Citytrip Alesund

Nog geen 50.000 inwoners. Het Noorse stadje Ålesund heeft ongeveer net zo’n grote bevolking als mijn eigen woonplaats, maar dat is voor Noorse begrippen dus eigenlijk nog best wel fors. Het is dan misschien niet af te zien aan de harde cijfers, Ålesund is echt een onwijze aanrader voor een korte stedentrip. En ik ga je nu vertellen waarom.

Inhoudsopgave

FACTS

  • Vanaf Schiphol gaan er dagelijks twee directe vluchten richting Ålesund en weer terug
  • De vlucht duurt slechts twee uur
  • Vanaf het vliegveld ben je in twintig minuten al midden in de stad
  • Alles in Ålesund zelf is op loopafstand
  • De vis is hier echt to die for
  • Als je een beetje van architectuur houdt, ben je hier op de juiste plek
  • Je kunt hier prachtige uitzichtfoto’s maken
  • Ålesund is pittoresker dan pittoresk
  • Het stadje is het perfecte uitgangspunt om je roadtrip door de fjorden te starten

ZIEN

Ålesund heeft dan wel geen Eiffeltoren of Brandenburger Tor, dit stadje heeft dat ook helemaal niet nodig. Nadat in 1904 de hele stad werd verwoest door een grote brand, is er in een paar jaar tijd een heel nieuw centrum opgebouwd in de toentertijd zo’n Jugendstil-stijl. Verwacht een groot kleurrijk geheel dat vooral heel sprookjesachtig en knus aanvoelt. Vul dat aan met een prachtige haven en heel veel vriendelijke mensen, en je hebt Ålesund in een notendop.

Citytrip Alesund

Citytrip Alesund

Citytrip Alesund

Wil je de kleurenexplosie helemaal goed zien? Beklim dan de 418 treden naar de berg Aksla (of rijd met de auto omhoog). Vanuit het uitkijkpunt heb je een geweldig uitzicht over Ålesund. En met helder weer zie je in de verte ook al vele mooie andere bergen liggen.

Citytrip Alesund

Citytrip Alesund

Citytrip Alesund

Als je graag meer weten over de geschiedenis van Ålesund of over Jugendstil in het algemeen, kijk dan je ogen uit in het Jugendstilsenteret. Hier drink je niet alleen de heerlijkste koffie (en chocolademelk) en kun je meubelstukken van heel vroeger bekijken, maar hier ga je ook in een tijdmachine terug in de tijd naar 1904.

Citytrip Alesund

DOEN

Mijn persoonlijke hoogtepunt in Ålesund? De wildlife sea safari! Met een RIB-boat op volle kracht de zee op en speuren naar dieren. Oké, ik heb dan misschien alleen maar een zeehond en heel veel duiven gezien, maar in de zomer spot je geheid papegaaiduikers. Gelukkig is de tocht an sich ook al echt de moeite waard.

Citytrip Alesund

Citytrip Alesund

Citytrip Alesund

Citytrip Alesund

Citytrip Alesund

Mocht je de luxe hebben dat je een auto tot je beschikking hebt, rijd dan richting Alnes. Dit dorpje telt nog geen 200 mensen, maar is in de regio beroemd vanwege haar oude vuurtoren. Deze is nog steeds in gebruik en kun je beklimmen om zo een geweldig uitzicht over de zee te hebben. Naast de vuurtoren is een soort restaurant gevestigd. In de zomer kun je hier dagelijks terecht voor een kop koffie of thee, en een ‘svele’! Dit gerecht is nog het beste te vergelijken met een pannenkoek. En trust me, het is zó lekker.

Citytrip Alesund

En als je er dan toch bent en je hebt een beetje energie over, beklim dan ook de berg Godøyfjellet. Het pad naar boven is echt goed te doen als je goede schoenen aan hebt. Het is even een klim, maar echt, het is echt de moeite waard. Bovenop de berg vind je een prachtig bergmeer (je kunt het water hier gewoon drinken) én een uitstekend stuk rots. En ik val in de herhaling, maar ook hier heb je weer een geweldig aanzien.

Citytrip Alesund

Citytrip Alesund

Citytrip Alesund

Citytrip Alesund

ETEN

En dan het eten. Een beetje visliefhebber kan hier zijn hart ophalen! Ga tijdens de lunch voor de vissoep in Lyst. Deze plek is op die typisch Scandinavische manier ingericht: licht, maar toch ook gezellig en knus. Mocht je liever voor vlees of een vegetarisch gerecht gaan, of hier ’s avonds een hapje willen eten dan kan dat ook.

Direct aan de haven vind je XL Diner. Hier eet je de lekkerste bacalao (een typisch Noors gerecht) die ze op zowel op Spaanse, Italiaans en Portugese manier bereiden. Als je binnenkort lijkt het net alsof je in een hele chique tent terecht bent gekomen, maar geen nood: in Noorwegen is het heel normaal als je gewoon in je outdoorkleding aan tafel verschijnt. Je opdoffen mag natuurlijk wel.

Citytrip Alesund

Ook kan ik je Anno echt aanraden. Tijdens de lunch eet je hier hele fijne pizza’s, ’s avonds ben je hier aan het juiste adres voor – wederom – een stuk vis. Uiteraard hebben ze er ook een goed stuk vlees!

Mocht je het nog niet hebben gegeten in de vuurtoren van Alnes, zorg dan dat je een ‘svele’ te pakken krijgt in een van de koffiebarretjes van Ålesund.

Had jij al eens van Ålesund gehoord?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒