Denk je aan Jordanië, dan zullen de meeste mensen als eerste een associatie hebben met Petra. Deze eeuwenoude plek is de grootste trekpleister van dit Aziatische land, en trekt elk jaar weer meer toeristen. Vanwege de prachtige locaties zijn er tientallen tv-programma’s en films opgenomen, en sinds 1985 staat de woestijnstad ook nog eens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Meer dan genoeg reden om eens een bezoek te brengen aan deze historische plek!

De geschiedenis van Petra gaat al zo’n 2000 jaar terug. Petra was vroeger de zeer welvarende hoofdstad van de Nabateeërs, voornamelijk doordat het een knooppunt was voor verschillende handelsroutes. Men moest, om het knooppunt te doorkruisen, belasting betalen en hierdoor werd Petra rijk, heel erg rijk. Prachtige gebouwen en grafmonumenten werden gebouwd. Tegenwoordig is geen enkel bouwwerk meer in tact en zijn er alleen nog vele ruïnes terug te vinden.

Voordat je de overblijfselen kunt bekijken, zul je echter eerst een diepe en kilometerslange kloof moeten passeren. Dat klinkt misschien als een straf, maar geloof mij, dat is het absoluut niet! Laat je verrassen door de prachtige kleuren, de lokale bevolking en de gigantische rotspartijen:

Langzaam komt de bekendste plek van Petra tevoorschijn, de Al Khazneh (oftewel: de Schatkamer van de Farao). Pas in 1812 werd deze voormalige wereldstad ontdekt door de Zwitser Jean Louis Burckhardt. Hij trof toen al alleen de overblijfselen van de vroegere tijden aan.

Wil je de plekken op z’n mooist zien? Trek dan al vroeg in de ochtend je goede stappers aan, want dat heeft zo z’n voordelen: tussen 10.00 en 11.00 uur schijnt de zon nog op de Al Khazneh, wat voor prachtige kleurcombinaties zorgt. Daarnaast is het ’s ochtends nog erg rustig, met een beetje geluk krijg je het imposante bouwwerk zonder medemens op de foto.

Maar Petra is veel meer dan alleen deze bekende ruïne. Je kunt nog kilometers verder lopen, en je zult onder meer oude grotwoningen tegenkomen, een oud amfitheater, voormalige kloosters en overgebleven delen van tempels.

Ook El Deir, het voormalige klooster, is de moeite waard om te bezoeken. Dit is het grootste gebouw in Petra, dat eigenlijk dienst deed als tempel. Het enige puntje hierbij is, je zult eerst 800 traptreden moeten betreden voordat je er bent. In de hete zon is het dan ook aan te raden om een paar flessen water mee te nemen! Schaf dit al van tevoren aan, tijdens je tocht zul je slechts enkele plekken tegen komen waar je vloeistoffen kunt kopen. Als je je voeten liever wat leed wilt besparen, dan kun je er ook voor kiezen om tegen betaling met de ezel naar boven te gaan.

Eigenlijk is een dag in Petra niet genoeg om alles te zien. Wil je alles op je gemak bekijken, dan is het aan te raden om een hotel in de buurt te boeken en een meerdaagse toegangskaart te kopen.

Toegangsprijzen Petra (2012):

1 dag: 55 dinar
2 dagen: 60 dinar

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒