fbpx

SENEGAL: Vanuit Gambia naar wildpark Fathala

Ben je in Gambia, dan is het helemaal niet zo’n gek idee om een uitstapje naar buurland Senegal te maken. Een van de georganiseerde tours die door veel organisaties wordt aangeboden is een bezoek aan het Senegalese wildpark Fathala. Je kunt ‘m ook makkelijk op individuele basis doen (al raad ik je wel aan om een gids mee te nemen), en dat is precies wat ik heb gedaan: Afrikaanser dan deze dag kon niet!

STAP 1: DE FERRY

Gambia wordt compleet omringd door buurland Senegal. Om vanuit de hoofdstad Banjul het snelst naar het noorden van Senegal te komen moet je de boot nemen. De goedkoopste manier om dat te doen is om met het pontje te gaan. Deze gaat meerdere keren per dag op en neer en neemt – als het goed gaat – ongeveer een uur van je tijd in beslag. Neem een van de vroegste tochten naar de overkant (rond 8.00 uur), zo heb je niet nog de hele dag, maar ben je ook omringd met heel veel lokalen op weg naar hun werk, dieren en spullen. Dát is pas cultuur snuiven.

Fathala

Fathala

STAP 2: AANKOMST IN BARRA

Eenmaal aangekomen in Barra kun je een grote uittocht verwachten. Iedereen wilt van de ferry af, en dat kost nogal wat tijd door de relatief smalle uitgang. Wanneer je met een groepsexcursie meegaat zal de jeep meegaan op de pont of voor je klaarstaan in Barra, indien je op eigen gelegenheid gaat moet je nog een auto naar Fathala zien te regelen. Dat is dus het moment dat je blij bent met een gids, want die kent z’n mensen en kan dus makkelijk iets regelen (voor de avonturiers: er zijn best mensen die een taxi weten te fixen en in het park wachten op een vrije plek in een jeep). Mocht je nog even willen eten voor verder vertrek, als je van de boot af gaat zie je links boven je meteen een kleine lokaal restaurant. Let hier aan de overkant trouwens extra op je spullen, Barra is vergeleken met Banjul een erg arm dorpje en niet altijd even veilig.

Fathala

Fathala

STAP 3: OP NAAR FATHALA

Het avontuur begint. Je zit in de jeep en je krijgt alle kans om de laatste delen van de Gambiaanse omgeving in je op te nemen. Je wacht even bij de grensovergang (dat eigenlijk niet zo heel veel voorstelt), krijgt een extra stempel in je paspoort en rijdt vervolgens nog een kwartier verder langs kleine dorpjes tot je dan eindelijk bij Fathala aankomt.

Fathala

Fathala

Fathala

STAP 4: HET PARK

En dan waarvoor je eigenlijk komt: de dieren. Een aanrader schijnt de speciale leeuwentocht te zijn waar je zo’n dier mag aaien, maar gezien het niet al te lage bedrag dat je daarvoor moet neertellen sloegen wij deze even over. Wij gingen voor de normale tocht, waarbij een ranger van het park de jeep vergezeld (dit is trouwens verplicht, je mag onder geen beding op eigen gelegenheid het park in). Hij/zij weet precies waar de dieren op dat moment zitten en zorgt ervoor dat je zonder te verdwalen terug bij de uitgang komt.

Wij hadden last van bad luck. Onze chauffeur reed in het begin veel te snel, waardoor we een aantal beesten niet meer op de kiek konden zetten. En veel dieren hadden zich verstopt en zagen we dus helemaal niet. Wat we wel zagen:

Fathala

Fathala

Fathala

En toen ging de auto stuk. Accu kapot. Een uur wachten midden in het wild (maar geen dier gezien), en vervolgens terug naar de ingang worden gereden door een werkende jeep.

Fathala

STAP 5: DE TERUGWEG

Als je mazzel hebt ben je in 2/3 uur weer terug in je hotel. Als je iets minder mazzel hebt, zoals ik, dan ben je zo’n 6 uur onderweg. Door laag tij, een kapotte ferry en honderden mensen die ook naar Banjul willen kun je geen kant op. Je kunt een vissersboot proberen te pakken, maar dan betaal je de hoofdprijs, of je wacht tot je wél kan vertrekken. In de hotels in Barra wil je in ieder geval niet overnachten. Eenmaal op de boot, moesten we er na een half uur wachten weer af. Maar bij poging twee vertrokken we wel én hadden we de mazzel een zitplek te kunnen bemachtigen. Helaas viel een van de motoren uit en duurde onze overtocht daardoor ruim drie uur.

Fathala

Fathala

Een kleine bummer, maar aan de andere, het maakte deze dag wel écht Afrikaans. Niets ging op tijd, niets was zoals we hadden verwacht en we waren zeker niet op de tijd thuis als ons beloofd was. Ik hou ervan!

Chantal

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


24 Comments

 1. Wat een leuk artikel! Ik ben zelf net drie weken naar
  Senegal geweest (backpacken) en herken je verhaal wel. Wij hadden
  het alleen met kapotte auto’s en bussen! Leuke artikelen trouwens
  op je site, met handige tips!

 2. Leuk artikel!
  Wij overwegen rond mei naar Gambia te gaan, en dit klinkt als een leuk uitstapje!
  We gaan dan slechts een week, eigenlijk om gewoon even lekker zon te pakken, maar een week lang bij het hotel is niet echt iets voor ons.
  Wat zijn jouw ervaringen? Kan je makkelijk/veilig buiten het hotel rondlopen, in restaurants eten etc?
  Als ik dit zo lees wel, of ben je een durfal?

  En wat ik me dan echt afvraag bij zo’n verhaal als dit, hoe kom je aan een gids en weet je dat het goed zit?!

  Ben benieuwd naar je reactie!

  1. Hoi C., bedankt voor je reactie! Waar zit je met je hotel? In Kololi kun je in ieder geval heel makkelijk en veilig buiten je hotel rondlopen én heerlijk eten in restaurants. Dit stadje/dorp is het toeristische hart van het land.

   Eigenlijk heb ik me nergens écht onveilig gevoeld, maar je moet er wel rekening mee houden dat ze je daar wel echt als toerist zien. Waar je ook bent, er komen altijd mensen naar je toe die een praatje willen maken of je iets willen verkopen.

   Gidsen kun je overal regelen: vanuit het hotel of gewoon zelf . In Kololi heb je een meetingpoint waar je een gids kunt regelen vanuit het officiële toerismebureau. Die zijn altijd veilig, maar je betaalt daar wel iets meer voor. De gids in mijn artikel werkt particulier en sowieso een aanrader, wij kenden hem via een kennis die in Gambia woont.

   Hopelijk heb je er wat aan, ik vond het een prachtig land!

 3. Wij hebben twee jaar geleden dezelfde tocht gemaakt. Geweldig! Wij hadden iets meer geluk. In december was het hoge gras net plat, dus zie je veel meer dan in het Europese voorjaar.
  Aanraders van restaurants in Kololi zijn Jojo’s of Georgio’s. En je krijgt er ook lekkere pizza’s in de hoofdstraat.
  Helaas zit er ook al een hollandse tent waar je hazes kan luisteren en frikadellen kan eten. Maar daar heb je weinig last van, want die zit net buiten de hoofdstraat.
  Zeker naar Gambia en Fathala gaan!

  Groetjes.

 4. he, wij willen ook zo’n tocht doen.Over 4 weken. Sommige worden helemaal geregeld voor je maar zijn heel duur rond de 170 euro, visum erbij maakt het ook duur. Maar als je dus een gids regelt lukt het ook en is vast goedkoper. Weet je toevallig een naam of iets waar we terecht kunnen omdat te regelen?

  1. Visium is rond de 50 euro p.p. tegenwoordig, vanwege de “verscherpte” regels rondom Ebola. In sommige gevallen kan de gids aan de grens het voor 22,50 p.p. doen. Dan krijg je geen stempel in je passpoort maar een stempel op een wit a4tje met jouw naam, telefoon nr, en adres die de gids de gedurende dag bij zich houdt.

 5. Als ik het goed begrijp hebben jullie de tour op eigen houtje gedaan (met gids). Wat waren jullie in totaal ongeveer kwijt? En had jullie gids een auto? Of hebben jullie bij alles OV gebruikt?

  1. Hi Wendy! Yes, wij hebben alles zelf gedaan met een gids. Onze gids had een eigen auto, maar die is niet mee naar de overkant gegaan. Wij namen met hem de pont naar Barra en daar regelde hij ter plekke een jeep voor ons. Er staan genoeg auto’s te wachten die je daarheen kunnen brengen, maar je moet oppassen dat je niet opgelicht wordt. Hoeveel we kwijt waren weet ik helaas niet meer. We waren in ieder geval een stuk goedkoper uit dan als je met een georganiseerde trip meegaat.

 6. Mijn zus is in gambia met haar vriend, En wil naar Senegal toen ging ik zoeken op internet en kwam ik dit tegen. Zoo ontzettend leuk!
  En ze gaan ook naar het wildpark
  Ze waren gisteren in Mandina Lodges was helemaal geweldig!!
  En het e book heb ik net gedownload ben heel benieuwd.
  Vriendelijke Groet
  Marieka

 7. Hoi chantal. Wij gaan 2 april voor 12 dagen weer naar Gambia ( 2e x ) We zijn erg enthousiast over je reisverslag, en willen ook naar Fathala park. We houden niet van groepsreizen. Jou ervaring spreekt ons erg aan. Ben jij ook naar het leeuwenreservaat geweest. Wat vind je hiervan ? Wij willen hier misschien ook heen. In je verslag geef je een e-mail en tel nr op . Is de comunicatie in het Engels of Nederlands. Kunnen wij het via hun regelen. Is dit veilig. Evt met 2 of 4 andere geinteresseerde.

  1. Hoi Jeannet, leuk dat jullie weer naar Gambia gaan! Ik ben niet in het leeuwenreservaat geweest, heb ze alleen vanaf het hek gezien. Mijn gids Papis was 100% te vertrouwen (is een goede vriend van een Nederlandse kennis van ons die er woont) en erg fijn om de hele dag bij je te hebben, communicatie is wel in het Engels. Toen wij er waren had hij een auto met plek voor maximaal 4 personen, maar wellicht kan hij een extra chauffeur regelen. Veel plezier!

    1. Ai, dat is vervelend! Nee, ik weet het helaas ook niet. Misschien heeft hij zijn emailadres veranderd sinds ik er ben geweest (dit was in 2012). Heb je het telefoonnummer al geprobeerd?

     1. Hoi chantal. Ik heb hem niet gebeld. Heb wel het telefoonnummer dat hierboven staat bij het mailadres. We gaan 2 april. We bellen hem anders wel als we daar zijn.

 8. Hoi, effe een vraag.
  Wij gaan naar Gambia in januari met de 2 kids. Nu wilden we ook eens een dag naar Senegal gaan .
  Maar ik zie dat je idd in Gambia met je gewonen pas of kids id binnen kan .
  Moeten we dan toch nog thuis een paspoort regelen voor een uitstap te doen naar Senegal ? Want dit maakt het dan wel direct een pak duurder door het paspoort

  1. Hi Kelly, ik durf het je niet helemaal met zekerheid te zeggen. Toen ik er zelf was (in 2012) hoefde ik geen paspoort te laten zien. Je stapte de boot af en je kon gewoon doorlopen zonder een douanepost langs te gaan. Maar ik weet helaas niet of dat nu nog steeds is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

SENEGAL: Vanuit Gambia naar wildpark Fathala

Door: Chantal Leestijd: 3 min