Bezienswaardigheden Bled

De bezienswaardigheden van Bled behoren tot de populairste plekken van Slovenië. Niet gek, want het dorpje staat bekend om z’n prachtige kuuroorden, chique hotels, maar vooral vanwege de fantastische natuur. Een waar paradijsje op zich!

Slovenië? Dat oostblokland? He? Ja, ik moet het toegeven, dat was mijn eerste gedachte bij dit land. Ik moet bekennen dat ik af en toe nogal een noob ben wat betreft mijn algemene kennis, maar daardoor word ik wel extra getrokken om ergens te gaan. Juist daardoor wil ik kijken of mijn eerste gedachte bij een plek klopt. Ik kan je vertellen, bij Slovenië is mijn eerste voorstelling alweer  fout. Maar dan ook echt ontzettend fout. Zeker wanneer je een bezoekje hebt gebracht aan Bled, een klein dorpje dat in het noordwesten van Slovenië is gesitueerd. Hoe cliché het ook klinkt (maar het is wel waar), wanneer het windstil is en de zon schijnt, waan je je echt even in een Disneyfilm.

Bezienswaardigheden Bled

De grootste trekpleisters zijn het meer, het kerkje op het eilandje in het meer en het kasteel bovenop de berg. Ben je een wandelfanaat? Dan vind je het vast fantastisch om een rondje rondom het water lopen (2,120 bij 1,380 km). Ben je daarna nog steeds niet moe, dan kan je  ook nog het paadje omhoog naar Blejski grad lopen (het kasteel). Ben je niet zo van het vele wandelen? Je kan het bouwwerk ook gewoon met de auto bereiken, parkeren is gratis!

Bezienswaardigheden Bled

Het kasteel is al sinds 1011 in gebruik en nu geheel verbouwd tot een museum. De buitenkant doet nog steeds oud aan, terwijl het binnen de muren een moderne bedoening is. Dat is eigenlijk heel jammer, kastelen horen naar mijn idee oud te zijn en oud te lijken. Hierdoor is het letterlijke hoogtepunt van dit kasteel het restaurant. Bovenop de berg, met een fantastisch uitzicht over het meer, kan je – volgens de kenner a.k.a. vriend – overheerlijke pivo (bier) drinken. Maar zelfs een cola smaakt nog lekkerder met deze natuur om je heen.

Bezienswaardigheden Bled

Zoals eerder vermeld, bevat het meer van Bled een klein eilandje met daarop een kerk, de Assumption of Mary Pilgrimage Church. Volgens de lokale Sloveense traditie moet de bruidegom tijdens de bruiloft zijn bruid de 99 treden optillen, waarbij de bruid geheel stil moet zijn. Toeristen komen liever naar dit kerkje om – tegen betaling – de bel te luiden voor wat extra geluk.

Bezienswaardigheden Bled

Bezienswaardigheden Bled

Het eiland is alleen per gondel te bereiken. Je kunt je laten vervoeren vanuit het centrum, maar dan ben je wel zo’n twee uur onderweg. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een roeibootje te huren vanaf de zijkant van het meer (ongeveer 15 minuten lopen vanaf het centrum). Dit kost slechts €10,- voor een uur, en je bent met tien minuten roeien al op het eiland. Een stuk goedkoper, en eigenlijk ook een stuk leuker, aangezien je je eigen tempo en route kan bepalen. Je snapt wat onze keuze werd:

Bezienswaardigheden Bled

Oh ja, en dat winkelcentrum? Geloof mij, dat stelt op een paar dure juwelierszaken en lekkere eettentjes niet zo heel veel voor. Je zou denken dat dat geld beter besteed had kunnen worden!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒