Een stad die al héél lang héél hoog op mijn wishlist staat is het Noord-Ierse Belfast. Na mijn eerste bezoek aan het zuiden ben ik hooked aan het eiland. En nu ik weet dat er ook allerlei Game of Thrones-activiteiten en heel andere toffe bezienswaardigheden zijn, weet ik helemaal zeker dat ik erheen móét. Dit zijn mijn tips voor Belfast.

Wie mijn persoonlijke maandoverzichten ook leest, weet dat ik meerdere keren per maand een GoT-avond plan met m’n schoonzusje. Gewoon omdat het kan en omdat we niet konden wachten tot het nieuwe (en laatste) seizoen van Game of Thrones (begint overigens op 14 april). Ik gok dan ook dat ik in een klein zwart gat val wanneer ik de allerlaatste aflevering heb gezien.

Belfast en Game of Thrones

Maar gelukkig hebben we dan Belfast nog. De Noord-Ierse stad is ‘The Home of Thrones’. Sterker nog, een heel groot deel van de serie is in de stad en andere delen van Noord-Ierland opgenomen. Niet heel verrassend dat je daar als gewone sterveling nu ook van mag meegenieten. In Belfast en vanuit de stad worden er dagelijks diverse tours en andere activiteiten georganiseerd.

1. Game of Thrones-tours

Als je ergens een scala aan Game of Thrones-tours hebt, dan is het wel in Belfast. Of je nu voor een paar uurtjes op pad wil of er een hele dag voor wilt uittrekken, er is keuze genoeg. Op slechts 40 minuten rijden van Belfast vind je bijvoorbeeld meer dan twintig filmlocaties, waaronder Winterfell Castle, de Iron Islands en The Dark Hedges, de beroemde weg met een tunnel aan bomen (in de serie King’s Road in Westeros). Ga mee op een fiets- of wandeltour of doe een tour waarbij je zelf in kostuums en met zwaarden, schilden en helmen op mag lopen. Je vindt hier een lijst met alle mogelijkheden.¬†Er is in Belfast zelf zelfs een Game of Thrones escape room!

Tips Belfast: Game of Thrones

Beeld: Visit Belfast

Tips Belfast: Game of Thrones

Beeld: Visit Belfast

2. Game of Thrones-exhibitie in Belfast

Van 11 april tot en met 1 september kun je in het Titanic Exhibition Centre terecht voor ‘Game of Thrones: The Touring Exhibition’. Een must voor elke GoT-fan, want in deze tentoonstelling zie je de echte kledingstukken, props en veel delen van de set. Als ik de verhalen mag geloven, dompel je je hier helemaal onder in de sfeer van de zeven koninkrijken. Leuk weetje: de tentoonstelling is tegenover de Titanic Studios, waar veel sc√®nes van de serie zijn geschoten.

Entreeprijs: tussen £15 en £17,50.

‚áí Meer Game of Thrones-activiteiten vind je hier

Tips Belfast: Game of Thrones

Beeld: Visit Belfast

Andere bezienswaardigheden Belfast

Niet zo’n fan van de serie? Geen nood! Er zijn nog genoeg andere bezienswaardigheden in Belfast die helemaal niets met Game of Thrones te maken hebben en (ook) zeer de moeite waard zijn:

3. Binnenstad van Belfast

Geen specifieke bezienswaardigheid, maar wel een waar je echt de tijd voor uit wilt trekken: de binnenstad van Belfast. Je vindt hier ontelbaar veel oude gebouwen, bijzondere architectuur en diverse kathedralen. Het biedt een mix van oud, industrieel nieuw en gebouwen met een cleane, bijna Scandinavische uitstraling. Gewoon lekker kijken, rondstruinen en af en toe stoppen voor een kop koffie (of een Guinness, je bent immers in Ierland). Duik ook vooral de vele winkels in! Alles is in dit deel overigens op loopafstand van elkaar.

Tips Belfast

Beeld: Alex Cimbal / Shutterstock.com

4. Belfast City Hall

Misschien wel het meest gefotografeerde gebouw van Belfast: het stadhuis. Niet heel gek, want het is het middelpunt van de stad en je kunt er vanwege de afmetingen simpelweg niet omheen. Niet alleen de buitenkant ziet er indrukwekkend uit, ook binnen is een bezoekje waard dankzij de rondleidingen en tentoonstellingen.

Adres: Belfast BT 1

Tips Belfast

Beeld: Visit Belfast

5. Drink een Guinness

Een absolute must als je in Ierland bent: de pub in en een donkerbruine Guinness drinken (ook al vind je zwaar bier niet lekker). Doe dat bij voorkeur in Bittles Bar, de smalste kroeg van Belfast, naast winkelcentrum Victoria Square. Een ervaring op zich! Ook leuk: The Garrick, een ouderwetse pub waar vaak spontane muzieksessies worden gehouden. Of ga naar The Crown Liquor Saloon. Dit is een kroeg vermomd als monument en heeft veel weg van een echte paleiszaal.

Adres Bittles Bar: Musgrave Channel Road

Tips Belfast

Beeld: Min Jing / Shutterstock.com

6. Titanic Belfast

Waar Belfast ook bekend om staat: de Titanic. De stad is de geboorteplaats en het vertrekpunt van het gezonken schip. In Titanic Quarter vind je niet alleen de Titanic Exhibition Centre en de Titanic Studios, maar ook bezoekerscentrum Titanic Belfast. Hier krijg je een kijkje in het verhaal van het cruiseschip door middel van negen tentoonstellingen. Je kunt ook het dek van de SS Nomadic (het enige overgebleven schip van de rederij White Star Line) betreden.

Adres: 1 Olympic Way

Tips Belfast

Beeld: Atmosphere1 / Shutterstock.com

7. St. George’s Market

Deze markt is zelfs met slecht weer een topper om te bezoeken, want: St. George’s Market is overdekt en gesitueerd in een statig gebouw uit de 19e eeuw. Doe jezelf te goed met een proeverij (veel stalhouders delen kleine hapjes uit), want er zijn ontelbaar veel kraampjes vol lekkers. Denk aan oesters, kazen, vis en heel veel anders. Je kan de markt bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag.

Adres: 12-20 East Bridge Street

Tips Belfast

Beeld: riccar / Shutterstock.com

8. Black Cab Tour

Tijdens een tour met zwarte taxi’s ga je een paar uur lang terug naar de jaren 70 en 80. Het waren de jaren waarin er veel ongeregeldheden in Belfast plaatsvonden. Je leert tijdens een Black Cab Tour meer over The Troubles, zoals de clashes tussen de republikeinen en loyalisten werden genoemd, en gaat naar (destijds) beruchte wijken in de stad waar de straten vol hangen met bijzondere muziekschilderingen en andere memorials.

Tips Belfast

Beeld: EQRoy / Shutterstock.com

9. Crumlin Road Gaol

In Dublin was ik al zwaar onder de indruk van de gevangenis, maar het exemplaar in Belfast is ook een absolute must om te bezoeken als je de geschiedenis van Noord-Ierland wat beter wilt begrijpen. Je hoort in Crumlin Road Gaol verhalen over executies, gevangen vrouwen en kinderen en hoe de strijd tussen de loyalisten en republikeinen gewoon doorging tussen de muren van de gevangenis.

Tips Belfast

Beeld: Attila JANDI / Shutterstock.com

10. Street Art

Nog iets waar Belfast bekend om staat: haar street art! De oorsprong ligt in de tijd van de Noord-Ierse ongeregeldheden, waarbij de muurschilderingen als propaganda dienden. Maar in de loop der tijd zijn er een hoop nieuwe (positieve) werken bijgekomen. Je vindt ze vooral in het noorden en westen van de stad. Klik hier voor een overzicht van waar je ze kunt vinden.

Tips Belfast

Beeld: Brendan Howard / Shutterstock.com

Praktische informatie

tips Belfast

Hoe kom je er?

Je bent er het snelst met het vliegtuig. KLM vliegt zes keer per week in 1 uur en 40 minuten vanaf Schiphol naar Belfast. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf ‚ā¨110 per persoon (exclusief ‚ā¨10 boekingskosten).

Tips Belfast

Meer info over de stad

Wil je meer informatie over de bezienswaardigheden van Belfast? Neem dan een kijkje op VisitBelfast.com en Ierland.nl (laatstgenoemde website is in het Nederlands beschikbaar).

Hoofdfoto: Beeld: Nahlik / Shutterstock.com

author-sign
Related Tags:

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ‚áí