Istanbul is fantastisch, maar ook op elk moment van de dag ontzettend druk, waar je je ook in de stad bevindt. Zelfs de lokalen willen af en toe even ontsnappen uit de drukte, en nemen in de weekenden massaal de veerboot naar De Prinseneilanden om even uit de dagelijkse sleur te komen en te ontspannen. En gelijk hebben ze!

De Turken hebben namelijk vijf heel goede redenen om hier naartoe te gaan:

  1. Het is dichtbij
  2. Er is strand
  3. Het is goedkoop
  4. Er rijden geen auto’s
  5. Het is er prachtig

Op nog geen uur varen van de haven van Istanbul waan je je een compleet andere wereld. Op de negen Prinseneilanden lijkt de tijd namelijk stil te staan. Het is hier verboden om met de auto te rijden; alles gaat te voet, op de fiets, of – voor de toerist – met paard en wagen (wel een duur grapje: reken hier zo’n TL 60 voor). Huizen lijken direct uit de Victoriaanse tijd te komen, en de sfeer die er hangt, hang direct samen met het heerlijke vakantiegevoel.

Deze eilanden in de Zee van Marmara, waar nu vooral de rijke Turken een vakantiehuis hebben, werden echter niet altijd gebruikt om te kunnen komen ontspannen. Vroeger waren deze rustige plekken verbanningsoorden voor Byzantijnse prinsen, waar ze werden verblind, verbannen of geƫxecuteerd. Daar kun je je nu helemaal niets meer bij voorstellen!

Zeker in de weekenden hoef je niet bang te zijn dat je alleen bent. Het lijkt wel of heel Istanbul leegloopt om naar de Prinseneilanden te gaan. Lange rijen voor de kassa en rennen voor een goed plekje op de boot is eerder regel dan uitzondering.
De Victoriaanse huizen doen je in de 19e eeuw wanen.
Jezelf vervoeren doe je te voet, per fiets of met paard en wagen. Auto’s zijn niet toegestaan op de Prinseneilanden.
De inwoners van Istanbul komen met vrienden en familie naar de eilanden om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.
Als het weer een beetje mee zit en het niet te mistig is, zie je in de verte de gebouwen van Istanbul liggen.
Niet alles op de eilanden is even mooi onderhouden, maar karakter heeft het wel!

Het meeste vertier vind je op het grootste, drukste en laatste eiland, BĆ¼yĆ¼kada. Hier kun je heerlijk (en goedkoop!) het lokale voedsel eten, tussen de locals op het strand liggen, leuk souvenirshoppen in de vele kraampjes en winkels, en genieten van de groene natuur. Maar ook Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Tavşanadası en Kaşıkadası hebben elk hun eigen aantrekkingskracht. Een aanrader is om vroeg te vertrekken en te gaan eilandhoppen; zo zie je de Turkse cultuur weer op een heel andere manier!

Prijs veerboot: TL 4,- (nog geen ā‚¬2,-) voor een enkele vaartocht
Vaartijden: check de borden bij de verkooppunten voor de precieze tijden

TIP

Ga je naar Turkije, dan heb je een visum nodig. Voorheen kon je die altijd aan de grens verkrijgen, maar sinds 2015 is het alleen nog maar mogelijk om dit online aan te vragen. Vergeet dit dus niet! Zonde om na je vlucht ineens voor een dichte deur te moeten staan. Je kunt je e-visum via verschillende websites makkelijk regelen.

Lees ook: Waar kun je het beste geld wisselen (Ć©n goedkoop)? Ons advies!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’

Dit wil je misschien ook wel lezen: