Een zonvakantie geboekt naar Gambia? Nice! Dit Afrikaanse land is een heerlijke eerste kennismaking met het continent, en een absolute aanrader als je maar een weekje vrij hebt. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens je verblijf. Weten waar ik tegenaan liep? Lees verder voor praktische info over Gambia!

GELD

informatie over Gambia

 • Pinnen met onze pinpassen is onmogelijk in Gambia. Neem daarom ook voor je vertrek al de nodige euro’s op en wissel ze daar bij een van de vele wisselkantoren om naar Dalasis.
 • Ook met je creditcard kun je bijna niet terecht; alleen VISA wordt geaccepteerd. De enige plek waar je met je MasterCard geld op kunt nemen is in het Senegambia Beach Hotel in Kololi, direct bij de receptie.

MENSEN

Praktische informatie Gambia

 • Als de Gambianen ergens goed in zijn, dan is het wel in bedelen. Echt, bereid je hier goed op voor, want je zult je geduld bijna verliezen nadat de honderdste man of vrouw om geld vraagt. Soms gebeurt dat direct, meestal beginnen ze met een praatje dat onschuldig lijkt, maar waarbij je uiteindelijk toch wordt gevraagd om wat Dalasi te geven vanwege een zieke oma, een bruiloft of een verjaardag. Zeker in Kololi, het toeristische gebied, zul je gek worden. Zeg duidelijk nee, zeg ook dat je er niet voor het eerst bent en zeg ook duidelijk dat je de weg al kent (ook al is dit niet zo). Met andere woorden, geef geen geld; je kunt niet iedereen helpen, en de mensen die je om geld vragen hebben die als baan; ze krijgen dus al genoeg.
 • Het leuren om geld is het ergst op de plekken waar veel toeristen komen. Kinderen wordt van jongs af aan geleerd dat ze om geld moeten vragen. Zodra je ergens rondloopt waar ze het niet gewend zijn, zal het bedelen een stuk minder erg zijn.
 • Bij de uitgangen van de hotels zul je vele groene taxi’s tegen komen, waarbij de chauffeurs je constant zullen vragen of je een taxi nodig hebt. Maakt niet uit wanneer je je hotel verlaat, op elk moment van de dag en elke keer weer, zal dit gebeuren. Roep dat je al een vaste chauffeur hebt en ze laten je met rust.
 • In Gambia zit je in de GMT-tijdzone. Officieel betekent het dat het daarom een uur vroeger is dan in Nederland, onofficieel staat het voor ‘Gambian Maybe Time‘. Het is in de praktijk altijd maar afwachten of je op tijd ergens komt of dat iets op het juiste tijdstip vertrekt.

VERVOER

informatie over Gambia

 • Gambia kent gele taxi’s en groene taxi’s. De groene zijn speciaal voor de toeristen, de gele is voor de lokale bevolking. De groengekleurde wagens zijn duurder dan de andere soort, maar zijn wel veilig. Vaak zijn de chauffeurs ook prima als gids en kunnen je dan ook veel vertellen.
 • Van meerdere mensen heb ik gehoord dat zo’n 80% van de bestuurders in de gele taxi’s geen rijbewijs heeft. Take your pick! Voor meer info, zie deze website!
 • Je kunt ook met de kleine busjes mee, maar daar moet je verplicht meerijden met de route en zul je vaak moeten overstappen voor je bij je bestemming bent.
 • Een auto huren kan ook, maar dat raad ik je persoonlijk af. De taxi’s zijn erg goedkoop, de wegen zijn lang niet allemaal even goed aangelegd en daarnaast rijden de mensen hier vaak als gekken.
 • Ga er trouwens ook maar vanuit dat de taxi minstens een keer kuren heeft onderweg. No worries, it’s Africa!
 • Mocht je op zoek zijn naar een betrouwbare, aardige en goedkope taxichauffeur die je van alles over het land kan vertellen, neem dan vooral contact op met Papis (tel. +220 777 52 91 of email: fodayjobe@hotmail.com).

WINKELEN

informatie over Gambia

 • Met een nieuwe garderobe thuiskomen zit er niet echt in. Verwacht hier geen grote ketens. In Gambia vind je weinig winkels zoals wij ze kennen, en je zult je aankopen vooral op een van de lokale markten (bijvoorbeeld in Banjul of Serrekunda) moeten doen.
 • Op deze markten zijn nergens vaste prijzen, waardoor je dus mooi kunt afdingen! Zoals je hierboven kunt zien, ben ik totaal geen ster in het bieden van lage bedragen (zie de blik in de ogen van de verkoopster), maar vriendlief heeft er gelukkig wel een talent voor. Voor tips kun je hier terecht!

Heb jij nog praktische info over Gambia? Ben ik iets vergeten?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’