Mijn eerstvolgende reis gaat naar Gambia. Dit Afrikaanse land wordt de laatste tijd ontzettend gepromoot als ultieme zonbestemming gedurende onze winterperiode. Een aantal bekende grote touroperators bieden meerdere vluchten per week aan naar de hoofdstad Banjul, en het lijkt af en toe net alsof het eenzelfde soort (goedkope) bestemming is als de Canarische Eilanden. Maar is dat wel zo? Zijn vaccinaties echt nodig? Of is het overdreven?

Het antwoord is kort: ja, ook al zijn ze niet verplicht, je hebt de vaccinaties wel nodig. Ter dubbelcheck ben ik deze week langsgegaan bij de GGD; de dienstdoende arts drukte haar bezorgdheid zelfs uit. Gambia is namelijk bij lange na niet te vergelijken met andere goedkope zomerse bestemmingen. Touroperators bieden de reis vaak wel op deze manier aan; het boeken is zo gebeurd. Dat terwijl veel mensen van tevoren geen idee hebben waar ze heen gaan.

BENODIGDE INENTINGEN

Gambia is namelijk het hele jaar door een land waarbij je goed voorbereid naartoe moet gaan. Het land is dan wel een prachtige bestemming met mooie stranden en een diverse natuur en cultuur, maar het ligt ook nog steeds in Afrika. Een continent dat zich kenmerkt door de malariamuggen en gevallen van gele koorts en buiktyfus. Ook al ga je maar een week weg voor de nodige zonuren, dan nog loop je nog steeds risico’s. Welke vaccinaties worden ten zeerste aangeraden?

  • Gele Koorts
  • DTP
  • Hepatitis A

Daarnaast heb je een cholerastempel nodig. Ook is het absoluut geen verkeerd idee om malariapillen mee te nemen, samen met DEET en een klamboe.

Ga je langer dan een week, dan worden de volgende inentingen ook aangeraden:

  • Buiktyfus
  • Hepatitis B
  • RabiĆ«s (hondsdolheid)
  • Tuberculose

Ā Voor meer informatie, kijk op de volgende websites:

Of ga langs bij je lokale GGD, zij weten precies wat je wel en niet nodig hebt.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’