Ga je op vakantie, dan denk je – als je een beetje op mij lijkt – vooral aan het boeken van je reis en welke spullen je mee wil nemen. Iets minder voor de hand liggend zijn de verzekeringen die verrekte handig zijn als er onverhoopt iets misgaat. Niet het leukste om aan te denken, maar je baalt als een stekker als je dan niks hebt geregeld! En dat is in sommige gevallen nog zacht uitgedrukt. We tippen je 4 soorten verzekeringen die je voor vertrek in ieder geval in overweging wil nemen, zodat je niet voor financiële ongein komt te staan.

1. Reisverzekering

Een absolute must wanneer je buiten Nederland op vakantie gaat: een reisverzekering. Deze dekt zoveel meer dan alleen je verloren bagage! Stel, je belandt in het ziekenhuis: in veel landen liggen de kosten voor je behandeling vele malen hoger dan in Nederland. Je zorgverzekering vergoedt slechts het deel van de kosten zoals die in ons land zouden zijn. Alle overige kosten worden gedekt door je reisverzekering: heb je die niet, dan draai je dus zelf voor het resterende bedrag op. En dat kan – sneller dan je denkt – oplopen tot duizenden euro’s.

Paar dingen om rekening mee te houden:

  • Let bij het uitzoeken van je reisverzekering goed op of je genoeg hebt aan alleen dekking in Europa (vaak vallen landen als Egypte en Turkije hier ook onder) of dat je een werelddekking nodig hebt (het geval wanneer je bijvoorbeeld naar Curaçao gaat).
  • Hetzelfde geldt voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering: in de meeste gevallen is het voordeliger om gelijk voor een doorlopende te gaan, zelfs wanneer je maar een keer per jaar een paar weken op vakantie gaat. Check ook ons eerdere artikel over dit onderwerp.
  • En lees vooral ook de kleine letters: tegenwoordig zijn er – net als bij je zorgverzekering – allerlei uitbreidingen te verzekeren. Kijk goed naar wat inbegrepen is en wat je nodig denkt te hebben: welke kosten zou je zelf kunnen/willen dragen, en welke niet?

Tip: kijk en vergelijk! Er zijn meerdere websites die het uitzoekwerk al voor je hebben gedaan, waaronder de Consumentenbond.

2. Annuleringsverzekering

Als je een pakketreis boekt, zie je ‘m vaak als extra optie staan bij het afrekenen: de annuleringsverzekering. Oftewel: een verzekering die de gemaakte kosten dekt als je je vakantie onverwachts moet annuleren. Al voordat op pad zou gaan of tijdens de reis zelf. In veel gevallen is ‘ie totaal niet nodig, maar het is wel slim om ‘m af te sluiten in een van deze gevallen: als je nu al weet dat er een (grote) kans bestaat dat een familielid komt te overlijden, je visum wordt geweigerd of dat je je baan kwijt kan gaan raken. Maar ook als je op het moment van boeken probeert zwanger te raken of als je druk aan het solliciteren bent, terwijl je nu nog werkloos thuiszit. Wist je dat je ook gebruik kan maken van je annuleringsverzekering wanneer je auto (buiten jouw schuld om) het begeeft als je op autovakantie zou gaan? Of wanneer je huwelijk strandt?

Ook hier geldt: check de kleine letters om te zien wat bij welke verzekering als legitieme reden wordt gezien om te annuleren.

3. Begrafenisverzekering

Natuurlijk wil je hier nog helemaal niet over nadenken, en de kans is heel klein dat je ‘m nodig hebt, maar toch hoort een begrafenisverzekering wel in dit rijtje thuis. Zeker nu ik zelf moeder ben, doen dit soort nieuwsberichten me heel erg veel. En natuurlijk let je als ouder heel goed op je kinderen, maar dan nog: het kán wel gebeuren dat er iemand in je reisgezelschap komt te overlijden. Stel dat het tóch helemaal misgaat op reis en je moet ineens een begrafenis regelen, dan wil je niet ook nog eens rekening moeten houden met onverwachte hoge kosten die erbij komen kijken. Of wanneer jij zelf onverwachts overlijdt, dan wil je je nabestaanden niet opzadelen met nog meer dan alleen verdriet. Let wel: een uitvaartverzekering dekt alleen de kosten van een uitvaart, niet de eventuele repatriëringskosten. Die vallen weer onder je reisverzekering.

Een begrafenisverzekering is uiteraard niet alleen ‘handig’ voor op vakantie. Ook in het dagelijks leven doe je er goed aan om hier eens naar te kijken. Kinderen tot 18 jaar zijn overigens gratis meeverzekerd. Let ook hier goed op de kleine letters en wat wel en wat niet is meeverzekerd.

4. Pechhulpverzekering

Ga je op vakantie met de auto? Dan loont het om te kijken naar een verzekering die de kosten dekt als je met pech langs de weg staat in het buitenland. Je wilt niet ter plekke een verzekering hoeven afsluiten (als dat überhaupt al kan), omdat je die per ongeluk vergeten bent. Kost je namelijk extra veel en je moet ook nog eens langer wachten op hulp! Ik heb zelf een keer in Nederland met een kapotte auto langs de weg gestaan, en kon een paar honderd euro aftikken voor nog geen zes maanden verzekeren. Dat is geen fijn gevoel kan ik je vertellen, zeker niet als een verzekering normaal gesproken maar een paar tientjes per jaar kost.

Let goed op dat je de juiste dekking kiest bij het afsluiten van een verzekering, of pas je huidige verzekering aan als je op vakantie gaat.


author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒