Als je als Nederlander ergens naartoe gaat, dan zijn er een aantal eigenschappen en dingen je die eigenlijk standaard meeneemt/doet als je op reis gaat: we stoppen altijd wel wat sultana’s in de koffer, gewoon just in case, we wandelen graag en we houden van fietsen! En laat je dat laatste nou eens heel goed kunnen doen in San Francisco. San Francisco? Is dat niet die stad met al die heuvels? Jazeker! Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen vlakke(re) plekken in de stad zijn. Oké, een paar hoogteverschillen zul je hoe dan ook treffen, maar als je net zo’n ‘fantastische’ conditie hebt als ik, dan moet het zeker goed komen.

De route? Je rijdt van Fisherman’s Wharf naar de Golden Gate Bridge en je eindigt in Sausalito, om vervolgens met je luie reet de pond terug naar de haven te nemen. De afstand? 7.91 mijl, oftewel zo’n 13 kilometer. Dat is te doen toch?

Ready? Set? Go!
Start bij Hyde Street, en rijdt door de drukke straat en langs het water. Op een gegeven moment kom je de eerste heuvel tegen. Dit is een erg steil stuk, dus zet die versnellingen maar in de lichtste positie. Eenmaal boven kom je uit bij Fort Mason, met recht voor je een fantastisch uitzicht (helemaal als het niet bewolkt is).


Blijf hier niet te lang staan, want er zijn nog veel mooie stops langs de route. Rijd de heuvel weer af en vervolg je route langs het water. Tussen de zee en de autoweg zijn goede fietspaden aangelegd en het grootste gedeelte van deze weg is vlak, dus je kunt er hier de vaart goed in houden. Ondertussen hoef je maar naar voren te kijken en je weet meteen weer waarvoor je dit doet: de Golden Gate Bridge.

De brug
Hoe dichter je bij de brug komt, hoe meer je echter weer wat moet klimmen. De brug is nu eenmaal hoog gebouwd en dus moet je zelf een stukje naar boven wil je er überhaupt op kunnen. Maar wees niet gevreesd: heel erg steil is het allemaal niet.

En dan sta je ineens aan het begin van de Golden Gate Bridge: je ziet de zee onder je, en de grote rode brug boven je. Geloof mij, dit is op z’n zachtst gezegd pretty darn cool. Cool in de zin van gaaf, cool in de zin van koud (in de zomer is het er erg fris) en cool in de zin van spannend. Spannend? Ja, spannend. Als het waait in San Francisco (en dat doet het er geregeld) dan wiebelt de brug namelijk gezellig mee.

Als je de 2737 meter aan brug achter de rug hebt, dan kun je er voor kiezen om het hele end weer terug te fietsen, maar je kunt de route ook vervolgen naar Sausalito. Misschien helpt het als ik zeg dat klimmen hier haast niet meer hoeft, dat het nu korter is om door te fietsen, dat het aan de overkant ook leuk is en dat het daar over het algemeen zonniger is dan in de stad.

In Sausalito kun je, naast lekker eten en uitrusten, meteen weer de pond naar de stad nemen. Een aanrader, omdat je de skyline van San Francisco prachtig voor je ziet, je langs Alcatraz vaart en het gewoon fijn is om weer even op adem te komen.

Voor de die-hard fietsers onder ons kun je de route trouwens nog verder vervolgen naar Tiburon en daar de ferry terug pakken. Je begrijpt, dat heb ik dus niet gedaan.

Tips:

  • Als je van plan bent de pond terug te nemen, betaal dit dan meteen bij je fietsverhuurder. Dan weet je tenminste zeker dat je terugkomt!
  • Betaal de dagprijs ($28) i.p.v. per uur ($7). In vier uur tijd heb je het geld er al uit, en geloof mij, niets is vervelender dan je te moeten haasten om weer op tijd je fiets in te leveren;
  • Maak gebruik van de kaart die je meekrijgt! Heel handig als je de weg kwijtraakt…

Waarom fietsend over de brug?

  • Met de auto kun je onderweg niet stoppen;
  • Met de auto moet je, als je de stad weer in wilt, tol betalen om over de brug te kunnen;
  • Met de fiets is het gevoel veel intenser als je op de brug staat.
  • Je kunt als je terug bent toch maar even dit zeggen:


Yeah baby!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒