Twee jaar geleden liep ik er rond op de terugweg van mijn reis door Kroatië. Tussen zo’n miljoen andere mensen die óf in lederhosen rondliepen óf een dirndl aan hadden getrokken. Hoewel ik me zwaar underdressed voelde in m’n vakantie-outfit en ik geen bier drink, vond ik die paar uurtjes op het Oktoberfest in München fantastisch. Ik kan het iedereen aanraden! Over een paar dagen barst het festijn weer los; wist jij dit al over de drie weken durende traditie?

1. Het Oktoberfest zonder alcohol?

Ongelofelijk maar waar: in het begin werd er helemaal geen alcohol geschonken tijdens het festival. Bier en andere alcoholische drankjes konden alleen buiten het festivalterrein gekocht worden. De organisatie en gemeente realiseerden zich echter al snel dat het handiger zou zijn om de verkoop ervan toe te staan op het terrein. Pas daarna werden de nu zo typerende biertenten neergezet.

2. Bierlijken en wildplassers als kunstobjecten

Het kunstproject “de drama’s van bier drinken” is toegewijd aan de donkere kant van het festival: mensen die zomaar op straat urineren, de inhoud van hun maag lozen of gewoonweg een dutje doen op straat, het hoort jammer genoeg bij overmatig drankgebruik.

3. Einstein als een arbeider

Niet alleen heeft het genie veel betekend voor de mensheid, maar ook heeft hij actief een bijdrage geleverd aan het festival in München. In 1896 heeft Albert Einstein meegewerkt aan het opbouwen van de Schottenhamel tent.

4. Meer dan 130.000 ansichtkaarten

Het Oktoberfest heeft zowaar haar eigen postkantoor op het terrein. Op het grote festivalterrein bouwt de Duitse Post ieder jaar een echt postkantoor waar meer dan 130.000 souvenirs en ansichtkaarten worden verstuurd naar alle hoeken van de wereld.

5. Een gat in de markt: meer dan 60,000 Oktoberfest items op eBay

Je vindt maar liefst 60,279 fantastische items op eBay als je zoekt op “Oktoberfest”. Van een originele dirndl-blouse tot blauwe en witte decoratie voor de Oktoberfest-gangers; fans van het grootste folkfestival ter wereld kunnen er bijna alles vinden. Er worden zelf historische schatten verkocht via het online veilinghuis: een verkoper doet zijn volledige collectie bierpullen weg, bestaande uit maar liefst 930 exclusieve Oktoberfest bierpullen.

6. Duizend keer meer

Grote prijsverhogingen zijn standaard op het Oktoberfest. Elk jaar stijgt de prijs van Maß (oftewel een grote pot bier) – dit jaar kost het 9.85 euro. Historisch gezien is de prijs al duizend keer omhoog gegaan: tussen 1950 en 2010 is er een stijging van 1081 procent gemeten.

7. Geduld is een schone zaak: zo’n 20 jaar wachten

Gelukkig hebben we het hier niet over hoelang het duurt om een biertje te bestellen, maar hoelang het duurt voordat je een echte Wiesn host mag worden. Wie solliciteert naar zo’n functie bij de gemeente van München komt op een lange wachtlijst te staan totdat er een van de huidige hosts stopt met werken zodat er een plekje vrijkomt. De baan kent veel verantwoordelijkheid, omdat de tenten waar de hosts moeten werken zo vreselijk duur zijn. Het kost ongeveer twee miljoen euro om ze op te bouwen en af te breken, daarom laat de gemeente alleen de meest ervaren mensen de gasten verwelkomen in de Theresienwiese.

8. Even sterk als 8 shotjes

Het alcoholpercentage van het bier op het Oktoberfest lijkt onwaarschijnlijk hoog. Het favoriete drankje van de bezoekers is dan ook niet een ‘gewoon’ biertje, maar wordt speciaal gebrouwen voor het festival. Dit bier heeft een hoger alcohol-percentage, en daarmee komt het zo’n 1,3% hoger uit dan dat van een normaal biertje.

9. Indische leren broek?

Wie een originele lederhosen aantrekt, verwacht dat hij of zij een traditioneel Beiers kledingstuk aanheeft. Maar niets in minder waar. De geiten die het leer voor het nieuwe Oktoberfest leveren, komen steeds vaker uit India of Pakistan.

10. De grote carrière van een Saksische toast

De beroemde toast “Een toast op de gezelligheid”, die regelmatig wordt uitgesproken en altijd gecombineerd wordt met een flinke teug uit de bierkan, komt niet eens echt uit Beieren. De speech is geschreven door de muzikant Bernhard Dittrich uit Chemnitz in Saksen.

11. Een luxe accommodatie

Tijdens het Oktoberfest verdubbelen de prijzen van hotels in München. Alleen de prijzen van de meest luxe suites in de duurste hotels blijven ongeveer hetzelfde. De “Royal Suite Ludwig” in het Four Seasons Hotel met haar Cararra marmer, vloeren van kalfsleer en een 24-uurs butler service, kost zo’n 15.000 euro per nacht, ook tijdens het Oktoberfest.

12. München ontvluchten?

Niet iedere inwoner van München houdt van de staat waar de stad zich in bevindt gedurende de twee weken van het festival. Meer dan 27.000 inwoners ontvluchten hun eigen stad door op vakantie te gaan in deze periode. Volgens momondo’s statistieken zijn in het bijzonder Bangkok, Kopenhagen, Lissabon, Istanbul en New York populaire bestemmingen om de hectiek te ontvluchten.

Ben jij weleens op het Oktoberfest geweest?

Bron: Momondo.nl

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒