Het eerste wat in je op komt als je denkt aan de (Vulkaan)Eifel is waarschijnlijk niet: daar móét ik heen. Snap ik, dat dacht ik namelijk ook niet. Ik associeerde het vooral met oudere stellen in dezelfde fleecejassen en met een paar bergschoenen aan. En ja, die zijn er ook zeker, maar nu ik een bezoek heb gebracht aan deze regio weet ik: het is hier óók leuk voor jonge(re) mensen!

Ik reisde af naar de Vulkaaneifel, een deelregio in het zuidoosten van de Eifel. Sterker nog, het is zelfs een zogenoemd Geopark. Wist je dat er lang geleden in West-Europa ook vulkanische activiteit aanwezig was? Ik ook niet, maar dat is precies de reden waar de Vulkaaneifel haar naam aan te danken heeft. Die vroegere activiteit vind je nu nog in groten getale terug. De Vulkaaneifel is een van de dunstbevolkte gebieden van Duitsland en staat vooral bekend om haar ‘maaren’. Maaren zijn de vroegere vulkaankraters die inmiddels volgelopen zijn met water: oftewel, het zijn meren geworden. Natuur, kleine dorpjes en iets grotere stadjes zijn de kernwoorden hier.

wat te doen in de eifel

Goed, en dan nu: wat kun je hier in hemelsnaam doen? Ik zou je aanraden om een lang weekend te gaan: deze regio is ideaal als je er even tussenuit wilt, de natuur wilt gaan, en flink wat quality time met je geliefde of een vriend/vriendin wilt hebben. In tegenstelling tot de drukke stad heb je hier totaal geen last van de zogenoemde FOMO (Fear of Missing Out). En het is nog relatief dichtbij ook: vanaf Utrecht is het drie uur rijden.

ROADTRIPPEN OVER DE VULKANSTRAßE

Wanneer je besluit om naar de Vulkaaneifel af te reizen, ga dan alsjeblieft met de auto. Zonder kom je letterlijk nergens. Ja, er zijn wat spoorrails in omloop en ook zul je regelmatig bushaltes langs de weg zien, maar ik heb geen enkele trein of bus gespot. De auto is eigenlijk de enige manier om al het moois hier te aanschouwen. Een toffe route die je kan volgen is de zogenoemde ‘Vulkanstraße’. Via deze hele lange straat (280 kilometer) rijd je langs alle hoogtepunten van de regio. Stop bijvoorbeeld in Gerolstein voor een bezoek aan kasteel Kasselburg, rijdt naar Daun voor de wereldberoemde Dauner Maare (drie vulkaanmeren) of aanschouw de geiser van Wallenborn. Je komt onderweg genoeg leuke plekjes tegen waar je even wilt stoppen. En mocht je niet de hele route willen doen, geen probleem. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om af te snijden en een andere weg te nemen. Voor de hele route, zie deze website.

wat te doen in de eifel

wat te doen in de eifel

wat te doen in de eifel

HIKEN

Pak je goede wandelschoenen maar in, want wil je alle bezienswaardigheden van de Vulkaaneifel met eigen ogen zien, dan moet je flink wat stappen verzetten. Veel parkeerplaatsen liggen tenminste een kilometer van de plek zelf af en soms moet je nog een heuvel opklimmen ook. Geen straf overigens. Mijn persoonlijke aanrader: beklim in ieder geval de Rother Kopf. Geweldig 360 graden uitzicht gegarandeerd én met een beetje geluk ben je de enige die er op dat moment is. Heb je de relaxte bank helemaal voor jezelf. Neem vooral eten en drinken mee; je wilt hier namelijk de eerstkomende uren echt niet meer weg.

wat te doen in de eifel

wat te doen in de eifel

wat te doen in de eifel

ZWEEFVLIEGEN BOVEN DE DAUNER MAARE

Eigenlijk is alles vanuit de lucht veel indrukwekkender dan vanaf de gewone grond. Ga daarom – als je er even de tijd voor hebt – ook zeker zweefvliegen boven de Dauner Maare. Het kost relatief weinig: €42,- voor 15 minuten daadwerkelijk in de lucht, of €69,- voor 30 minuten. Je mag zelfs zelf even aan de knoppen zitten en de piloot uithangen. Topervaring!

Lees ook: Zweefvliegen boven de Dauner Maare

wat te doen in de eifel

wat te doen in de eifel

WILDE DIEREN SPOTTEN

De kans is groot dat je behoorlijk wat gezinnen tegenkomt in dit wildpark, maar ook als je hier nog lang niet aan toe bent, is het een aanrader. Wild- & Erlebnispark Daun is qua opzet een klein beetje te vergelijken met Safaripark Beekse Bergen: je rijdt namelijk gewoon met je eigen auto langzaam door het park om de wilde dieren te aanschouwen. Groot verschil is dat je hier (op bepaalde plekken) wél uit je auto mag stappen en dat de beesten net even van een ander kaliber zijn: verwacht bijvoorbeeld herten, emoe’s, wilde zwijnen en heel veel lama’s. Entree per volwassene is slechts €9,50.

wat te doen in de eifel

wat te doen in de eifel

wat te doen in de eifel

wat te doen in de eifel

wat te doen in de eifel

RODELBAAN

Net naast het Wildpark ligt een te leuke rodelbaan. Je bent immers nooit te oud om het kind uit te hangen, helemaal niet als het om rodelen gaat. Een ritje kost €2,00. De baan is zo opgezet dat je met flink wat vaart door de bochten kan gaan en je de tocht dus net zo avontuurlijk kan maken als je zelf zou willen.

wat te doen in de eifel

ZWEMMEN IN EEN VULKAANKRATER

Ben je van plan om in de (na)zomer naar de Vulkaaneifel af te reizen? Grote kans dat je een lekker temperatuurtje mee kunt pakken en je wel wat verkoeling kunt gebruiken. In enkele van de zogenoemde maaren (volgelopen vulkaankraters) is het toegestaan om te zwemmen, favoriet bij de locals! Ik heb me laten vertellen dat de Gemünder Maar, onderdeel van de Dauner Maare, de leukste en mooiste is.

wat te doen in de eifel

PRAKTISCH:

  • Ik verbleef in Vulkanhotel Balance & Selfness in het dorpje Steffeln. In dit hotel heb je onder meer gratis toegang tot twee sauna’s, het ontbijt is top en het is een fijne uitvalsbasis om de rest van de regio (bijvoorbeeld via de Vulkanstraße) te ontdekken. Vanafprijs is €98 per kamer inclusief toegang tot de wellness en ontbijt.
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒