Bonaire

Dit zijn 8 leukste Bonaire bezienswaardigheden en must-do’s

Bonaire bezienswaardigheden

Als voormalig lid van de Nederlandse Antillen zijn er op Bonaire veel Hollandse invloeden te vinden. Helaas niet altijd even positief, maar feit is dat het eiland veel moois te bieden heeft. Lees en kijk verder voor de 8 Bonaire bezienswaardigheden die je absoluut mee wil pakken tijdens je vakantie op dit Caribische paradijs!

De geschiedenis van Bonaire is tergend; net als op buureiland CuraƧao heeft ook Bonaire te maken gehad met een lang en pijnlijk slavernijverleden. Dankzij de in Nederland opgerichte West-Indische Compagnie (WIC), werden vele slaven vanuit de hele wereld gebruikt om op het Caribische eiland te werken. Dag en nacht, en in, op zā€™n zachtst gezegd, erbarmelijke omstandigheden.

1. Slavernijhuisjes

De eerste must-see op het eiland is daarom ook erg voor de hand liggend: de kleine gelige huisjes, gelegen bij de zoutpannen, tussen de kustweg en azuurblauwe zee in. De locatie aan het water klinkt ideaal, maar een iets nauwere blik laat je als toerist meteen anders kijken. De huisjes bevinden zich op een paar meter van elkaar, zijn nog geen 2,5 meter hoog, en de oppervlakte bedraagt niet meer dan vier vierkante meter. Het is je haast niet voor te stellen dat meerdere slaven in zoā€™n hokje moesten slapen, hutje mutje op elkaar.


2. Zoutpannen

Wanneer je langs de slavernijhuisjes loopt, zie je de bijna naastgelegen zoutpannen (een kunstmatig meer voor de winning van zout) al duidelijk voor je liggen. De zoutpannenindustrie is al jarenlang een van de grootste inkomstenbronnen voor Bonaire; werden vroeger slaven gebruikt om zout te winnen, nu worden immigranten vanuit omringende (ei)landen ingezet om het werk te verzetten. Het resultaat: hoge, witte heuvels zout.  Door het natuurlijke productieproces hebben de pannen zelf allerlei kleuren gekregen: turquoise, roze, roodā€¦ Wil je mooi gekleurde kiekjes kunnen maken, is dit de place to be.


3. Kralendijk

Van een hoofdstad heb je normaal gesproken nogal wat verwachtingen: veel eetgelegenheden, leuke winkels en hopen mensen. In Kralendijk vind je, vooral langs het water, genoeg plekken om een drankje te drinken en een hapje te eten, maar wat betreft de shopmogelijkheden en andere personen kom je een beetje bedrogen uit. Natuurlijk heeft de hoofdstad van Bonaire souvenirwinkeltjes en een paar kleding- en andere shops, maar een nieuwe garderobe inslaan is er niet bij. Dat is ook de reden waarom de locals op en neer vliegen naar CuraƧao om daar hun inkopen te doen. Toch is Kralendijk de moeite waard om te zien; juist omdat er zo weinig andere toeristen en lokalen rondlopen (zelfs op zaterdag), geeft het het stadje een andere sfeer dan je zou verwachten. De boulevard is prachtig; met de vele terrasjes en het uitzicht op het water vermaak je je prima.


4. Washington Slagbaai National Park

Dit grote natuurpark kun je het beste per auto gaan verkennen. Er zijn verschillende ingangen en een aantal autoroutes die je langs de mooiste plekjes van het park voeren. Zo is een bezoekje aan strand Playa Chikitu een must, al kun je hier door de sterke stroming niet zwemmen. De Seru Bentana met de vuurtoren is ook zeker de moeite waard om even langs te rijden. Ook de Brandaris, de 241 meter hoge berg, de Boca Slagbaai en Playa Funchi (beiden fantastisch om te snorkelen) moet je gezien hebben.


5. Goto-Meer

Officieel ligt het Goto-meer nog in de het natuurpark, maar je hoeft geen entree te betalen om hierheen te gaan. De mooiste tijd om hier te zijn is rond zonsondergang. Wanneer je het uitkijkpunt oploopt, lijkt het alsof je in een Jurassic Park-achtige setting terecht bent gekomen. Het is dat de dinosaurussen zijn uitgestorven, maar anders zou je ze echt in deze omgeving verwachten. Prachtige natuur, fantastische uitzichten en er zijn hier een hele hoop flamingoā€™s te vinden.


6. Lac Cai

Dan door naar een ander meer: Lac Cai. Het is even een stukje over onverharde weggetjes rijden, maar als je er dan eindelijk bent blijkt de moeite het meer dan waard geweest te zijn. Lac Cai ligt in het zuidoosten van Bonaire en is eigenlijk niet meer dan een ondiep meer. Dat klinkt niet heel spectaculair, maar het meer wordt omringd door prachtige mangroven en het water is kraakhelder. Je zult in dit gebied heel veel verschillende vogelsoorten treffen en een hoop andere dieren, zoals de zeekomkommer en de zeeschildpad. En vergeet de grote stapels met schelpen niet! Een prima en vooral erg rustige plek om een dagje heerlijk te relaxen.


7. Duiken

Wil je je verblijf op Bonaire liever wat actiever doorbrengen, dan kun je je hart erg goed ophalen als je van duiken houdt. Op de tachtig verschillende duikplekken zijn ontelbare tropische vissen te vinden, liggen er prachtige steile wanden en zijn er mooie riffen en oude wrakken onder water te vinden. Wil je wel duiken, maar heb je het nog nooit gedaan? Geen probleem; er zijn genoeg mogelijkheden om een eerste proefduik met instructeur te maken en daarna eventueel je eerste certificaat te halen.


8. Surfen

Is duiken niets voor jou, maar wil je wel graag wat tijd in het water doorbrengen? Bonaire staat in de top 10 van beste windsurfplekken ter wereld. Jaarlijks worden op Lac Bay grote wereldkampioenschappen gehouden, dankzij de ondiepe ligging en de gunstige wind. Op het eiland zijn twee windsurfcentra te vinden (Jibe City en Bonaire Windsurf Place), die naast lessen en materiaal, ook zorgen voor een mooie plek om te relaxen, een drankje te nuttigen en een hapje te eten.

Met andere woorden…

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’