Ierland

7 plekken in Noord-Ierland die je als GoT-fan wilt bezoeken

Locaties Game of Thrones

Ik ga even terug naar november vorig jaar. Ik was in Noord-IJsland en m’n gids vertelde dat hier veel shots met Jon Snow zijn gedraaid. ‘Wie is in vredesnaam Jon Snow’, dacht ik nog. Hij vertelde me meer over Game of Thrones en hoe meer hij sprak, hoe meer ik dacht: als ik thuis ben m√≥√©t ik deze serie gaan kijken. En so I did. In een maandje tijd had ik alle seizoenen gezien, en nu wil ik eigenlijke alle¬†plekken bezoeken waar de¬†sc√®nes¬†zijn opgenomen. Zoals het prachtige Noord-Ierland!¬†

(Pas op: dit artikel kan spoilers bevatten!)

1. BELFAST

Wie naar Ierland afreist, zal al snel kiezen om naar Dublin te gaan. Snap ik, want dat is nou eenmaal ook een onwijs toffe stad en de perfecte uitvalsbasis om de prachtige natuur in het zuiden te ontdekken. Belfast ligt iets minder voor de hand, terwijl het juist de perfecte start is om Noord-Ierland te verkennen (zie hieronder), maar is ook een leuke stedentrip-bestemming op zichzelf. De stad staat bekend om de¬†prachtige architectuur, een eeuwenoud kasteel en de bijzondere muurschilderingen. Maar¬†ook is hier¬†een groot deel van Game of Thrones opgenomen. Weliswaar binnen in de Titanic Studio’s (die helaas niet toegankelijk zijn voor het publiek), maar toch.

Locaties Game of Thrones

Gelukkig zijn¬†er op steenworp afstand van Belfast genoeg plekken die je w√©l mag bezoeken. Bij VisitBelfast, het bezoekers informatiecentrum¬†van Belfast en Noord-Ierland, vind je allerlei informatie over de stad¬†en een handig overzicht van alle organisaties die¬†GoT-tours¬†organiseren. Zo kun¬†je alle highlights van ‘Westeros’ in een keer zien:

2. CASTLE WARD

Dit kasteel is in Game of Thrones van de familie Stark; beter bekend als Winterfell. Vlakbij ligt Audley’s Field, aan de oever van Strangford Lough. Dit is de plek waar Jaime gevangen werd genomen en vervolgens weer werd vrijgelaten.

‚áí Voor de niet GoT-liefhebber: het kasteel is een 16e-eeuwse ru√Įne met een¬†nog in tact zijnde kasteelmuur.¬†De muur omringt zo’n¬†340 hectaren.

Locaties Game of Thrones

3. TOLLYMORE FOREST PARK

Het zogenoemde ‘North of Winterfell’ en wordt in Game of Thrones ook wel de ‘Haunted Forest’ genoemd.¬†In dit bos werden de Nightwalkers¬†gespot die hun opmars maakten naar de gewone mens. Ook joeg Ramsey Bolton hier op Theon en zagen de Starks de schrikwolven.

‚áí Voor de niet GoT-liefhebber: je vindt er ook eeuwenoude sequoia’s en gotische stenen bogen, stammend uit de 18e eeuw.

Locaties Game of Thrones

4. DARK HEDGES

Dit is een van de meest gefotografeerde GoT-plekken van Noord-Ierland. De kronkelige Dark Hedges¬†is in Game of Thrones beter bekend als¬†‘King’s Road’. Het is de weg die ervoor zorgde dat Ned Stark niet langer zou leven, en waar Arya Stark zich als jongen vermomde, maar uiteindelijk wel gevangen werd genomen.

⇒ Voor de niet GoT-liefhebber: de Dark Hedges is een spookweggetje die je tegenkomt onderweg naar Bushmills.

Locaties Game of Thrones

5. BALLINTOY HARBOUR

Dit dorpje is in Game of Thrones beter bekend als de ‘Iron Islands’. Het is de haven¬†waar Theon zijn lang verloren zus weer ziet, voordat hij naar Greyjoy rijdt. Vlakbij liggen Larrybane en¬†de Carrick-a-Rede brug, waar het kamp van Renly Baratheon was opgeslagen.

⇒ Voor de niet GoT-liefhebber: normaal gesproken is Ballintoy Harbour een authentiek vissersdorpje dat nog steeds wordt gebruikt door lokale vissers en schippers. 

Locaties Game of Thrones

6. CUSHENDUN

Deze grot ligt in Game of Thrones in de Stormlands en is de plek waar Melisandre (onze Carice) beviel van haar ‘shadow baby’.

‚áí Voor de niet GoT-liefhebber: de grot is in 400 miljoen jaar gevormd.

Locaties Game of Thrones

7. DOWNHILL BEACH

Nog meer Melisandre: op Downhill Beach, oftewel Dragonstone, verbrandde ze de oude goden.

‚áí Voor de niet GoT-liefhebber:¬†op dit mooie strand vind je ook Mussenden Temple, een 18e-eeuwse ru√Įne.¬†

Locaties Game of Thrones

PRAKTISCHE INFO

Vluchten naar Belfast

.

Ben jij al eens in Noord-Ierland geweest? En ben je ook zo’n Game of Thrones-fan?

Beeld: Tourism North Ireland

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ‚áí