Beter een goede buur dan een verre vriend. Dat geldt ook voor Duitsland! Want hoe tof al die tropische bestemmingen ook zijn, soms is het net zo fijn om even een weekendje weg te gaan en niet al te ver te hoeven reizen. Laten onze oosterburen zich daar nou perfect voor lenen: dit zijn vijf leuke Duitse steden waar je écht een keer naartoe wilt gaan! 1. Berlijn

Over Berlijn heb ik al heel veel woorden geschreven, maar ik krijg er gewoon geen genoeg van. Eigenlijk zou dit de eerste stad moeten zijn als je nog niet eerder een stedentrip naar Duitsland hebt gepland, want de hoofdstad heeft alles: heel veel geschiedenis, heel veel cultuur, heel veel toffe architectuur en het meeste is echt prima te betalen. Dat geldt voor eten en drinken, maar je kunt ook heel goedkoop overnachten in Berlijn!

Lees al mijn artikelen over Berlijn


2. Hamburg

Een soort Berlijn in het klein, maar eigenlijk ook weer heel anders. Hamburg voelde voor mij aan als een rauwe stad met een aantal hele mooie pareltjes van wijken ertussen. Een stad met grote tegenstellingen. Zoals ik al eerder schreef: ‘Graffiti vs. victoriaanse architectuur. Krakerspanden vs. hippe clubs en bars. Ingeslagen ramen vs. de mooiste boetiekjes. Coffeeshops vs. de meest gave eetplekken. ‘Bijzonder’ en ‘uniek’ zijn de enige woorden die hier lijken te passen.’ Het is overigens wel even speuren naar toffe hotspots, maar ze zijn er zeker (en je kunt ze in dit artikel vinden).


3. Leipzig

Afgelopen zomer zette ik voor het eerst voet in Leipzig. De Oost-Duitse stad wordt ook wel eens klein Berlijn genoemd (daar hebben we ‘m weer) en staat bekend als onwijs hippe stad. Dat vond ik dan eigenlijk totaal niet, maar een aanrader is de stad zeker. Leipzig is een bestemming die meer dan prima in een weekend bezocht kan worden, waarbij je vooral je hart op kan halen bij het Raadhuisplein en in de vele parken. Ook een tip: het gratis museum Runde Ecke, dat volledig op de Stasi periode gericht is.


4. Neurenberg/Nürnberg

Neurenberg/Nürnberg ken ik ook pas sinds afgelopen zomer. Bij het horen van de naam gingen er niet direct belletjes rinkelen die zeiden: ‘hier MOET je heen’. Totaal niet zelfs. Maar ja, als je dan toch in de buurt bent… Dan is het natuurlijk dom om de kans aan je voorbij te laten gaan. En dus ging ik. En wat was ik aangenaam verrast! Het grote plein is net even te groot om gezellig te noemen, maar de vele terrasjes zijn wél leuk. Daarnaast is het kasteel van de stad, de Kaiserburg, zeker een kijkje waard. Al is het alleen al vanwege het fantastische uitzicht dat je krijgt. Voor middeleeuwse taferelen moet je in de Weißgerbergasse zijn, voor lekker bier in een van de vele bierkelders, voor fijne winkels gewoon lekker in het centrum. Plus het allermooiste: alles is op loopafstand van elkaar.

Leuke Duitse steden


5. München

Tot een paar jaar terug kende ik deze Zuid-Duitse stad alleen van het Oktoberfest, inmiddels weet ik wel beter. München is leuk! Ook wanneer het grote bierfestijn niet gaande is. Want dan heb je altijd nog het Hofbrauhaus (wel heel toeristisch) of de vele andere bierhotspots. En wist je dat je gewoon kunt surfen hier? Jawel, in de Englischer Garten! Heel goed shoppen doe je in het historische centrum. Kun je gelijk nog even de kathedraal bekijken. De stad is heel beknopt, heel gezellig en straalt veel historie uit. Perfect voor een weekend weg!

Leuke Duitse steden

Leuke Duitse steden

Hoofdfoto: Shutterstock
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒