Wist je dat IJsland bijvoorbeeld maar drie uur vliegen is? En dat ze hier vooral vis en vegetarisch eten? Er zijn veel dingen die heel fijn zijn om van tevoren te weten. Ik zette wat handige informatie over IJsland voor je op een rij.

Praktische feiten

  • IJsland is drie keer zo groot als Nederland, zelfs nog iets groter dan Portugal.
  • Er wonen slechts 319.000 mensen, ongeveer een derde hiervan woont in de hoofdstad Reykjavik.
  • Je kunt in principe weken doorbrengen in het land zonder je je ook maar een moment te vervelen, maar IJsland is ook heel goed geschikt voor kortere tripjes. Zo was ik er bijvoorbeeld maar 2,5 dag: in die tijd kun je een hele hoop zien!
  • In Reykjavik zijn er heel veel hotels te vinden, maar als je andere delen van het land ontdekt, dan zul je zien dat accommodaties een stuk schaarser zijn. Ze zijn er wel (denk aan trekkershutten of bij particulieren thuis), maar dan vooral beschikbaar in het hoogseizoen. Het loont dus om van tevoren een beetje te plannen waar je gaat slapen, bijvoorbeeld via Booking.com of Airbnb (via deze link krijg je 25 euro korting op je eerste boeking).
  • Ja, IJsland is best prijzig. Maar zeker niet schrikbarend. De prijzen zijn een beetje vergelijkbaar met Noorwegen, maar dan net iets goedkoper. Ga je ergens uitgebreid uit eten, dan ben je omgerekend zo’n ā‚¬50,- per persoon kwijt.

Reizen

  • Wist je dat IJsland maar 3 uur vliegen is? Icelandair en Transavia vliegen vanaf Amsterdam zonder tussenstop naar het internationale vliegveld van IJsland, Keflavik Aiport.
  • Icelandair vliegt ook naar verschillende luchthavens in Canada en de Verenigde Staten. Er wordt dan een tussenstop in IJsland gemaakt voor ze doorvliegen naar hun eindbestemming. Het voordeel hier is dat je in IJsland heel makkelijk een zogenoemde stopover mag maken. Je kunt dan maximaal 21 dagen vertoeven in het land zonder dat je extra ticketkosten hoeft te betalen. Zo pak je gewoon twee bestemmingen in een keer!
  • Eenmaal geland in IJsland dan moet je je – zeker gezien de grote afstanden – ook zien te vervoeren. Het openbaar vervoer schijnt best goed geregeld te zijn, maar kost vooral heel veel tijd en kan je ook zeker niet op elke plek brengen. Veel handiger is het om een auto te huren! Op sommige wegen en tijdens de koude wintermaanden is een goede 4×4 wagen aan te raden, maar tijdens mijn trip – in de herfst – maakte ik gebruik van een kleine auto. Ook die heeft me overal veilig gebracht waar ik moest zijn. Ik huur zelf altijd mijn huurauto’s via Sunny Cars.

Klimaat

  • De meeste medetoeristen kun je verwachten in het voorjaar en in de zomer. Dan zijn de temperaturen ook wat hoger. Het nadeel is echter dat het daarom heel erg druk kan zijn bij de bekende trekpleisters, en het is dan ook vaak slecht weer.
  • Ik zou je persoonlijk daarom aanraden om in de herfst te gaan. Het is dan een stuk kouder (rond het vriespunt), maar dan is er juist wĆ©l veel zon. En je hebt het voordeel dat je veel minder mensen tegenkomt. Maakt een bezienswaardigheid toch net even iets bijzonderder.
  • Een ander voordeel: het weer is heel veranderlijk. Regent het het ene moment, dan kan het even later gewoon weer droog zijn!
  • Mijn tip: kleed je vooral in laagjes! De ene keer heb je je muts en handschoenen wel nodig, het volgende moment kun je bijna zonder jas rondlopen. Zorg in ieder geval vooral dat je het niet koud krijgt, dat maakt het leven een stuk aangenamer.
  • Het noorderlicht heb ik helaas gemist, maar is in IJsland doorgaans van september tot april te zien.

Eten

  • Ben je een visliefhebber, dan zit je in IJsland meer dan goed. Net als veel andere noordelijke landen zijn ook de IJslanders meester in het bereiden van gerechten met zeedieren!
  • Maar gelukkig zijn er ook genoeg gerechten met vlees (kip! lam!).
  • En ook vegetariĆ«rs kunnen hier hun hart ophalen: op veel menuā€™s staan de meest bijzondere creaties, vaak een stuk indrukwekkender dan gerechten die wij op de kaart hebben staan.

Ben jij al eens in IJsland geweest?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’