Wanneer je in het zuidwesten van de Verenigde Staten bent en je doet een roadtrip, dan kun en mag je niet vertrekken zonder (een gedeelte van de) Route 101 te hebben gereden. Het is een prachtige weg langs de westkust, die je langs een aantal ontzettend mooie plekjes en bezienswaardigheden voert.

Route 101 voert je door de staten California, Oregon en Washington, en wordt in de volksmond ook wel de Pacific Highway genoemd. Gedurende mijn eigen reis heb ik alleen op het weggedeelte van Californië gereden; van Los Angeles tot aan San Francisco. Een rit van ongeveer 700 kilometer.

De eerste stop is Santa Barbara, een leuk stadje met een heerlijk strand. Sla je het relaxen aan zee even over, dan ben je slechts een uur of twee/drie bezig om het centrum te verkennen. Leuk: de bioscoop!

Volgende stop: San Luis Obispo, een erg gemoedelijk en klein stadje. Hier vind je heel leuke restaurantjes en kleine boetiekjes. Breng vooral ook een bezoekje aan de shopping mall net buiten het centrum! Daarnaast schijnt San Luis Obispo een bekende spa-plek te zijn. ’s Zomers vinden er regelmatig optredens in het midden van het centrum plaats. En zoals het een echt hechte gemeente betaamt, zijn alle inwoners hierbij aanwezig.

Hearst Castle is één van Amerika’s bekendste kastelen. Normaal gesproken staat vergaarde bekendheid voor iets positiefs, maar ik kan weinig leuks over dit bouwwerk melden. Zo moet je overal apart voor betalen; er zijn meerdere verschillende rondleidingen, en ze rekenen voor elk een apart bedrag. Daarnaast vinden veel rondleidingen maar één keer per dag plaats én moet je hier ruim van tevoren voor reserveren. Je bent hier dus óf een hele dag kwijt en een heleboel geld óf je ziet simpelweg niet alles. De gratis gedeeltes zijn erg minimaal, en eigenlijk gewoon een waste of time. Gewoon niet gaan dus. Zonde van je tijd!

Je kunt beter even doorrijden; niet ver van het kasteel vind (en ruik) je tientallen zeeolifanten langs de kust. Zeker in de zomer zie je grote aantallen van deze beesten relaxen op het strand. Gratis te bezoeken, en vooral een unieke ervaring!

Kijk vooral in de auto ook goed om je heen, de uitzichten zijn echt prachtig.

Hoogtepunt langs deze weg is het Julia Pfeiffer Burns State Park. Dit is verreweg één van de mooiste plekjes die ik tijdens mijn hele reis heb gezien. Je moet goed opletten wanneer je in de auto zit, want voor je het weet ben je er voorbij gereden. Vanaf de weg is het spektakel niet te aanschouwen, dus houdt het onderstaande bouwwerk goed in de gaten. En, ook niet onbelangrijk, toegang is gratis!

Waarom? Nou hierom!

Bezoekjes aan het kunstdorpje Carmel en kuststadje Monterey zijn ook zeker de moeite waard, mits je er van houdt. Carmel is vrij prijzig (zowel om te shoppen als te overnachten), maar heeft wel weer een erg mooi strand. Monterey is vooral leuk vanwege de zeeleeuwen en de boulevard. En, hier is overnachten een stuk goedkoper!

Houd er rekening mee dat het in de zomer nogal bewolkt kan zijn tijdens de route. Bij mij viel het in verhouding heel erg mee, maar horrorverhalen over dichte mist komen ook regelmatig voor. Dat wordt dus even de weersvoorspellingen in de gaten houden. Enjoy!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒