Natuurlijk kun je de benenwagen nemen wanneer je in Berlijn bent voor een citytrip, maar a) dat kost heel veel tijd, b) dat kost heel veel energie en c) het kan veel makkelijker. Je kunt de stad namelijk ook op heel andere manieren bekijken! Deze vervoersmiddelen staan in Berlijn tot je beschikking.

Per U-Bahn / S-Bahn

(Klik voor een vergroting.)

Net als bijna alle andere grote Europese steden, beschikt ook Berlijn over een groot metro- en tramnetwerk. Als je het niet erg vindt om een aantal keer over te stappen, is dit de perfecte (en snelste) manier om werkelijk alle hoogtepunten van de stad verkennen. Enige nadeel: als je in de metro (U-Bahn) zit ben je voor het grootste gedeelte ondergronds, waardoor je onderweg niet kunt genieten van de omgeving waar je langsrijdt. De tram (S-Bahn) rijdt dan weer wel bovengronds, maar doet er vele malen langer over.

Kosten: Berlijn kent drie zones (A, B en C). Een dagkaart voor alle drie de zones kost in 2011 €6,80. Voor een weekkaart ben €31,50 kwijt.

Per fiets

Als het mooi weer is, dan is het zeker aan te raden om de stad te verkennen met de fiets. Berlijn huist meerdere fietsverhuurzaken die ook weer over meerdere plekken verspreid zijn, zoals bijvoorbeeld deze. In sommige steden zou ik het afraden om als toerist rond te gaan fietsen vanwege het roekeloze autoverkeer, maar de Duitse hoofdstad is een prima plek om je als fietser op de grotere wegen te begeven.

Kosten: Reken op ongeveer €12,- per fiets, per dag. De tweede fietsdag is vaak goedkoper.

Per Hop On Hop Off-bus

Kosten: Vanaf €10,- per dag

Per Trabant

Wil je Berlijn op de vroegere Oost-Duitse manier ervaren? Dan kun je er voor kiezen om een ouderwets Trabantje te huren. Chris Zegers weet deze ervaring tijdens zijn bezoek aan Berlijn voor RTL Travel perfect te verwoorden. Het kost even wat meer, maar is wel héél gaaf!

Kosten: Om twee uur te mogen rijden in een Trabant moet je rekening houden met €79,- per persoon als je in een Trabant voor 3/4 personen zit en €89,- voor een 1/2 persoonsvariant.

Opstapplaats: Om de hoek bij Checkpoint Charlie

Wat is jouw favoriete manier om een stad te verkennen?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒