Het voordeel van Dublin is dat het een prima stad is om in een paar dagen te bekijken. Een nog groter voordeel is dat je met een beetje geluk daarom ook tijd overhoudt om nog net iets meer van het land te zien! Vanuit de hoofdstad kun je namelijk heel makkelijk met de trein naar andere delen in het land afreizen. Voor je het weet sta je je te vergapen bij Ierland’s grootste trekpleisters.

Omdat ik geen heel grote held ben met het vinden van de weg, en omdat ik veel plekken op een dag wilde bezoeken, boekte ik een ticket bij Railtours Ireland. Bijna dagelijks kun je kiezen uit tien verschillende dagtours die je door heel het land brengen: vari√ęrend van ‘Titanic & Belfast City’ tot aan ‘Cork & Blarney Castle’. Ik koos voor de meest uitgebreide (Bunratty Castle,¬†The Cliffs of Moher,¬†The Burren¬†en¬†Galway Bay)¬†en bezocht daardoor drie van de vier provincies. Als je het doet moet je het goed doen.¬†Kosten: ‚ā¨109,- per persoon. Daar krijg je treintickets, toegangstickets, een bustour, goede gids en een glaasje whiskey voor terug. Dat klinkt als een groot bedrag, maar bedenk je dat je alleen al voor de trein zo’n ‚ā¨40 kwijt bent. Je betaalt dus niet voor lucht.

Een kleine opmerking: de dag begint bijna altijd rond 6.45 uur in de ochtend. Dat is vroeg, heel vroeg. Zeker tijdens een stedentrip. Maar geloof mij, het is zó de moeite waard! De plekjes die je bezoekt zijn namelijk prachtig en geven je het gevoel dat je het échte Ierland ontdekt. Slapen kan altijd nog toch?

BUNRATTY CASTLE

Nadat je na een 2,5 uur durende treinreis met je groep uitstapt in Limerick (de mijne bestond uit slechts 10 personen), ga je met een grote bus verder naar de eerste echte stop van de dag: Bunratty Castle. Het kasteel stamt uit 1425 en is na jaren van verwaarlozing weer helemaal opgeknapt. Zodra je voet over de letterlijke drempel zet, waan je je daadwerkelijk in de wereld van toen. Oude meubels, nog oudere kunstwerken en een geweldige tourguide maken het plaatje compleet. Ook leuk: rondom het kasteel vind je nagebouwde huisjes vanaf de middeleeuwen tot aan halverwege de vorige eeuw.

DOOLIN

Een pittoresk dorpje, bestaande uit een kleine straat. Voor de winkels hoef je dus niet te gaan, voor de pubs des te meer. Elke avond vindt hier live muziek plaats, en men komt van heinde en ver om dit te aanschouwen. ’s Middags, het moment van de tour, is het vooral heel fijn lunchen en rondwandelen langs de zee en de glooiende heuvels.

CLIFFS OF MOHER

De op een na populairste bezienswaardigheid van Ierland. En dat is niet voor niets. Want wat is het hier mooi! De kliffen van Moher zijn eindeloos en liggen minimaal 120 meter boven de Atlantische Oceaan. Je waait zo ongeveer uit je panty, maar dat heb je er meer dan voor over als je het uitzicht ziet.

GALWAY

Galway is zo’n stadje dat vooral leuk is vanwege de pubs. Na een lange dag onderweg ben je blij als je even op adem kan komen onder het genot van een drankje en een hapje. Ben je er op zaterdag, dan is het helemaal feest. Voetbalwedstrijden, aangeschoten mensen en vooral heel veel gezelligheid. Je zit nooit lang alleen, iedereen wil een praatje met je maken.

ONDERWEG

De bezienswaardigheden zijn niet alleen de stops zijn prachtig, ook onderweg kijk je je ogen uit. ‘It’s not the destination, but the journey that counts‘, zeggen ze wel eens. Nou, dat is bij deze tour zeker het geval. Je zit namelijk best wat uurtjes in de trein, maar ook in de bus. Totaal geen straf, z√©ker omdat je tijdens de stops echt genoeg tijd hebt om alles goed te bekijken. En als je gewoon even niets wilt, de stoelen in de bus kunnen naar achteren… Je kunt er dus ook gewoon even ongegeneerd je ogen dicht doen!

Is zo’n dagtour iets voor jou?

Beeld: eigen materiaal, Wikipedia,
claytonhotelgalway.ie,  jefbelgium.eu
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ‚áí