Laten we even terug gaan in de tijd. Ik ben in Essaouira, Marokko en heb een pizza met verse vis gegeten. Helaas was de vis iets minder vers dan op de kaart werd beloofd. Je begrijpt, mijn pizza wist niet hoe snel het weer uit mijn lichaam moest komen. Ik voelde me de uren en dagen daarna ontzettend slecht, zwak en vooral heel misselijk. Een dokter opzoeken was in mijn geval net iets te veel van het goede, maar kan ook gewoonweg onmogelijk zijn. Wat kun je dan zelf doen om jezelf weer beter te voelen?

In bovenstaand geval liep ik een kleine voedselvergiftiging op. Omdat je op vakantie vaak dingen eet die je thuis niet snel op je bord zult vinden, zal je maag af en toe even moeten wennen aan de smaken die binnen komen. Soms wordt dat zo heftig of is het eten gewoon niet goed, dat het zich er helemaal tegen verzet. De oplossing is simpel: dat voedsel moet je lichaam uit! Maar helaas voel je je daarna nog lang niet meteen weer de oude. Een paar tips die in bijna elk oord in de wereld toe te passen zijn:

VACCINATIES

Zorg dat je voor je reis goed ingeƫnt bent. In dit geval is de belangrijkste vaccinatie tegen Hepatitus A; zo voorkom je dat je een leverontsteking oploopt door besmet voedsel of drinkwater.

HYGIƋNE

Neem elke vakantie standaard een flesje desinfecterende handgel mee. Mocht er geen stromend water in de buurt zijn, dan kun je na een moeilijk moment op het toilet in ieder geval je handen bacterievrij maken.

DIARREE

Koop thuis ook alvast een voorraadje diarreeremmers. Zo voorkom je dat je lichaam helemaal uitdroogt omdat je alles er aan de onderkant uitgooit!

MISSELIJKHEID

Koop een flesje cola en drink om de 5 minuten een slok, niet meer, niet minder. Zorg dat het normale cola met suiker is, dus geen light-product!

BINNEN HOUDEN

Neem ook een pakje ORS mee; dit is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water. Bij overgeven of diarree droogt je lichaam compleet uit en neemt het niets meer op. Door ORS te slikken krijg je alsnog de benodigde suikers, zouten en mineralen binnen.

Krijg je last van ergere klachten, zoals buikgriep, een versnelde hartslag en verlamming in armen of benen? Zet dan alles op alles om alsnog een dokter te vinden!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’