdragen op een andere consument? Sterker nog: reisorganisaties zijn verplicht om op jouw verzoek je pakketreis op een andere naam te zetten. Daarvoor mogen ze alleen administratiekosten rekenen.

Je kunt dit onder andere doen via TradeYourTrip. Dit is een online marktplaats waarbij je je vakantie kunt doorverkopen als je zelf niet kunt gaan. En dat zonder dat je problemen krijgt met de partij(en) waar je je reis hebt gekocht.

Hoe werkt het?

Eigenlijk heel simpel. Je kunt natuurlijk eerst proberen je reis te annuleren bij de touroperator, maar weet wel dat als je dat doet, je daarna geen mogelijkheid meer hebt om de vakantie door te verkopen. Wanneer je een profiel aanmaakt op de website van TradeYourTrip en je reis invoert, kom je gelijk te weten of het Ć¼berhaupt slimmer is om te annuleren of om het door te verkopen. Ook krijg je een advies over de ideale verkoopprijs. Een reis kan in ieder geval nooit verkocht worden voor een hoger bedrag dan de oorspronkelijke aankoopprijs. TradeYourTrip verzorgt alles qua administratie en betaling. In ruil hiervoor krijgen ze 15% van de uiteindelijke verkoopprijs. Verkoop je je reis niet? Dan betaal je helemaal niets. Voor de koper is het ook heel fijn: op deze manier ontstaat er een groot last-minute aanbod aan vakanties, waarbij de korting kan oplopen tot 50%.

Vakantie of vliegticket verkopen

Je vliegticket verkopen

Waar de regels voor een pakketreis al vrij soepel zijn, is dat voor vliegtickets helaas nog niet het geval. De reden? Luchtvaartmaatschappijen willen voorkomen dat er een handel ontstaat (zoals als het geval is bij bijvoorbeeld concertkaartjes).

Er zijn gelukkig nog wel twee dingen die je alsnog kunt doen:

  1. Zet je annuleringsverzekering in (als je die hebt)
  2. Heb je die niet? Vraag restitutie aan bij de luchtvaartmaatschappij voor je luchthavenbelastingen. Zo krijg je in ieder geval een deel van je ticketprijs terug.
Let op: ik ben GEEN bemiddelaar en kan je dus niet helpen om je vliegticket te verkopen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 mei 2016

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’