fbpx
Handige informatie IJsland
Handige informatie IJsland

IJsland: handige info om van tevoren te weten

IJsland, wat ben je mooi. Met je vulkanen, je geisers en je vele prachtige vergezichten. Dit land stond al een hele poos op mijn to do list, maar op de een of andere manier kwam het er nooit van om het ook daadwerkelijk te bezoeken. Een out of reach-bestemming, zo dacht ik altijd. Dácht, inderdaad. Want dat blijkt helemaal niet waar. Wist je dat IJsland bijvoorbeeld maar drie uur vliegen is? Zo zijn er nog wel meer dingen die heel fijn zijn om van tevoren te weten. Ik zette wat handige informatie over IJsland voor je op een rij.

PRAKTISCHE FEITEN

 • IJsland is drie keer zo groot als Nederland, zelfs nog iets groter dan Portugal.
 • Er wonen slechts 319.000 mensen, ongeveer een derde hiervan woont in de hoofdstad Reykjavik.
 • Je kunt in principe weken doorbrengen in het land zonder je je ook maar een moment te vervelen, maar IJsland is ook heel goed geschikt voor kortere tripjes. Zo was ik er bijvoorbeeld maar 2,5 dag: in die tijd kun je een hele hoop zien!
 • In Reykjavik zijn er heel veel hotels te vinden, maar als je andere delen van het land ontdekt, dan zul je zien dat accommodaties een stuk schaarser zijn. Ze zijn er wel (denk aan trekkershutten of bij particulieren thuis), maar dan vooral beschikbaar in het hoogseizoen. Het loont dus om van tevoren een beetje te plannen waar je gaat slapen, bijvoorbeeld via Booking.com.
 • Ja, IJsland is best prijzig. Maar zeker niet schrikbarend. De prijzen zijn een beetje vergelijkbaar met Noorwegen, maar dan net iets goedkoper. Ga je ergens uitgebreid uit eten, dan ben je omgerekend zo’n €50,- per persoon kwijt.

REIZEN

 • Wist je dat IJsland maar 3 uur vliegen is? Icelandair vliegt vanaf deze winter het hele jaar door minimaal een keer per dag naar Reykjavik, zonder tussenstop. In de zomer zijn er zelfs 16 vluchten per week!
 • Diezelfde vliegtuigmaatschappij vliegt ook naar verschillende luchthavens in Canada en de Verenigde Staten. Er wordt dan een tussenstop in IJsland gemaakt voor ze doorvliegen naar hun eindbestemming. Het voordeel hier is dat je in IJsland heel makkelijk een zogenoemde stopover mag maken. Je kunt dan maximaal 21 dagen vertoeven in het land zonder dat je extra ticketkosten hoeft te betalen. Zo pak je gewoon twee bestemmingen in een keer!
 • Eenmaal geland in IJsland dan moet je je – zeker gezien de grote afstanden – ook zien te vervoeren. Het openbaar vervoer schijnt best goed geregeld te zijn, maar kost vooral heel veel tijd en kan je ook zeker niet op elke plek brengen. Veel handiger is het om een auto te huren! Op sommige wegen en tijdens de koude wintermaanden is een goede 4×4 wagen aan te raden, maar tijdens mijn trip – in de herfst – maakte ik gebruik van een Peugeot 308. Ook die heeft me overal veilig gebracht waar ik moest zijn.

KLIMAAT

 • De meeste medetoeristen kun je verwachten in het voorjaar en in de zomer. Dan zijn de temperaturen ook wat hoger. Het nadeel is echter dat het daarom heel erg druk kan zijn bij de bekende trekpleisters, en het is dan ook vaak slecht weer.
 • Ik zou je persoonlijk daarom aanraden om in de herfst te gaan. Het is dan een stuk kouder (rond het vriespunt), maar dan is er juist wél veel zon. En je hebt het voordeel dat je veel minder mensen tegenkomt. Maakt een bezienswaardigheid toch net even iets bijzonderder.
 • Een ander voordeel: het weer is heel veranderlijk. Regent het het ene moment, dan kan het even later gewoon weer droog zijn!
 • Mijn tip: kleed je vooral in laagjes! De ene keer heb je je muts en handschoenen wel nodig, het volgende moment kun je bijna zonder jas rondlopen. Zorg in ieder geval vooral dat je het niet koud krijgt, dat maakt het leven een stuk aangenamer.
 • Het noorderlicht heb ik helaas gemist, maar is in IJsland doorgaans van september tot april te zien.

ETEN

 • Ben je een visliefhebber, dan zit je in IJsland meer dan goed. Net als veel andere noorderlijke landen zijn ook de IJslanders meester in het bereiden van gerechten met zeedieren!
 • Maar gelukkig zijn er ook genoeg gerechten met vlees (kip! lam!).
 • En ook vegetariërs kunnen hier hun hart ophalen: op veel menu’s staan de meest bijzondere creaties, vaak een stuk indrukwekkender dan gerechten die wij op de kaart hebben staan.

Ben jij al eens in IJsland geweest?

Delen?

.

Gratis ebook

13 Comments

 1. Ohhh het is echt mijn droom om naar IJsland te gaan… Ik hoop zoo dat het er snel van komt! Dat je er ook voor kortere trips heen kan gaan, maakt het nog interessanter..

 2. Het is nog niets concreets, maar ik wil dit jaar zoo graag naar IJsland! Ben dus alvast jouw artikelen aan het doorlezen voor inspiratie :)

  Wat vind jij het ideale aantal dagen voor een trip naar IJsland? Een week?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.