Heb je binnenkort een trip naar Noorwegen op de planning staan en ben je op zoek naar de leukste Oslo bezienswaardigheden? Dit zijn mijn vijf favoriete plekken in de Noorse hoofdstad!

Oslo telt zo’n 620.000 inwoners op een oppervlakte van 454 km¬≤. Ter vergelijking:  Amsterdam huist zo’n 811.000 inwoners op 219 km¬≤; een stuk dichtbevolkter dus. Oslo voelt een beetje als een heel groot dorp aan. Je kunt er minutenlang rondlopen en bijna niemand tegenkomen. Er is vrijwel altijd plek op elk terras dat je passeert. Je hoeft nooit lang in de rij te wachten. En tegelijkertijd voelt de stad heel klein en behapbaar aan, ook al is de oppervlakte heel erg groot. Dit zijn mijn favoriete Oslo bezienswaardigheden:

Top 5 Oslo bezienswaardigheden

Ben je nog op zoek naar een betaalbare, maar centrale accommodatie in Oslo? Ik verbleef zelf in Comfort Hotel Xpress Youngstorget, middenin het centrum van de stad én met dakterras en grote lounge. Check actuele prijzen en beschikbaarheid ⇒

1. Aker Brygge

Als je ooit in Londen bent geweest, dan heb je vast wel eens van de London Docklands gehoord. Vroeger een havengebied en nu helemaal opgeknapt tot een hypermoderne plek met bijzondere wolkenkrabbers, goede restaurants en gave appartementen. Iets soortgelijks heb je in Oslo ook. Aker Brygge is precies dat, maar dan in het klein: het is er heerlijk om over de ‘boulevard’ te lopen, om te luisteren naar de straatmuzikanten, om plaats te nemen op een van de vele openbare zit- en ligplekken en om er simpelweg gewoon mensen te kijken. De prijzen lijken hier nog hoger dan op andere plekken in de stad en het is er wel een klein beetje gezien en gezien worden, maar niet op een vervelende manier. Oh, en de ijsjes die ze hier verkopen zijn echt fantastisch.

Oslo bezienswaardigheden: Aker Brygge
Oslo bezienswaardigheden: Aker Brygge
Oslo bezienswaardigheden: Aker Brygge
Oslo bezienswaardigheden: Aker Brygge

Lees ook: Oslo tips: 6x veel geld besparen in deze stad

2. Akershus

Van het hypermoderne Oslo terug naar het verleden. Akershus is een vesting van ruim 800 jaar oud en neemt je letterlijk mee terug in de tijd. Het bijbehorende kasteel is nog goed in tact en je kunt veel ruimtes nog gewoon bezoeken. Ga helemaal los en maak gebruik van de audiotour, op die manier leer je niet alleen meer over de vesting, maar ook heel veel over de geschiedenis van de stad. Wist jij bijvoorbeeld dat Oslo tot begin vorige eeuw Kristiana heette? Vergeet vooral niet vanaf de wal van het uitzicht over de Oslofjord te genieten!

Tip: met de Oslo City Pass krijg je gratis toegang tot Akershus

Oslo bezienswaardigheden: Akershus
Oslo bezienswaardigheden: Akershus
Oslo bezienswaardigheden: Akershus
Oslo bezienswaardigheden: Akershus

3. Bygd√ły

Pak de bus of veerpont naar schiereiland Bygd√ły. Naast heel veel mooie huizen en natuur, vind je hier ook maar liefst vijf musea: het Fram Museum, het Kon-Tiki Museum, het Vikingschip Museum, het Noors Zeevaartsmuseum en het Noors volksmuseum. Door mijn Oslo Pass ben ik ze bijna allemaal afgegaan (want: gratis toegang). Ben je niet zo’n museumganger? Zorg dan dat je in ieder geval het Noors volksmuseum meepakt! Dit gigantische openluchtmuseum brengt je eeuwen terug in de tijd van hoe Noorwegen vroeger was, met oude huizen, schuren en kerken. Aanrader!

Oslo bezienswaardigheden: Bygd√ły
Oslo bezienswaardigheden: Bygd√ły

Tip: Ontdek de highlights van Oslo tijdens een fietstour!

4. Opera

Of je het gebouw nou mooi vindt of niet, bijzonder is de opera van Oslo wel. Het operahuis ligt in de Oslofjord en is geheel gemaakt van marmer, graniet en glas. Vanaf het dak heb je wederom weer een prachtig uitzicht. En tja, daar ben ik nu eenmaal heel erg vatbaar voor.

Oslo bezienswaardigheden: Opera
Oslo bezienswaardigheden: Opera
Oslo bezienswaardigheden: Opera

5. Koninklijk Paleis

Wanneer je vanuit de Karl Johansgate (de Kalverstraat van Oslo) naar boven loopt, dan vult je beeld zich al gauw met een van de mooiste gebouwen van Oslo: het koninklijk paleis. Je kunt tot vlak voor de ingang komen, maar helaas zul je de Noorse koning – die er daadwerkelijk woont – niet snel zien. Waar je in Londen een plekje moet zoeken om de wisseling van de wacht te zien, gebeurt dat hier gewoon recht voor je neus. Heel toeristisch, maar stiekem ook heel leuk.

Oslo bezienswaardigheden: Koninklijk Paleis
Oslo bezienswaardigheden: Koninklijk Paleis
Oslo bezienswaardigheden: Koninklijk Paleis

Andere Oslo bezienswaardigheden:

Ga als je nog tijd over hebt ook zeker even rondstruinen in de wijken Gr√ľnerlokka en Gr√łnland. Beiden zijn erg multicultureel, maar verschillen wel heel erg van elkaar. Eerstgenoemde doet denken aan het New Yorkse Greenwich Village (van horen zeggen, NY staat nog hoog op de wishlist)¬†met veel boetiekjes, caf√©s en parken, Gr√łnland¬†is gevuld met vooral veel toko’s. Groot contrast met de toeristische plekken die ik hierboven beschreef: weinig toeristen, maar meer het √©chte Noorse stadsleven.

Lees ook: Zo mooi is de natuur in Oslo

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 mei 2014.

author-sign
Related Tags:

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ‚áí