fbpx

IJsland: 5 must do’s die je echt niet mag overslaan

Van plan om ooit eens naar IJsland af te reizen? Sowieso doen. Maar mocht je nu al weten dat je niet heel lang de tijd hebt – je doet bij voorbeeld een stopover onderweg naar Amerika of je hebt gewoon weinig vrije dagen -, dan nog is IJsland echt de moeite waard. Deze vijf dingen moet je sowieso doen. Ik beloof je: je trip wordt hoe dan ook onvergetelijk!

1. BEZOEK REYKJAVÍK

Tja, als je er dan toch bent! Even zonder dollen, Reykjavík is een plek die je niet wilt missen. Het is een hoofdstad die niet te vergelijken is met welke metropool dan ook ter wereld en daardoor echt een must. Compact, knus, uniek. Bezoek de vele thermale baden, eet er heerlijke vis en struin rond door de gezellige straatjes. Meer concrete tips nodig, lees dan vooral deze post.

2. RELAX IN BLUE LAGOON

Je hebt de plaatjes vast wel eens gezien: mensen die genieten in dat hele helderblauwe water. De Blue Lagoon ligt heel dicht bij het vliegveld (dus perfect als je maar heel weinig tijd hebt) en is. Relax in het zoute water, smeer je gezicht onder met modder en proef – terwijl je in het water zit – de heerlijke drankjes die er verkrijgbaar zijn. Enig nadeel, het is hier wel heel toeristisch. Wil je liever iets rustiger relaxen? Bezoek dan Laugarvatn, dat op de route van de beroemde Golden Circle-route ligt.

3. VERBAAS JE BIJ DE GEISERS

Dit is nog zo’n natuurverschijnsel die je niet wilt missen. Ook de geisers liggen op de route van de Golden Circle. Daar vind je Geysir, vernoemd naar de grootste geiser op de plek. Hier zijn tientallen kleine varianten, maar er is er slechts die op dit moment echt water omhoog spuwt. Dat is niet meer Geysir, die is in het verleden iets te vaak in aanraking geweest met wasmiddel, waardoor deze het nu niet meer doet. Gelukkig hebben we Strokkur nog. Die gaat om de 5 á 10 minuten; het gloeihete water komt daarbij meters omhoog. Geweldig om mee te maken!

4. MAAK EEN ROADTRIP

Voor een roadtrip hoef je echt geen weken uit te trekken. Ook als je kort de tijd hebt, kun je heel veel zien van IJsland. Zo had ik maar 1,5 dag de tijd: ik reed ruim 500 kilometer en zag zó ontzettend veel mooie plekjes! Plekken die heel anders zijn dan het stedelijke Rekyjavík. IJsland heeft zoveel meer te bieden! Mijn route vind je hier terug.

5. VERGAAP JE BIJ DE WATERVALLEN

Want er zijn er een hoop in IJsland. Op ongeveer een uurtje rijden van Reykjavík, op de ringweg richting Vík, vind je twee prachtige exemplaren bij elkaar: Seljalandsfoss en Skogarfoss. De eerste waterval is uniek omdat je er achterlangs kunt lopen, en de tweede is zo groots dat je er letterlijk stil van wordt. Mocht je de Golden Circle-route gaan rijden, dan rijd je ongetwijfeld langs Gullfoss. Deze cascade is misschien – eigenlijk weet ik het wel zeker – de meest indrukwekkende die ik ooit heb gezien.

NOTE: Mijn reis naar IJsland werd mogelijk gemaakt door Icelandair en Booking.com.
Hoofdfoto: Travellust

Delen?

.

Gratis ebook

16 Comments

  1. Ik heb echt het gevoel dat we in een heel andere ervaring hebben gehad. De plekken die ik volgens jou niet mag missen zijn totaal niet onze hoogtepunten van het land. Reykjavik vonden we wat saai, Blue Lagoon niet gedaan want belachelijk duur en Geysir was wel oke. De roadtrip en de watervallen sluit ik me wel helemaal bij aan. Wij hadden zelf een stopover van 5 dagen en waren helemaal weg van de ijsberg meren en het skaftefall national park (waar je ook een gletsjer wandeling kunt maken) en mijn nummer 5 zou dan zijn een van de openluchtzwembadden voor het gemeenschapsgevoel.

  2. Zooo prachtig, IJsland staat hoog op m’n wishlist hoor! Jij was er volgens mij niet heel lang, omdat je een roadtrip van 1,5 dag hebt gemaakt. Heb je toch wel veel moois gezien!

  3. IJsland staat al jaren op m’n lijstje, maar de kinderen moeten eerst wat groter zijn om ernaartoe te gaan. Die overweldigende natuur lijkt me prachtig. Ik zou dan wel graag in de zomer gaan ;)

  4. Hi,

    Leuke tips! Ik ga eind maart naar Ijsland en deze hotspots staan ook op onze planning.
    Ik vroeg me af of je ervaring hebt met een touroperator die tours aanbiedt in Ijsland. Bijvoorbeeld een sneeuwscooter tour.

    Ben benieuwd naar je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.