Een ‘open jaw ticket’. Misschien heb je de term wel eens gehoord, maar de kans is groter dan dit de eerste keer is dat je erover leest. Of misschien heb je het wel eens voorbij zien komen, maar heb je alsnog geen idee waar ik het over heb. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat het is, hoe je op deze manier geld kunt besparen op een vliegticket Ć©n hoe je ze daadwerkelijk gaat vinden!

Open jaw ticket: wat is het?

Een open jaw ticket is een zogenoemd open vliegticket waarbij je geen simpele retourvlucht boekt. Je gaat dus niet van Amsterdam naar Singapore en weer terug, maar neemt een andere route terug. Er bestaan drie verschillende varianten:

1. Destination open jaw

Hierbij vlieg je van je beginbestemming (A) naar je eindbestemming (B), maar je vliegt terug vanaf een andere luchthaven (C) naar je beginbestemming (A). Een voorbeeld: je vliegt van Amsterdam (A) naar Barcelona (B) en terug pak je het vliegtuig vanaf Valencia (C) naar Amsterdam (A). Van Barcelona naar Valencia pak je bijvoorbeeld de trein. Op deze manier kun je voor weinig geld ineens twee citytrips combineren.

2. Origin open jaw

Je reist van je beginbestemming (A) naar je eindbestemming (B), maar op de ’terugweg’ reis je van je eindbestemming (B) naar een nieuwe bestemming (C). Een voorbeeld: je vliegt van Amsterdam (A) naar Bangkok (B), en van Bangkok (B) naar Bali (C). Voor je echte terugreis boek je dan nog een apart ticket.

3: Double open jaw

De double open jaw is helemaal een feest: eigenlijk vlieg je dan op twee verschillende tickets, maar betaalt het als Ć©Ć©n ticket. Hierbij vlieg je van bestemming A naar bestemming B, en vlieg je op de ’terugweg’ van bestemming C naar bestemming D. Een voorbeeld: je vliegt van Amsterdam (A) naar New York (B), en van Washington (C) naar San Francisco (D). De route van New York naar Washington leg je dan af met een huurauto, met het openbaar vervoer of je boekt hier een apart ticket voor.

Open jaw ticket

Voor wie is het geschikt?

Een Open Jaw Ticket is vooral geschikt voor mensen die de tijd hebben, flexibel zijn en graag meerdere bestemmingen tegelijk willen bezoeken. Ben je van plan een wereldreis te maken? Dan is dit absoluut een optie om in de gaten te houden! Maar ook voor wie twee stedentrip in Ć©Ć©n willen doen, is dit een slimme manier om te boeken. Wel zit je vast aan bepaalde data, waardoor je van tevoren al moet bedenken hoe lang je ergens wilt blijven.


Hoe bespaar je geld?

Op deze manier je vliegtickets boeken kan je veel geld besparen. Je boekt namelijk maar ƩƩn vliegticket en vliegt met ƩƩn maatschappij, terwijl je wƩl naar meerdere bestemmingen gaat. Dit type ticket is namelijk geprijsd als een retourticket, en deze zijn over het algemeen veel goedkoper dan wanneer je twee enkeltjes zou boeken. Een luchtvaartmaatschappij is hier immers ook bij gebaat: het is voor hen natuurlijk een stuk interessanter dat je ook met hen terugvliegt (want: weer een stoel gevuld), ongeacht je bestemming.

Open Jaw ticket

Zo vind je een open jaw ticket

Open jaw tickets liggen niet zomaar voor het oprapen. Je moet er wel wat voor doen om ze te vinden! Maar gelukkig wordt het je makkelijk gemaakt door vergelijkingswebsites die de optie ‘meerdere bestemmingen’ of ’terug vanaf een andere bestemming’ aanbieden. Bij luchtvaartmaatschappijen zelf gebruiken ze vaak de term ‘multi-city ticket’.

Deze websites bieden deze mogelijkheid:

ā€¢ Tix.nl (klik op ‘Uitgebreide zoekopties’ en vervolgens op ‘Afwijkende luchthaven terugvlucht’)

ā€¢ Skyscanner (klik op ‘Meerdere bestemmingen’)

ā€¢ Momondo (klik op ‘Meerdere bestemmingen’)

Beeld: Shutterstock / Red Pepper / ZinaidaSopina / Rawpixel
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’