Duitsland

Keulen: dit kun je verwachten van de kerstmarkten

Kerstmarkt Keulen

Nu de dagen weer veel te kort zijn, het weer weer guur en grijs is en de kerstdagen in volle aantocht, is het ook weer tijd dat de jaarlijkse kerstmarkten hun houten deuren open doen. Duitsland is kerstmarktland bij uitstek, en afgelopen week reisde ik met de trein af naar Keulen om daar de glühwein heiße Schokolade te proeven. Of de kerstmarkten in Keulen een aanrader zijn?

Keulen kent zeven verschillende kerstmarkten. Ik bezocht er twee: eentje bij de Dom en die in Stadtgarten. Beiden al jaren een begrip in de stad, maar ook zo verschillend van elkaar!

Kerstmarkten Keulen

WEIHNACHTSMARKT AM KÖLNER DOM

De grootste, bekendste én drukste is de ‘Weihnachtsmarkt am Kölner Dom’. Direct naast het station en direct naast het hoogtepunt van de stad. Je vindt hier tientallen stalletjes die heel veel glühwein (en chocolademelk) verkopen, maar ook allerlei soorten vis, broodjes, worsten, koekjes, pannenkoeken en snoep. Uiteraard kun je er ook vele (kerst)prullaria verkrijgen.

Wanneer het donker is komt er een bandje tevoorschijn, zijn alle lichtjes aan en is de kerstboom indrukwekkender dan ooit tevoren. Het is er dan nog net even gezelliger dan wanneer het overdag grijs weer is. En dat uitzicht op de Dom is natuurlijk ook niet verkeerd! Houd er, zeker in het weekend, wel rekening mee dat deze kerstmarkt behoorlijk druk is. Niet té druk, maar je moet geen haast hebben om ergens te komen.

Kerstmarkten Keulen

Kerstmarkten Keulen

Kerstmarkten Keulen

Kerstmarkten Keulen

Kerstmarkten Keulen

Kerstmarkten Keulen

WEIHNACHTSMARKT IM STADTGARTEN

Ben je meer een liefhebber van een wat kleinschaligere plek? Loop dan een paar kilometer verder. Op aanraden van een Duitse vriendin ben ik naar de ‘Weihnachtsmarkt im Stadtgarten’ gegaan. Wat een rust hier! De markt is opgezet in het stadspark. Het heeft een stuk minder kraampjes, maar je vindt er uiteraard nog steeds een overload aan glühwein, chocolademelk en eierpunch, je kunt er terecht voor allerlei soorten kerstspullen en je kunt er prima eten scoren. Vooral de shoarmatent hier is populair. De sfeer is hier veel gemoedelijker en Duitser. Een wereld van verschil met de markt naast de Dom, maar net zo’n aanrader. Het is maar net waar je van houdt.

LEES OOK:  Dit zijn de tofste historische bezienswaardigheden van Berlijn

Kerstmarkten Keulen

Kerstmarkten Keulen

Kerstmarkten Keulen

Kerstmarkten Keulen

Kerstmarkten Keulen

HOE KOM JE ER?

Ook geen onbelangrijke vraag, zeker niet in deze periode. Ik ging met de ICE, de internationale trein. Echt, wat een verademing. Ik word na een uur rijden al gek in de auto en vind rijden en parkeren in een onbekende stad echt een hel. Zeker tijdens deze periode is het stervensdruk in de stad, dus een plekje is niet zo snel gevonden. Vergeet ook niet dat de meeste auto’s een milieusticker nodig hebben om überhaupt in Keulen rond te mogen rijden!

Voor mij is de trein net zo snel (vanaf Amsterdam 2,5 uur) en een enkeltje heb je al vanaf €19,-. Daarnaast vind ik het een groot voordeel dat je gewoon kunt rondlopen, naar het toilet kunt (die verbazingwekkend genoeg ook nog eens schoon was) én dat er een restaurant aan boord is. Met een beetje geluk heb je ook nog een stopcontact naast je stoel, waardoor je je telefoon kunt opladen en rustig een film op je tablet of laptop kunt kijken. Wat mij betreft is deze manier van reizen echt voor herhaling vatbaar.

Kerstmarkten Keulen

De Keulense kerstmarkten zijn nog tot en met 23 december te bezoeken.

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒