Je kunt natuurlijk weer traditiegetrouw op de bank naar de oudejaarsconferentie van Guido Weijers kijken, de ene oliebol na de andere appelflap naar binnen werkend. Niets mis mee. Je kunt het natuurlijk ook anders aanpakken; ga met Oud en Nieuw naar buiten, ga naar het buitenland, ga naar Berlijn! Als er Ć©Ć©n stad is die een feestje maakt van de jaarwisseling, dan is het de Duitse hoofdstad wel. Net als bijna elke grote stad zijn er verschillende feesten te vinden in de vele discotheken die Berlijn kent. Helaas kost een toegangskaartje op zo’n avond wel nogal wat. Gelukkig heeft de stad hier een fantastische oplossing voor gevonden: een gratis open lucht feest.

The place to be is het gebied rondom de Brandenburger Tor. Wat mag je verwachten tijdens Silvester (oud en nieuw)?

Voor middernacht

Gedurende de uurtjes voor middernacht verzamelen zo’n miljoen mensen zich rondom het bouwwerk om te genieten van elkaar (uiteraard), de muziek (live-optredens van diverse nationale en internationale artiesten en DJ’s) en de vele eetkraampjes en dranktenten (worst en bierrr).

Middernacht

Uiteraard is er een grote klok aanwezig om de laatste minuten van het oude jaar weg te zien tikken. De laatste seconden worden, zoals je mag verwachten in een wereldstad, gevuld met een oorverdovende countdown. Om o.0o uur zelf kun je maar beter je oortjes even dichtknijpen en je ogen goed open houden, want rondom het plein wordt minutenlang het grootste vuurwerk van het land afgestoken. Je weet niet waar je moet kijken; waar je blik ook naartoe gaat, de lucht wordt opgelicht door kleurrijke creaties, de Ć©Ć©n nog mooier dan de ander.

Na middernacht

Wanneer het nieuwe jaar eenmaal begonnen is gaan de DJ’s ongestoord verder met hun feestje, maar zo rond een uurtje of twee wordt het toch wel een stuk rustiger op het terrein. Wil je daarna nog even door? Dan moet je nog even geduld hebben voor meer info, de lijst met feestjes moet nog worden bekend gemaakt.

Tips:

  • Trek oude, maar warme schoenen aan. Berlijn kan heel koud zijn tijdens de jaarwisseling en zeker wanneer het geregend heeft of als er een dik pak sneeuw ligt, wordt het terrein behoorlijk soppig. Geloof mij, koude voeten zijn niet fijn op zo’n avond.
  • Neem geen eigen drinken mee; alle ingangen tot het terrein zijn afgesloten met hekken waar de beveiliging de ene tas na de andere controleert. Zeg maar dag tegen je fles champagne!
  • Wil je op oudejaarsavond ergens een hapje eten? Ga niet op de bonnefooi een vrije tafel in een restaurant zoeken, reserveer er liever Ć©Ć©n. Niets is irritanter om te horen dat het Ć³f al vol is, Ć³f dat je nog een uur in de rij moet staan om een bockworst naar binnen te mogen werken.
  • Kom op tijd! Als het terrein vol is worden de hekken gesloten. Is dat al het geval als jij aankomt lopen? Geen paniek, na een tijdje gaan de hekken weer even open om wat mensen binnen te laten.
Voor meer informatie: http://www.silvester-berlin.de
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’