Naast de Dode Zee en Petra is de Wadi Rum één van de grootste trekpleisters van Jordanië. Dat is niet zo gek, want deze droge woestijnvallei is – hoe raar het misschien ook klinkt – echt ontzettend mooi. Er is onwijs veel te zien, en het is de perfecte plek om de levensgewoonten van de bedoeïenen eens van dichtbij mee te maken.

Ok, ik geef het toe, deze plek is wel wat toeristisch. De locals zijn tegenwoordig compleet afhankelijk van de reizigers die de vallei bezoeken of er overnachten. Maar aan de andere kant, wanneer je Petra hebt meegemaakt, dan is de Wadi Rum een oase van rust.

De Wadi Rum ( letterlijk vertaald: Vallei van de Maan) is een vallei dat er – simpel gezegd – uitziet als een woestijn met heel veel zand, heel veel rotsen en heel veel kleuren. Beige, oranje, roze, rood… Alle tinten zie je wel ergens terug, of het nu op een zandvlakte is of tussen de doorgang van twee rotsen. De vallei is immens groot, en je zult er dagen voor nodig hebben om alles te kunnen zien.

MOGELIJKHEDEN

Bedoeïen op een kameel in de Wadi Rum

Je kunt er voor kiezen om op een georganiseerde tour te gaan, maar je kunt ook op eigen gelegenheid deze plek gaan verkennen. In het bezoekerscentrum vind je niet alleen achtergrondinformatie over Wadi Rum zelf, maar je kunt ook meteen je eigen route vast leggen. Wil je op een jeeptour mee? Wil je een kamelentocht? Wil je met een ballon de lucht in? Of wil je lopend het moois aanschouwen? Heb je tijd voor slechts een dag, een paar uur of wil je misschien wel blijven overnachten? Mogelijkheden te over!

MUST SEES & DO’S

Heb je niet al te veel tijd, dan raad ik je aan om met een jeeptour mee te gaan. Zo zie je veel in een korte periode, je kunt makkelijk onderweg stoppen en de wind in je haren geeft je gewoon een ontzettend heerlijk gevoel. Enkele hoogtepunten tijdens een dergelijke tourtocht:

Tentenkamp Bedoeïenen Wadi Rum
Ga lokaal lunchen in een tentenkamp van de bedoeïenen. Hoewel het best authentiek aanvoelt, is ook hier de luxe binnengetreden: je kunt hier gewoon douchen, naar een normaal toilet en je handen wassen met stromend water.

 

Totaalbeeld Wadi Rum
Geniet van het weidse uitzicht, wind in de haren en GAAN!

 

Kameel Wadi Rum
Tijdens een jeeptour zijn er een aantal stops. Je kunt er voor kiezen om het laatste gedeelte van de route per kameel af te sluiten.

 

Kloof Wadi Rum
Weidse uitzichten, maar ook heel veel immense kloven; je voelt je op beide plekken heel klein.

 

Totaalbeeld Wadi Rum
Zand en rotsen, hét toonbeeld van de Wadi Rum. En toch verveelt het geen moment.

 

Rots Wadi Rum
Sommige rotsen lijken een beetje op Mount Rushmore…

 

Bedoeïenenkamp Wadi Rum
Opvallende kenmerken van een bedoeïenenkamp; tenten, schaduwplekken en heel veel jeeps.

 

Kloof Wadi Rum
Schaduw en zon zorgen voor de meest prachtige kleurcombinaties.
Jeeptour Wadi Rum
De jeeps zijn niet bepaald van het afgelopen seizoen; zeker op hete dagen vullen de locals bij elke stop de koelvloeistof bij.

 

Totaalbeeld Wadi Rum
Eindig je tour op een van de rotsen. Klim omhoog, vind een plekje en geniet!

 

Zonsondergang Wadi Rum
Wees er snel bij, want alle tours eindigen hier en dus zoekt iedereen het mooiste plekje. Waarom? Voor een van de meest prachtige zonsondergangen die je ooit hebt gezien.

 

TIPS

  • Blijf je overnachten in een van de tentenkampen? Neem dan iets warms mee! Het koelt er ’s nachts erg snel af
  • Kleed je – net als op veel andere Arabische plekken –  niet te bloot; vanwege de cultuur, maar ook vanwege de bloedhete en felle zon
  • Je kunt vanuit veel andere toeristische plekken, zoals Petra en Aqaba, makkelijk een excursie boeken. Over het algemeen zit hier entree, vervoer en een kamelenrit/jeeprit bij inbegrepen
  • Hetzelfde geldt voor reisorganisaties; bijvoorbeeld via Jetair
  • Ga je op eigen gelegenheid, dan moet je je eerst melden bij het Visitor Center
  • In de zomer vindt het bekende festival ‘Distant Heat’ plaats, absoluut een aanrader (zie ook de repo van RTL Travel)

Voor meer informatie, check wadirum.jo en visitjordan.com.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒