fbpx
Bezienswaardigheden Istanbul
Bezienswaardigheden Istanbul

10x de mooiste bezienswaardigheden van Istanbul

Het is al even geleden dat ik in Istanbul was, maar ik besefte me laatst dat ik er - op de Prinseneilanden na - nog nooit echt over heb geschreven. Misschien is het momenteel niet de eerste stad waar je aan zou denken vanwege eerdere aanslagen, maar laten we eerlijk wezen: zou jij nu een bestemming als New York links laten liggen na een soortgelijke gebeurtenis? Daarom: de 10 mooiste bezienswaardigheden van Istanbul!

Het is al even geleden dat ik in Istanbul was, maar ik besefte me laatst dat ik er – op de Prinseneilanden na – nog nooit echt over heb geschreven. Misschien is het momenteel niet de eerste stad waar je aan zou denken vanwege eerdere aanslagen, maar laten we eerlijk wezen: zou jij nu een bestemming als New York links laten liggen na een soortgelijke gebeurtenis? Daarom: de 10 mooiste bezienswaardigheden van Istanbul! 

Over Istanbul

Istanbul is een stad van tegenstellingen: het is een levend museum en tegelijkertijd een moderne metropool. De enige stad ter wereld die zowel in Europa als Azië ligt. Istanbul is groot (er wonen 17 miljoen mensen), met tientallen wijken en culturen en nog veel meer bezienswaardigheden. Gelukkig is de stad wel vrij overzichtelijk: aan de oostkant van de Bospurus vind je het Europese gedeelte, aan de westkant het Aziatische. De Europese kant is verdeeld door de Gouden Hoorn, een uitloper van de Bospurus. Ten zuiden ligt de Hoorn, een schiereiland die wordt gezien als de oude stad. Ten noorden ligt het moderne Istanbul. De meeste bezienswaardigheden liggen aan deze kant: wel zo makkelijk!

Tip:

Om het nog simpeler voor jezelf te maken, raad ik je aan om fietstour door Istanbul te volgen. Is leuk, bespaart tijd en brengt je net even op andere plekken dan waar je zelf waarschijnlijk zou belanden. Via deze link kun je ‘m vooraf al online boeken. Aanrader!


Bezienswaardigheden Istanbul: Europese gedeelte

1. Hagia Sophia

De Hagia Sophia is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Istanbul. Deze voormalige christelijk-orthodoxe kerk stamt uit 532 en werd later onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk omgebouwd tot een moskee. Tegenwoordig is het een museum dat dagelijks geopend is voor publiek.

Bezienswaardigheden Istanbul: Hagia Sophia

2. Sultan Ahmet Moskee (Blauwe Moskee)

De Blauwe Moskee vind je direct tegenover de Hagia Sophia, en is net zo’n grote trekpleister als de buurvrouw. De moskee heeft zes minaretten, grote koepels, en is – in tegenstelling tot de bijnaam – helemaal niet blauw. Binnen komt de kleur terug in kleine tegeltjes, maar daar blijft het ook bij. Waar de moskee zijn naam aan te danken heeft is nog steeds een mysterie.

Bezienswaardigheden Istanbul: Blauwe Moskee

Bezienswaardigheden Istanbul: Blauwe Moskee

Bezienswaardigheden Istanbul: Blauwe Moskee

3. Topkapi Paleis

Het Topkapi Paleis ligt aan de oever van de Bospurus en is wat mij betreft een van de mooiste gebouwen van Istanbul. Vroege woonden er Osmaanse sultans is het paleis, maar tegenwoordig dient het onderkomen als een museum en biedt het een realistisch kijkje in het leven van de vroegere sultans.

Bezienswaardigheden Istanbul: Topkapi Paleis

Bezienswaardigheden Istanbul: Topkapi Paleis

4. Dolmabahce Paleis

Ook dit paleis ligt aan de Bospurus, maar in de wijk Besiktas. Het Dolmabahce Paleis herbergt zo’n 45.000 m² aan pracht en praal. Het is een sprookjesachtige bezienswaardigheid die voorheen diende als onderkomen voor de Ottomaanse Sultans en daarna voor Mustafa Kemal Atatürk. Alleen voor de decoratie werd al 14 ton goud gebruikt. Het paleis is elke dag open, met uitzondering van maandag en donderdag. De entree bedraagt 40 lira en is inclusief rondleiding (2017).

Bezienswaardigheden Istanbul: Dolmabahce Paleis

5. Kapali Carsi (Grote Bazaar)

Ook voor het shoppen zit je goed in Istanbul! Ontdek bijvoorbeeld de Grote Bazaar, een van de grootste overdekte markten ter wereld met meer dan 58 straten en 1200 winkels. Dit is de plek waar je moet zijn voor leuke souvenirs, verse producten, stoffen, kleding en kruiden. Wees niet bang dat je de enige bezoeker bent: dagelijks komen hier zo’n 250.000 tot 400.000 mensen hun inkopen doen. Houd er dus rekening mee dat het nogal druk kan zijn en je wat extra tijd nodig hebt om van A naar B te komen. Verdwalen kan hier overigens ook heel goed: dus onthoud goed waar je vandaan kwam of regel een plattegrond.

Bezienswaardigheden Istanbul: Grote Bazaar

6. Egyptische Bazaar

Naast de Grote Bazaar is er nog een overdekte markt die écht de moeite waard is: in de Egyptische Bazaar (ook wel Kruidenbazaar genoemd) voeren etenswaren de boventoon. De markt bevindt zich in de wijk Eminönü en is één van de oudste overdekte markten van Istanbul. Een bezienswaardigheid op zich, met de grote hoeveelheid en diversiteit aan mensen, geuren en kleuren van de kruiden, specerijen, noten, fruit, gedroogde vruchten en alle andere etenswaren. De bazaar heeft haar naam ook te danken aan de vele kruiden en specerijen die vanuit India via Egypte naar Istanbul werden verscheept. Naast de bazaar vind je een wirwar van straatjes met onder meer een bloemenmarkt.

Bezienswaardigheden Istanbul: Egyptische Bazaar

7. Beyoglu

De Beyoglu is een 3 kilometer lange winkelstraat waar het eigenlijk altijd druk is, zowel overdag als ‘s nachts. In de zijstraten vind je veel verschillende restaurantjes en bars. Voor de hippe clubs moet je net even noordelijker gaan, want die zitten voornamelijk direct aan de Bospurus.

Tussen de wijken:

8. Bosporus

Een echte must do: maak boottocht over de Bosporus! Hier vaar je voor maar een paar lira op en neer de rivier af. Vanaf de boot heb je perfect uitzicht op de verschillende bezienswaardigheden én ben je even weg van de drukte in de stad.

Bezienswaardigheden Istanbul: Bospurus

9. Galatabrug en -toren

De Galatabrug is een bekend icoon van Istanbul. De brug verbindt het oude centrum en het moderne Beyoglu en is vooral bekend om de vele vissers die er dagelijks staan te hengelen. Het is met 466 meter de langste beweegbare brug ter wereld. Bezoek ook de de Galatatoren: bovenop heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Bezienswaardigheden Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul: Aziatische gedeelte

10. Kadiköy

Het Aziatische gedeelte van Istanbul bereik je het makkelijkst per bus of boot. Wil je het echt dagelijkse leven van Istanbul opsnuiven? Ga dan naar de wijk Kadiköy, waar je heerlijk door de smalle straten kan struinen. Je komt er genoeg restaurantjes en bars tegen. Ook zijn er veel bioscopen en boekwinkels.

Bezienswaardigheden Istanbul

⇒ Bezoek ook De Prinseneilanden

Praktische informatie

Zo kom je er:

Er bevinden zich twee luchthavens in Istanbul: Atatürk Airport en Sabiha Gökcen Aiport. Beide luchthavens verwerken dagelijks honderden nationale en internationale vluchten. Vanuit Nederland vertrekken er dagelijks vluchten richting de Turkse metropool. Voor de goedkoopste vliegtickets, check WTC.nl!

Overnachten in Istanbul

Het slimst is het om in de Oude Stad te overnachten, gezien daar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn. Ik verbleef zelf in het Cem Sultan Hotel, maar het Grand Peninsula Hotel en het Sur Hotel Sultanahmet hebben ook een heel goede prijs-/kwaliteitsverhouding.

Over de auteur


Chantal Schram – Oprichter en blogger Reisdoc.nl

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒

Deel dit artikel

.

Gratis ebook

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.