Er is weer een land dat ik aan mijn favoriete landenlijstje kan toevoegen: Jordanië! Ik ben net een week terug, en ben na slechts 8 dagen verliefd geworden op deze bestemming. Het land is prachtig, de bevolking vriendelijk en het eten is heerlijk! Hoewel ik Jordanië aan iedereen kan aanbevelen, zijn er voor je vertrek wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

CULTUUR

 • Vrouwen dragen hier over het algemeen erg bedekkende kleding. Dat kan alleen een hoofddoek zijn, maar ook boerka’s zul je hier veel voorbij zien komen. Het wordt hier dan ook erg op prijs gesteld als je een beetje rekening houdt met de kledingmaatstaven in het land. Draag geen korte rokjes en hemdjes met grote inkijk, want voor je het weet zie je de lokale mannen naar je loeren. Vergeet dus geen sjaal mee te nemen om je een beetje te bedekken.
 • Op de toeristische plekken is men inmiddels wel wat gewend: hier kun je in principe aandoen wat je wilt. Dat is wel zo prettig als de temperaturen boven de veertig graden liggen!
 • Net als in vele andere moslimlanden, is het ook hier lastig voor linkshandigen. Eet je in een lokaal restaurant, let dan goed op met welke hand je eet! Links is not done, aangezien die hand als onrein wordt gezien (oftewel: met die hand vegen ze daar hun achterkant af). Je krijgt gegarandeerd rare blikken.
 • Wil je op een normaal toilet zitten? Zorg dan dat je bij de toeristische trekpleisters gaat, in je hotel of in de wat luxere of mainstream eetplekken (MacDonalds). Hier is een wc waarbij je kunt zitten mét toilet papier en een plek om je handen te wassen, bijna altijd gegarandeerd.
 •  Ga je naar Jordanië om veel alcohol te nuttigen? Think again! Op veel plekken wordt er niets verkocht, of het is heel duur.

WEERSOMSTANDIGHEDEN

 • De temperatuurverschillen in Jordanië zijn groot. In het zuiden van het land, in Aqaba, is het het hele jaar door warm. In de winter liggen de minimumtemperaturen rond de twintig graden, in de zomer boven de 40 (aan zee met véél warme wind!). In het noorden zijn de zomers iets aangenamer, maar zul je in de wintermaanden rekening moeten houden met vriesnachten.

AQABA

 • De bekendste badplaats in Jordanië is Aqaba, bij mij vooral bekend van Aladdin, maar bij de Jordaniërs als vakantieoord! Het is de enige stad aan de Rode Zee, en de lokale bevolking die het kan betalen en die van de buurlanden komen in hun vakantie massaal genieten in Aqaba. Met name in het voor- en najaar is het er erg druk.
 • Aqaba is hét belastingparadijs van Jordanië. Vanwege de gunstige ligging aan zee en de buurlanden, is alles wat je hier koopt extra goedkoop, omdat er geen BTW wordt berekend op producten. Mocht je dus op zoek gaan naar souvenirs, koop ze dan hier!
 • Dit vakantieparadijs kent een nieuw en oud gedeelte: in het oude gedeelte snuif je de echte Jordanese cultuur op wanneer je langs de souks struint of aanschuift aan een plastic tafeltje in een lokaal restaurantje. Houd hier rekening met je kleding (zoals hierboven al werd beschreven). Het nieuwe gedeelte is volledig gericht op toerisme: hier vind je luxe hotels die volledig afgestemd zijn op de wensen van de westerse (en rijke vakantieganger).
 •  De lokale strandjes zijn vooral ’s avonds een gezellige bedoening. Kom je er overdag om een frisse duik in de zee te nemen, zorg ook dan dat je als vrouw zijnde niet alleen in je bikini rondloopt. De niet-westerse vrouwelijke vakantieganger zwemt en zont vooral in boerkini, en het wordt niet gewaardeerd als je met minder stof op je lichaam rond paradeert. Wil je ongegeneerd een kleurtje op doen? Boek dan een hotelkamer of appartement in het Tala Bay Resort, zo’n tien kilometer verderop. De resorts hier vinden het helemaal prima hoe je er bij loopt.

PETRA

 • Dé trekpleister van het land is prachtig, maar daardoor ook helemaal ontdekt door toeristen en heel erg gericht op toerisme. Overal vind je locals die hun geld proberen te (lees: moeten) verdienen aan de vakantieganger. Daar is niets mis mee, maar na het zoveelste kraampje met zelfgemaakte sieraden heb je het stiekem toch al wel gezien. Houd er dus rekening dat mensen constant iets van je willen.
 • Zorg voor genoeg water! Zeker in de zomermaanden is het hier bloedheet, en door de grote afstanden die je op een dag zult afleggen, zul je snel uitdrogen. Neem zelf al wat flessen mee, want de flesjes die in het gebied worden verkocht zijn duur, en soms zelf gevuld met kraanwater. Dat risico wil je niet lopen, trust me.
 • Vertrek al vroeg als je naar Petra gaat. Het gebied is immens groot en er is zoveel moois te zien! Daarnaast is het ’s ochtends nog prima uit te houden qua temperatuur.
 • Trek goede schoenen aan! Zoals gezegd zijn de afstanden groot, en aangezien niet alle paden even goed zijn aangelegd, is het erg fijn als je goede stappers aanhebt.

WADI RUM

 • Stiekem was dit voor mij hét hoogtepunt van de reis, en misschien nog wel indrukwekkender dan Petra. Het lijkt hier minder toeristisch omdat het zo gigantisch is, en daardoor komt je omgeving nog intenser op je af.
 • Ga mee op een jeeptour, zo zie je het gebied het beste en het snelst (met andere woorden: zo zie je dus het meest in korte tijd). Deze auto’s stoppen regelmatig, dus mocht je het laatste deel liever te voet of op een kameel afleggen dan kan dat ook. Mogelijkheden genoeg.
 • Blijf hier tot zonsondergang; die is hier echt onvergetelijk te noemen! Zoek een plekje op de rotsen en zie de zon langzaam wegzakken.
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒