Duitsland

Bezienswaardigheden Ruhrgebied: 5 toffe plekken die écht de moeite waard zijn

Bezienswaardigheden Ruhrgebied

Zeg je ‘Ruhrgebied’, dan denk je waarschijnlijk niet meteen: daar móét ik heen. Maar de Duitse regio is tegenwoordig hipper dan je denkt! Inmiddels zijn er flink wat bezienswaardigheden in het Ruhrgebied die hartstikke tof zijn. De beste manier om ze te ontdekken? Met de fiets!

Over het Ruhrgebied

Het Ruhrgebied is een regio net over de Duitse grens en ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Vanuit Utrecht is het nog geen twee uur rijden; ideaal voor een weekendje weg dus! De regio stond altijd bekend als industriegebied met veel steenkoolmijnen, fabrieken en grijze gebouwen. Inmiddels hebben de oude fabrieken een nieuwe, vaak culturele functie gekregen. Het Ruhrgebied staat nu ‘ineens’ vol met plekken met zo’n heerlijk rauw randje, zoals je dat in Berlijn en Hamburg ook tegenkomt.

Zoek je nog een fijne uitvalsbasis voor in het Ruhrgebied? Wie graag in een stad verblijft zit goed in het comfortabele Motel One Essen in Essen of B&B Hotel Duisburg in Duisburg. Bij beide hotels is het mogelijk om je auto (gratis) op straat of bij het hotel zelf te parkeren. Vanaf beide hotels loop je zo het centrum in én ben je lekker in de buurt van onderstaande bezienswaardigheden.

Fietsen in het Ruhrgebied

Hoewel de kans groot is dat je met de auto naar het Ruhrgebied afreist, is het een dikke aanrader om je ter plekke juist met de fiets te verplaatsen. De afstanden tussen de highlights zijn goed te doen en tja, je ziet nou eenmaal veel meer op de fiets dan vanachter je autoraam. Een fiets huren is in het Ruhrgebied heel makkelijk: bij de meeste bezienswaardigheden en treinstations fix je er voor een paar euro per dag een.

(c) radrevier.ruhr / Jochen Tack

In totaal vind je ruim 1200 kilometer aan fietspaden die onderdeel zijn van de zogenoemde radrevier.ruhr. Er zijn meerdere fietsroutes uitgestippeld, en dankzij de goede bewegwijzering heb je eigenlijk niet eens een losse kaart nodig onderweg. Mijn favoriet is de Route der Industriekultur: hier fiets je tussen het industriële erfgoed en over oude spoorwegen. Onderweg leer je via 25 bijzondere monumenten over de geschiedenis van het voormalige industriegebied. Zo stop je onder meer bij Landschaftspark Duisberg-Nord, maar ook bij Maximilianpark Hamm (een oud gebouw dat op een olifant lijkt) en Zeche Ewald Herten (een oude kolenmijn). Op deze pagina vind je alle fietsroutes.


5 toffe bezienswaardigheden Ruhrgebied

Benieuwd naar wat je onderweg zoal tegenkomt? Onder meer deze 5 toffe bezienswaardigheden!

1. Openluchtzwembad en -bioscoop in Zollverein Essen

Een van de meest indrukwekkende monumenten van de industriële cultuur: Zollverein Essen. Hier werd tussen 1851 en 1986 meer dan 240 miljoen ton aan steenkolen gewonnen, maar vandaag de dag staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is het een groot cultuurcentrum geworden. Zo vind je er het Red dot design museum, het Choreografische Centrum NRW PACT Zollverein en het Ruhr Museum. In de winter vind je er een ijsbaan, in de zomer, tijdens de Duitse zomervakantie, een van de tofste openluchtzwembaden die je ooit zult zien: het Werksschwimmbad. Hoe tof is het om een duik te nemen tussen alle industriële overblijfselen van vroeger? Het concept werd bedacht door twee kunstenaars uit Frankfurt en bestaat uit alleen twee aan elkaar gelaste zeecontainers. Ook leuk: er worden regelmatig openlucht bioscoopdagen georganiseerd.

Bezienswaardigheden Ruhrgebied

2. Landschaftspark Duisburg-Nord

In Landschaftspark Duisburg-Nord komen industrie en natuur samen. Het ligt op het terrein van de voormalige staalfabriek Thyssen-Eisenwerk, waar 80 jaar lang ijzererts werd verwerkt. Nu staan de gigantische gebouwen van de fabriek er nog steeds, maar hebben ze heel andere functies gekregen. Beklim bijvoorbeeld Hoogoven 5, waar je ziet hoe de arbeiders vroeger werkten en waar je bovenin, op 70 meter hoogte, een geweldig uitzicht krijgt over Duisburg en het westen van het Ruhrgebied. Tip: bezoek deze plek tijdens zonsondergang! En neem daarna deel aan de fakkelrondleiding, zodat je de bijzondere lichtinstallaties ook gelijk meepakt.

Bezienswaardigheden Ruhrgebied

3. Maximilianpark Hamm

In Maximilianpark Hamm staat een pareltje van een gebouw dat moeilijk over het hoofd te zien is. De buitenkant doet namelijk sterk denken aan een glazen olifant! Maar er zijn nog meer toffe plekken in het park die een bezoek waard zijn, zoals het vlinderhuis. In de herfst wordt er onder de noemer ‘Herbstleuchten’ speciale herfstverlichting aangebracht in Maximilianpark Hamm, waarbij sommige delen in het park bijzonder verlicht worden. Maar ook in de zomer is het hier heel goed toeven: er zijn dan regelmatig leuke markten te vinden.

Bezienswaardigheden Ruhrgebied

4. Tiger & Turtle – Magic Mountain

Je vindt op veel plekken in het Ruhrgebied bijzondere kunstconstructies van staal. Mijn favoriet is Tiger & Turtle – Magic Mountain in Duisburg. Het is een van de meest gefotografeerde plekken van de regio. Deze constructie heeft de vorm van een achtbaan, maar is in feite een kunstobject dat alleen begaanbaar is via trappen. Bovenin krijg je een fantastisch uitzicht over de omgeving.

Bezienswaardigheden Ruhrgebied

5. Arbeiderswijken

Vroeger was er weinig te beleven, maar inmiddels zijn de oude arbeiderswijken in het Ruhrgebied juist een plek die je absoluut wilt zien. Bezoek bijvoorbeeld Margarethenhöhe in Essen en de wijk Eisenheim in Oberhausen, waar je nog oude arbeiderswoningen in hun volle oude glorie kunt bezichtigen en leert over hoe het leven toen was.

Bezienswaardigheden Ruhrgebied

Bespaartip

Geld besparen willen we natuurlijk altijd. Lang niet elke stads- of regiopas levert daadwerkelijk z’n geld op, maar mocht je bovenstaande bezienswaardigheden in het Ruhrgebied willen bezoeken, dan loont het zeker om eens te kijken naar een RUHR.TOPCARD. Deze kost €54 per persoon, is 1 kalenderjaar geldig en is zowel online als ter plekke verkrijgbaar. Bekijk hier alle inbegrepen bezienswaardigheden en andere info over de RUHR.TOPCARD.

Wat je dan precies krijgt? Gratis toegang tot maar liefst 94 bezienswaardigheden en bij nog eens 50 attracties ontvang je 50% korting. Zo kun je onder meer voor nop naar binnen bij Landschaftspark Duisburg-Nord, Movie Park Germany, alpincenter Bottrop (kun je mooi leren skiën), (een van) de dierentuinen in het Ruhrgebied en de Gasometer in Oberhausen.

Mocht je elke highlight afgaan, dan ben je ruim 700 euro goedkoper uit dan normaal. Maar kudo’s voor jou als je alles kan afstrepen!

Meer weten over het Ruhrgebied? Check www.ruhr-tourismus.de.

 

author-sign
Related Tags:

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒