Het is al even geleden dat ik in Istanbul was, maar ik besefte me laatst dat ik er – op de Prinseneilanden na – nog nooit echt over heb geschreven. En dat terwijl het zo’n toffe stad is! Daarom: de 10 mooiste bezienswaardigheden van Istanbul!

Over Istanbul

Istanbul is een stad van tegenstellingen: het is een levend museum en tegelijkertijd een moderne metropool. De enige stad ter wereld die zowel in Europa als Azië ligt. Istanbul is groot (er wonen 17 miljoen mensen), met tientallen wijken en culturen en nog veel meer bezienswaardigheden. Gelukkig is de stad wel vrij overzichtelijk: aan de oostkant van de Bosporus vind je het Europese gedeelte, aan de westkant het Aziatische. De Europese kant is verdeeld door de Gouden Hoorn, een uitloper van de Bosporus. Ten zuiden ligt de Hoorn, een schiereiland dat wordt gezien als de oude stad. Ten noorden ligt het moderne Istanbul. De meeste bezienswaardigheden liggen aan deze kant: wel zo makkelijk!

Tip: om het nog simpeler voor jezelf te maken, raad ik je aan om fietstour door Istanbul te volgen. Is leuk, bespaart tijd en brengt je net even op andere plekken dan waar je zelf waarschijnlijk zou belanden. Via deze link kun je ‘m online boeken >>

Zoek je nog een fijne uitvalsbasis voor je verblijf in Istanbul? Je doet er slim aan om in de Oude Stad te verblijven, gezien daar de meeste highlights zitten. Grand Peninsula Hotel is een aanrader als je een hotel zoekt dat echt waar voor je geldt biedt.


Bezienswaardigheden Istanbul: Europese gedeelte

1. Hagia Sophia

De Hagia Sophia is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Istanbul. Deze voormalige christelijk-orthodoxe kerk stamt uit 532 en werd later onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk omgebouwd tot een moskee. Tegenwoordig is het een museum dat dagelijks geopend is voor publiek. Nóg wel, want de president van Turkije heeft besloten per 24 juli 2020 het gebouw weer te veranderen in een moskee. Je kunt de Hagia Sophia voorlopig nog gewoon bezoeken, maar de plek zal gesloten zijn voor bezoekers als er diensten plaatsvinden. Je doet er slim aan om vooraf al een kaartje te kopen, zodat je ter plekke niet in de rij hoeft te wachten. Klik hier voor meer info. >>

Bezienswaardigheden Istanbul: Hagia Sophia

2. Sultan Ahmet Moskee (Blauwe Moskee)

De Blauwe Moskee vind je direct tegenover de Hagia Sophia, en is net zo’n grote trekpleister als de buren. De moskee heeft zes minaretten, grote koepels, en is – in tegenstelling tot de bijnaam – helemaal niet blauw. Binnen komt de kleur terug in kleine tegeltjes, maar daar blijft het ook bij. Waar de moskee zijn naam aan te danken heeft is nog steeds een mysterie. Toegang is gratis.

Bezienswaardigheden Istanbul: Blauwe Moskee
Bezienswaardigheden Istanbul: Blauwe Moskee
Bezienswaardigheden Istanbul: Blauwe Moskee

3. Topkapi Paleis

Het Topkapi Paleis ligt aan de oever van de Bosporus en is wat mij betreft een van de mooiste gebouwen van Istanbul. Vroege woonden er Osmaanse sultans is het paleis, maar tegenwoordig dient het onderkomen als een museum en biedt het een realistisch kijkje in het leven van de vroegere sultans. Een absolute aanrader om te bezoeken! Ik zou wel alvast online je ticket regelen, zodat je ter plekke niet hoeft te wachten. Dat kan hier >>

Bezienswaardigheden Istanbul: Topkapi Paleis
Bezienswaardigheden Istanbul: Topkapi Paleis

4. Dolmabahce Paleis

Ook dit paleis ligt aan de Bosporus, maar in de wijk Besiktas. Het Dolmabahce Paleis herbergt zo’n 45.000 m² aan pracht en praal. Het is een sprookjesachtige bezienswaardigheid die voorheen diende als onderkomen voor de Ottomaanse Sultans en daarna voor Mustafa Kemal Atatürk. Alleen voor de decoratie werd al 14 ton goud gebruikt. Het paleis is elke dag open, met uitzondering van maandag en donderdag. De entree (met rondleiding) regel je het makkelijkst online. Dat kan hier >>

Bezienswaardigheden Istanbul: Dolmabahce Paleis

5. Kapali Carsi (Grote Bazaar)

Ook voor het shoppen zit je goed in Istanbul! Ontdek bijvoorbeeld de Grote Bazaar, een van de grootste overdekte markten ter wereld met meer dan 58 straten en 1200 winkels. Dit is de plek waar je moet zijn voor leuke souvenirs, verse producten, stoffen, kleding en kruiden. Wees niet bang dat je de enige bezoeker bent: dagelijks komen hier zo’n 250.000 tot 400.000 mensen hun inkopen doen. Houd er dus rekening mee dat het nogal druk kan zijn en je wat extra tijd nodig hebt om van A naar B te komen. Verdwalen kan hier overigens ook heel goed: dus onthoud goed waar je vandaan kwam of regel een plattegrond.

Tip: laat je rondleiden door een local en ga precies langs dat wat jij wilt! Deze dame is een aanrader >>

Bezienswaardigheden Istanbul: Grote Bazaar

6. Egyptische Bazaar

Naast de Grote Bazaar is er nog een overdekte markt die écht de moeite waard is: in de Egyptische Bazaar (ook wel Kruidenbazaar genoemd) voeren etenswaren de boventoon. De markt bevindt zich in de wijk Eminönü en is één van de oudste overdekte markten van Istanbul. Een bezienswaardigheid op zich, met de grote hoeveelheid en diversiteit aan mensen, geuren en kleuren van de kruiden, specerijen, noten, fruit, gedroogde vruchten en alle andere etenswaren. De bazaar heeft haar naam ook te danken aan de vele kruiden en specerijen die vanuit India via Egypte naar Istanbul werden verscheept. Naast de bazaar vind je een wirwar van straatjes met onder meer een bloemenmarkt.

Bezienswaardigheden Istanbul: Egyptische Bazaar

7. Beyoglu

De Beyoglu is een 3 kilometer lange winkelstraat waar het eigenlijk altijd druk is, zowel overdag als ’s nachts. In de zijstraten vind je veel verschillende restaurantjes en bars. Voor de hippe clubs moet je net even noordelijker gaan, want die zitten voornamelijk direct aan de Bospurus.

Tussen de wijken:

8. Bosporus

Een echte must do: maak boottocht over de Bosporus! Hier vaar je voor maar een paar lira op en neer de rivier af. Vanaf de boot heb je perfect uitzicht op de verschillende bezienswaardigheden én ben je even weg van de drukte in de stad.

Voor een echt toffe ervaring raad ik je aan om ’s avonds mee te gaan met een boottocht waarbij diner is inbegrepen. Is wel wat duurder dan de veerpont, maar het is echt zo prachtig om de stad en al haar lichtjes te zien vanaf het water! Klik hier voor meer info >>

Bezienswaardigheden Istanbul: Bospurus

9. Galatabrug en -toren

De Galatabrug is een bekend icoon van Istanbul. De brug verbindt het oude centrum en het moderne Beyoglu en is vooral bekend om de vele vissers die er dagelijks staan te hengelen. Het is met 466 meter de langste beweegbare brug ter wereld. Bezoek ook de de Galatatoren: bovenop heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Bezienswaardigheden Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul: Aziatische gedeelte

10. Kadiköy

Het Aziatische gedeelte van Istanbul bereik je het makkelijkst per bus of boot. Wil je het echte dagelijkse leven van Istanbul opsnuiven? Ga dan naar de hippe wijk Kadiköy, waar je heerlijk door de vele smalle straten kan struinen. Je komt er genoeg restaurantjes en bars tegen. Ook zijn er veel bioscopen en boekwinkels.

Bezienswaardigheden Istanbul

Overige bezienswaardigheden

Prinseneilanden

stanbul is fantastisch, maar ook op elk moment van de dag ontzettend druk, waar je je ook in de stad bevindt. Zelfs de lokalen willen af en toe even ontsnappen uit de drukte, en nemen in de weekenden massaal de veerboot naar De Prinseneilanden om even uit de dagelijkse sleur te komen en te ontspannen. En gelijk hebben ze! Het is bij het opstappunt in de haven in Istanbul – zeker in de weekenden – erg druk, dus regel vooraf online alvast je overtocht.

Lees ook: Waar kun je het beste geld wisselen (én goedkoop)? Ons advies!

Praktische informatie

Zo kom je er:

Er bevinden zich twee luchthavens in Istanbul: Atatürk Airport en Sabiha Gökcen Aiport. Beide luchthavens verwerken dagelijks honderden nationale en internationale vluchten. Vanuit Nederland vertrekken er dagelijks vluchten richting de Turkse metropool. Voor de goedkoopste vliegtickets, check Tix.nl!

Overnachten in Istanbul

Het slimst is het om in de Oude Stad te overnachten, gezien daar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn. Ik verbleef zelf in het Cem Sultan Hotel, maar het Grand Peninsula Hotel en het Sur Hotel Sultanahmet bieden ook een heel goede prijs-/kwaliteitsverhouding.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 november 2017.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒

Dit wil je misschien ook wel lezen: