Niets is leuker dan dingen doen die je nog nooit eerder hebt gedaan. Helemaal als het ook nog eens niet veel hoeft te kosten! Wie me een beetje kent, weet dat mijn bucklist oneindig is. Al die bestemmingen die ik nog wil bezoeken, het surfen dat ik onder de knie wil krijgen, vliegen in een helikopter, varen in een luchtballon… En zo kan ik nog wel even door gaan. Afgelopen week kon ik weer iets afstrepen toen ik in de Vulkaaneifel was: ik ben gaan zweefvliegen in Duitsland! 

De precieze locatie? Flugplatz Daun-Senheld, vlakbij de beroemde Dauner Maare in de Duitse Vulkaaneifel. Even op het verkeerde moment knipperen met je ogen en je hebt het bordje gemist, en dat zou zonde zijn.

Want vliegen in een (gemotoriseerd) zweefvliegtuig op zich blijkt al onwijs tof, maar dat boven zo’n mooi natuurgebied doen maakt de ervaring écht onvergetelijk. En voordat je denkt: als ik in zo’n vliegtuig stap moet ik de rest van de maand op droog brood leven, kan ik je gelukkig vertellen dat dat wel meevalt. Sterker nog, het is eigenlijk belachelijk goedkoop.

Want deze vliegervaring kost maar €42,- voor officieel 15 minuten (of €69,- voor 30 minuten). Ik zeg ‘officieel’, want ik was van het moment dat ik instapte tot het moment dat ik weer met beide voeten op de grond stond, bijna een half uur in de weer. En voor dat geld krijg je de meest vriendelijke piloot ooit, continu een fantastisch mooi uitzicht én mag je zelfs nog een stukje zelf vliegen – als je dat wilt natuurlijk.

zweefvliegen duitsland

Maar laat ik wel gelijk eerlijk zijn: wie al niet zo’n fan is van een gangbare Boeing of Airbus, gaat dit vreselijk vinden. Ze hebben hier zweefvliegtuigen waar je met twee of vier personen in past, maar dat is het ook. Zeker in de tweepersoons-variant zie je alles zitten: je zit immers naast de piloot. Sterker nog, ik werd gelijk gewaarschuwd door piloot Heinz: “Als je dat rode knopje indrukt hebben we een probleem. En als je met je voeten die pedalen aanraakt, dan zorg je er met de kleinste beweging al voor dat we naar links of rechts draaien.” Juist.

zweefvliegen duitsland

De landingsbaan is erg kort, maar door de best sterke motor in het vliegtuig ben je in een mum van tijd al in de lucht. Je voelt je letterlijk zo licht als een veertje, helemaal als na een paar minuten rondvliegen de motor wordt afgezet en je letterlijk zweeft. Bizar, en stiekem komt het toch heel even in me op dat ik zo neer kan storten. Maar, zegt Heinz: “je kunt met de juiste weersomstandigheden de hele dag in de lucht blijven als je zou willen.”

zweefvliegen duitsland

zweefvliegen duitsland

Dat gaat me iets te ver, maar leuk is het zweven wel. Je hoort helemaal niets en je kunt je volledig focussen op het uitzicht voor en onder je. Na een paar minuten vliegen we verder met de motor aan en mag ik aan het stuur (wat eerder op een ouderwetse joystick lijkt). Alsof ik aan het Mariokarten ben, maar dan anders. Zelfs het kleinste duwtje zorgt ervoor dat we flink naar links, rechts, naar beneden of boven gaan. Misschien is Mariokart niet helemaal de juiste vergelijking: je kan met die kleine joystick eigenlijk gewoon je eigen achtbaan volgen. Veel toffer, én met bijbehorend buikgevoel.

zweefvliegen duitsland

zweefvliegen duitsland

En dan is het tijd om weer terug te gaan. De gigantische adrenalinekick die ik kreeg toen ik een paar jaar terug ging skydiven heb ik nu niet, maar ik kan serieus niet wachten tot weer in een zweefvliegtuig kan stappen. Al is het alleen al omdat het zoveel goedkoper is dan springen uit zo’n gevaarte.

PRAKTISCH

  • Website: www.flugplatz-daun.de
  • Openingstijden: van Pasen tot eind oktober in de weekenden. In de zomermaanden elke dag.
  • PS: Je kunt trouwens ook met een ‘gewoon’ motorvliegtuigje (zelfde prijzen) op pad.
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒