Ben je op zoek naar een vliegticket voor een verre bestemming? Dan wil je waarschijnlijk het liefst met een directe vlucht gaan. Maar ja, die met een tussenstop zijn nou eenmaal vaak een stuk goedkoper. Verblijf in plaats van een paar uur net even wat langer, en combineer zo twee bestemmingen in één trip. Dat betekent meer zien, maar niet meer betalen! Deze luchtvaartmaatschappijen bieden een gratis stopover.

Gratis stopover

Een stopover is eigenlijk niets anders dan een lange overstap van minimaal 24 uur tussen de ene vlucht en de andere vlucht. In de meeste gevallen duurt een overstap maar een paar uur en zul je niet snel van de luchthaven af gaan. In andere gevallen heb je flink wat uren te overbruggen, maar heb je te weinig tijd om uitgebreid de bestemming te verkennen. Sommige luchthavens bieden in zulke gevallen gratis tours aan, zodat je alsnog het een en ander van de stad kunt zien.

Gratis stopover

Maar met een stopover heb je dus minimaal 24 uur de tijd om de toerist uit te hangen op je tussenstopbestemming. Zo is een overstap ineens helemaal niet erg meer! Lang niet alle luchtvaartmaatschappijen bieden deze optie, maar de volgende zeven partijen gelukkig wel. Het enige wat jij verder hoeft te doen is je accommodaties en vervoer ter plekke bij te boeken.

Goed om te weten: het boeken van een gratis stopover is alleen mogelijk via de website van de luchtvaartmaatschappij zelf. Het kan dus zijn dat je een wat hogere prijs voor een vliegticket betaalt, dan wanneer je dit via bijvoorbeeld Tix.nl of Skyscanner zou doen, maar je krijgt dan wel twee bestemmingen voor de prijs van één.

1. Icelandair / IJsland

Van plan om naar de Verenigde Staten of Canada te gaan? Dan is Icelandair een hele goede optie om naar te kijken. Ze vliegen onder andere naar New York, San Francisco, Chicago, Toronto en Montreal. Je maakt onderweg een stop in IJsland en mag daar maximaal zeven dagen blijven zonder extra te betalen voor je vliegticket. Icelandair is een van de airlines die deze optie heel duidelijk aanbiedt, zie deze pagina. Het maakt overigens niet uit of je de gratis stopover op de heen- of terugweg plant.

Wat je in die paar dagen kunt zien van het land? Een heleboel! Huur een auto (dat doen wij altijd via Sunny Cars), volg deze uitgestippelde route en ontdek de Golden Circle en de zuidkust. Breng een bezoek aan Reykjavik en/of rijd door naar schiereiland Snæfellsnes. En vergeet vooral je badkleding niet mee te nemen, want een bezoek aan een thermaal bad mag natuurlijk niet ontbreken.

Meer inspiratie nodig voor IJsland?
Gratis stopover: IJsland

2. TAP Portugal ⇒ Lissabon of Porto

Met TAP Portugal mag je onderweg naar je eindbestemming maximaal vijf nachten spenderen in Lissabon of Porto. Deze luchtvaartmaatschappij vliegt onder meer naar diverse bestemmingen in Brazilië, Amerika, Marokko en Senegal. Klik hier voor meer info over de gratis stopover van TAP Portugal.

Hoewel ik nog niet in Lissabon ben geweest, kan ik je de stad Porto wel onwijs aanraden. Denk lekker eten, mooie straatjes, strand, straatmuzikanten en ook prachtige zonsondergangen. Ideaal voor als je nog even een paar dagen aan je vakantie vast wil plakken!

Meer inspiratie nodig voor Portugal?

Gratis stopover: Porto
Gratis stopover: Porto

3. Turkish Airlines / Istanbul

Turkish Airlines biedt al gratis stadstours aan bij een overstap van 6 tot 24 uur, maar je kunt zelfs een gratis hotelkamer krijgen als je langer dan twintig uur verblijft. Sowieso is Turkish Airlines een aanrader qua maatschappij: niet alleen vliegen ze naar maar liefst 110 verschillende landen wereldwijd, ook staan ze steevast hoog gepositioneerd in diverse beste airline-lijsten. Meer info over hun stopover vind je hier.

Istanbul is een stad die je gezien wilt hebben. Het is een bijzondere bestemming die enerzijds heel westers aanvoelt, en anderzijds juist totaal niet. Bezoek de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, het Topkai Paleis. Ga los in de Grote Bazaar, geniet van al het lekkere eten en maak ook zeker een boottocht over de Bosporus.

Meer weten over Istanbul?
Gratis stopover: Istanbul
Gratis stopover: Istanbul

4. Qatar Airways / Doha

Nog zo’n airline die erg hoog gewaardeerd wordt. Qatar Airways vliegt naar en biedt een stopover in hub Doha. Deze maatschappij is vooral ideaal als je richting Australië of Azië vliegt (denk o.a. aan Vietnam, Thailand en Cambodja), want je maakt relatief weinig extra kilometers als je het vergelijkt met een directe vlucht. Verblijf je korter dan 96 uur (dus 4 dagen), dan is ook je visum gratis. Klik hier voor meer info over de Qatar Airways stopover.

Doha is door het klimaat (lees: het is er vaak bloedheet) echt een bestemming die je indoor wilt ontdekken. Er zijn weinig traditionele bezienswaardigheden, maar mocht je toch wat cultuur willen opsnuiven, dan wil je naar het Museum van Islamitische Kunsten. Bezoek de The Torch Doha en het Al Koot Fort, of duik een van de winkelcentra in. Ook leuk: zandboarden in Khor Al Udaid.

Gratis stopover: Doha

5. Emirates / Dubai

Alweer zo’n fijne airline: Emirates. Niet alleen vanwege de service aan boord, maar ook vanwege de gratis stopover die ze bieden. Hier zit het alleen net even wat ingewikkelder in elkaar. De officiële stopover die ze aanbieden kost namelijk geld, maar je kunt dit gelukkig omzeilen door je verblijf in Dubai handmatig te boeken. Hoe dit werkt? Boek een retourvlucht door de multi-city tool (onder ‘Geavanceerd zoeken’ te gebruiken en zo een stop van een paar dagen in Dubai toe te voegen.

Dubai staat nog hoog op mijn wishlist, en dit is waarom: het lijkt me fantastisch om de Souk Madinat Jumeirah te ontdekken, om te skiën op een bloedhete bestemming, te dune bashen in de woestijn, de gigantische malls te zien en gewoon al die luxe eens met eigen ogen te aanschouwen.

Gratis stopover: Dubai

6. Singapore Airlines / Singapore

Last but not least: Singapore Airlines. Wie regelmatig richting Azië vliegt heeft Singapore waarschijnlijk al wel gezien, maar zo niet: dan is het absoluut de moeite waard om hier een gratis stopover te maken. Het is wat mij betreft de fijnste stad om te aarden in Azië: enerzijds is het behoorlijk Aziatisch, anderzijds is het ook heel erg westers. Ook hier boek je je stopover via de multi-city tool (onder ‘Meerdere bestemmingen/tussenstops‘: geef bij de tweede stop Singapore aan). Mocht je een andere prijs krijgen dan bij een gewone retour, dan kun je het beste contact opnemen met de klantenservice. Zij regelen dan alsnog dat je niets extra bij hoeft te betalen.

In Singapore kun je helemaal losgaan op het eten in Chinatown, wandelen langs de rivier, de Merlion eens in het echt bekijken en omhoog bij de Marina Bay Sands. Een toffe stad, maar twee volle dagen is meer dan genoeg!

Meer lezen over Singapore?
Gratis stopover: Singapore

7. Finnair / Helsinki

Het Finse Finnair biedt de mogelijkheid om maximaal vijf dagen hoofdstad Helsinki te ontdekken. Wanneer is het slim om met Finnair te vliegen? Als je naar Azië wilt! Zo vliegen ze onder meer naar Japan, Hong Kong, India, Thailand en Shanghai. Net als bij de rest van de maatschappijen maakt het niet uit of je de stopover op de heen- of terugweg plant. Voor meer info, klik hier.

Helsinki is misschien niet de mooiste stad van Scandinavië, het heeft zeker een aantal toffe dingen te bieden: bezoek bijvoorbeeld het Senaatplein met de Domkerk, loop naar de Roihuvuori watertoren of ga naar het Seurasaari Openlucht Museum, waar je nog echt de oude sferen van vroeger ervaart.

Gratis stopover: Helsinki

Lees ook:

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒