IJsland

IJsland in de winter: 10 punten om rekening mee te houden

IJsland in de winter

IJsland is zo’n bestemming dat Ć”ltijd prachtig is, ook als de zon niet schijnt. Sterker nog: IJsland in de winter is zelfs nog mooier dan in de winter. Maar het is ook goed om je een beetje voor te bereiden, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan!

IJsland in de winter: de voordelen

1. Alles ziet er nog mooier uit

Waar Nederland met een grijze lucht er vooral heel saai uitziet, maakt het IJsland juist een soort onaards. Grauw, maar nog steeds ontzettend fotogeniek. Datzelfde geldt voor sneeuw: juist door al dat wit, worden de landschappen alleen maar meer bijzonder dan ze al waren! Kijk maar:

Zuid-IJsland
VĆ­k, IJsland

Zuid-IJsland
Kirkjufjara, IJsland

2. Het is veel minder druk dan in de zomer

En dat is heel fijn. Zeker in de zomer is het ontzettend druk in IJsland: alleen al vanuit Nederland vertrekken er dan meerdere vluchten per dag door dezelfde maatschappij. Kun je nagaan als dat bij elke bestemming het geval is! Dat betekent dat je je accommodatie(s) op tijd moet boeken, anders is de kans groot dat het al vol zit. Druk is het overigens ook bij de bezienswaardigheden: het is niet ondenkbaar dat je in colonne rijdt op de Golden Circle.

Hoe anders is dat in de winter, wanneer je heel veel wegen nog voor een groot deel voor jezelf hebt! Wanneer je nog foto’s kan schieten zonder hordes andere mensen, en wanneer je nog keuze genoeg hebt qua slaapplekken.

Zuid-IJsland
JƶkulsĆ”rlĆ³n, IJsland

3. Het is een stuk goedkoper

En omdat het zoveel rustiger is dan in de zomermaand, liggen de prijzen in de winter ook echt een stuk lager. Voor je vlucht, maar ook voor je accommodatie en huurauto. Dat is heel fijn, want IJsland is allesbehalve de goedkoopste bestemming.

4. Het is er helemaal niet zo koud

Ik dacht altijd dat het heel koud zou worden in IJsland, maar dat valt alles mee. In ieder geval qua temperatuur: in het noorden van landen als Noorwegen en Finland kan het met gemak -20 graden worden. In IJsland is de temperatuur nooit veel lager dan het vriespunt. Je doet er echter nog steeds slim aan om je dik aan te kleden met thermokleding en laagjes (als er veel wind staat voelt het namelijk wel veel kouder), maar je hoeft niet bang te zijn dat er ijspegels aan je neus gaan hangen.

5. Thermale baden zijn veel lekkerder nu

Heel warm is het niet in IJsland in de winter. Maar hoe lekker is het om juist dan aan het einde van de dag in een thermaal bad te kunnen springen, om even goed op te warmen? Geloof mij, je geniet daar veel meer van op een winterse dag, dan in de zomer. En wist je dat veel accommodaties in IJsland ook beschikken over een hot tub? Kun je het ’s avonds gewoon nog een keer overdoen. Slaap je ook nog eens extra lekker!

6. Je hebt grote kans om het noorderlicht te zien

Misschien nog wel de allerbelangrijkste reden om in de winter naar IJsland te gaan: het noorderlicht. Je hebt de grootste kans tussen september en april. Het natuurspektakel is bijna elke avond wel aanwezig, al moet je wel de mazzel hebben dat er een heldere lucht is. Want anders kan het er nog wel zijn, als er wolken voor zitten heb je er alsnog niets aan. Je kan mee met speciale noorderlichttours (bijvoorbeeld een van deze), maar veel accommodaties bieden de service om je ’s nachts wakker te bellen als het licht waarneembaar is. Dan hoef je het alsnog niet te missen!

Wat te doen in IJsland: noorderlicht
Wat te doen in IJsland: noorderlicht

IJsland in de winter: de nadelen

7. Wegafsluitingen komen redelijk vaak voor

Hoewel het niet vaak heel koud is, komt het door slecht weer wel vaak voor dat in IJsland in de winter een (deel van) een weg wordt afgesloten. Dat kan door harde wind of heftige sneeuwval, maar ook door regenval en opvriezing. Omdat je vaak een behoorlijk stuk van de bewoonde wereld bent, neemt men hier liever het zekere voor het onzekere. Er gebeuren helaas regelmatig ongelukken (vooral bij toeristen). Het kan dus zijn dat je om moet rijden of zelfs je dagplanning om moet gooien, omdat er maar Ć©Ć©n route naar je bestemming loopt. Over het algemeen is de 1 (de grote ringweg om het eiland) vrijwel altijd goed te bereizen; het gaat vooral om de wegen meer in het binnenland.

Om zeker te weten of je je route kunt rijden, kun je het beste Safetravel.is in de gaten houden. Deze site wordt dagelijks ge-update met alle wegafsluitingen.

Ijsland in de winter
JƶkulsĆ”rlĆ³n, IJsland

8. Niet elke auto is geschikt om in te rijden

Waar je in de lente en zomer prima uit de voeten kan met een kleine Suzuki, heb je in de winter eigenlijk wel wat zwaarder geschut nodig. Ik maakte zelf wel de fout door voor een kleine auto te gaan en merkte met rukwinden regelmatig dat we bijna de macht over het sturen verloren. Niet fijn (en vooral eng)! Soms heeft het zo erg gesneeuwd dat je de weg niet meer ziet (en in IJsland wordt op de binnenwegen bijna nergens echt gestrooid).

Sowieso is het voor elke auto verplicht om winterbanden of spijkerbanden te hebben. Bij huurauto’s zit dit er standaard onder als je in de winter naar IJsland gaat. Lees voor vertrek zeker deze pagina, zodat je goed voorbereid de weg op gaat: het is dan echt even anders rijden dan in de andere jaargetijden. Ik raad je ook aan om voor een goed verzekerde huurauto te gaan. Mocht er iets misgaan, dan weet je zeker dat je niet voor financiĆ«le verrassingen gaan. Ik huur zelf altijd bij Sunny Cars: hier ben je standaard all-in verzekerd en is de Nederlandse klantenservice 24/7 bereikbaar. Klik hier voor de beschikbaarheid en prijzen.

IJsland in de winter: auto
IJsland in de winter

9. De dagen zijn korter

In de zomer wordt het bijna niet donker in IJsland, in de winter is dat een heel ander verhaal. Houd er rekening mee dat de uren aan daglicht een stuk minder zijn dan in Nederland. Zo heb je begin november nog 8 uur daglicht, maar eind december loopt dat terug tot zelfs 4,5 uur daglicht. Zie ook onderstaand schema voor het winterschema.

Aantal uren licht in IJsland:

Maand
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December
Begin van de maand
4,5 uur
7 uur
10 uur
13,5 uur
16,5 uur
20 uur
21 uur
18 uur
14,5 uur
11,5 uur
8 uur
5 uur
Eind van de maand
7 uur
10 uur
13,5 uur
16,5 uur
20 uur
21 uur
18 uur
14,5 uur
11,5 uur
8 uur
5 uur
4,5 uur

10. Minder gezelligheid om je heen

Het is een groot voordeel dat er minder toeristen zijn in de winter. Je hebt de bezienswaardigheden meer voor jezelf en het is goedkoper. Nadeel is wel dat, zeker in de hele kleine dorpjes, je vaak alleen bent. In accommodaties, maar ook in restaurants. Maakt het toch net even wat minder gezellig.

Ben jij al eens naar IJsland in de winter geweest?

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2015.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’