Madeira is vooral een wandel- en bloemeneiland. Maar ja, om bij al die mooie plekjes te komen heb je wel vervoer nodig! Maak het dan gelijk helemaal leuk voor je zelf en doe een uitgebreide roadtrip op Madeira. Met deze route kom je gegarandeerd over de mooiste wegen en langs de tofste spots, en kun je stoppen waar je wilt! 

Maar eerst even praktisch. Madeira heeft drie typen wegen die je van de ene naar de andere plek brengen:

  1. Via Rapída: het meest vergelijkbaar met een snelweg (maar is het officieel niet): elke kant heeft twee rijstroken en je mag hier maximaal 100 kilometer per uur. Er zijn maar twee van dit soort wegen op Madeira.
  2. Via Expresso: is het nieuwste type weg op het eiland en rijdt vooral door heel veel tunnels. De wegen hebben de reistijd van de ene naar de andere kant van het eiland een stuk korter gemaakt. Het meest vergelijkbaar met onze N-wegen.

  3. Estrada Regional Principal: dit zijn de regionale wegen en verbinden alle plaatsen op Madeira met elkaar.

Tijdens je roadtrip wil je vooral de laatste optie pakken. Duurt wat langer, maar je kunt dan wél overal stoppen en je komt zo simpelweg de mooiste plekken tegen.

Zoek je nog een fijne huurauto? Ik regel deze zelf altijd via Sunny Cars: op het eerste gezicht niet altijd de goedkoopste optie, maar daar staat tegenover dat de prijs altijd all-in is (dus geen verrassingen ter plekke) én in geval van nood is de Nederlandse klantenservice 24/7 bereikbaar.Roadtrip Madeira

De uitgestippelde route is zo gemaakt zodat je in een keer een rondje kunt rijden. De afstanden zijn niet lang, maar als je de hele route wil doen zou ik er zeker een paar dagen (drie of vier) voor uittrekken. Zonde om snel door te moeten rijden als je net lekker aan de wandel bent of op een geweldig uitzichtpunt bent beland.

Start: Funchal

De hoofdstad van het eiland is de ideale plek om je trip te beginnen: veel keuze in hotels, maar ook in restaurants, koffietentjes en winkels. Het is hier heerlijk struinen door alle straatjes, in de overdekte vis- en fruitmarkt en langs de haven. Dingen die je hier absoluut wil zien en doen:

Na een dag of twee heb je de stad wel gezien, en kan ik me zo voorstellen dat je niet voor de stad naar Madeira bent gekomen. Tijd om je auto erbij te pakken! Die kun je natuurlijk al gelijk bij aankomst op het vliegveld oppikken, maar in Funchal zelf zijn er ook mogelijkheden (zie kader onderaan).

Roadtrip Madeira

Funchal ⇒ Caniçal ⇒ Ponta de São Lourenço

Rijd vanuit Funchal weer richting het vliegveld. Dat doe je het beste over de Via Rapída, want zo rijd je onder de start- en landingsbaan door (en dat is best tof). Daarna volg je de weg naar Caniçal, de havenstad van het eiland. Je kunt hier fantastisch vis eten en je hebt hier het Whale Museum. Niet per se de meest enerverende plaats waar je ooit naartoe zult gaan, maar als je heel even doorrijdt kom je terecht bij het schiereiland Ponta de São Lourenço. En dat lieve mensen, is echt adembenemend mooi. Het schiereiland is zes kilometer lang en op het puntje vind je vuurtoren Farol da Ponta de São Lourenço. Prachtig om een wandeling te maken, zelfs als het bewolkt is. Een beetje alsof je in Teletubbie-land bent beland, maar dan net even anders.

Roadtrip Madeira

Ponta de São Lourenço ⇒ Ponta do Rosto

Nu hoef je alleen een klein stukje terug te rijden en de eerste afslag rechts te nemen. Zo kom je bij een uitzichtpunt waar je ‘u’ tegen zegt: Ponta do Rosto. Er staan hier overigens een paar picknicktafels, dus als je je lunch meeneemt kun je hier prima zitten! Met een beetje goed weer kun je zowel de noord- als de zuidkust van Madeira zien. Heb je helemaal geluk, dan zie je in de verte het eiland Porto Santo liggen.

Roadtrip Madeira

Lees ook: Dit zijn de 9 must-see Madeira bezienswaardigheden die je niet wilt missen


Ponta do Rosto ⇒ Porto da Cruz

Porto da Cruz ligt aan de kust en is de plek waar je wilt zijn als het regent. Waarom? Ze hebben een rum museum, waar je ook nog eens veel mag proeven! Onderweg kom je langs Machico, de vroegere hoofdstad van het eiland. Naast het museum vind je overigens dit uitzicht (en prachtige bloemen):

Roadtrip Madeira
Roadtrip Madeira

Porto da Cruz ⇒ Quinta do Furão

Of je honger hebt of niet, je wilt even stoppen bij dit restaurant. Je hoeft niet per se iets te nuttigen, want ze hebben een apart uitzichtpunt voor het geweldige panorama dat je hier op het terras krijgt. Maar een koffie gaat er altijd wel in (en een toetje ook), zeker hier! Kijk maar:

Roadtrip Madeira
Roadtrip Madeira

Quinta do Furão ⇒ Santana

Vanuit Quinta do Furão is het maar een paar minuten rijden naar het dorpje Santana. Onwijs toeristisch, voornamelijk om een ding: de bijzondere huizen (de Palheiros). In de hoofdstraat vind je veel tourbussen en nagebouwde exemplaren (die nu als souvenirwinkel fungeren), maar als je de zijstraatjes in gaat kom je geen mens tegen, maar wél de authentieke huisjes die gewoon nog bewoond worden. Dit waren de vroegere woonplekken van de mensen in deze regio. Klein, maar kleurrijk. Met een rieten dak, maar zonder badkamer en toilet. Al is dat laatste inmiddels gelukkig wel veranderd.

Roadtrip Madeira

Lees ook: 8 dingen die je écht wilt doen op Madeira


Santana ⇒ Parque Forestal de Queimadas

Vanuit Santana hoef je maar een kort stukje te rijden voordat je bij de parkeerplaats van Parque Forestal de Queimadas arriveert. Vanuit daar kun je een van de vele levada’s op het eiland lopen. Levada’s zijn irrigatiekanalen die vroeger werden gebruikt om grote hoeveelheden water van de noordkant naar het zuiden van het eiland te brengen. Je kunt ze te voet volgen, waardoor je onderweg geweldige landschappen tegenkomt. In totaal zijn ze flink wat kilometers lang, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om maar een stukje te doen en dezelfde weg weer terug te lopen. Is echt geen straf hier.


Parque Forestal de Queimadas ⇒ Ponta de São Jorge

Ponta de São Jorge heb ik helaas moeten overslaan wegens tijdgebrek, maar als ik de foto’s mag geloven heb je alle reden om er wél naartoe te gaan.

Ponta de São Jorge ⇒ São Vicente

Naar São Vicente ga je vooral voor de grotten, ideaal als het slecht weer is! Heb je wel een lekker zonnetje? Dan zou ik lekker doorrijden, richting Seixal of, nog beter, Porto Moniz. Op de route van Seixal naar Porto Moniz (zorg dat je de kustweg pakt) had je vroeger nog een stukje weg waarbij je letterlijk onder een waterval kon doorrijden. Inmiddels is deze weg afgesloten, maar heb je van een afstand wel nog steeds een tof uitzicht.

Roadtrip Madeira

São Vicente ⇒ Porto Moniz

Zowel in Seixal en Porto Moniz heb je natural pools: baden die door de zee gecreëerd zijn, maar die nu wat meer faciliteiten bieden dan alleen water. In Porto Moniz heb je een gratis variant, bij degene daarnaast betaal je €1,- entree.


Porto Moniz ⇒ Praia da Calheta

Vanuit Porto Moniz zou ik je aanraden om wat meer het binnenland in te gaan. De kust blijf je bij helder weer toch wel zien, en dit schijnt de vlakste weg van heel Madeira te zijn. Praia da Calheta is nogal toeristisch en an sich niet zo heel bijzonder, maar als je van kunst houdt wil je zeker even buurten in Centro das Artes Casa das Mudas. Zo niet, dan lekker snel doorrijden richting de volgende twee stops!

Lees ook: Mooiste plekken Madeira: 5x uitzichten waar je ‘u’ tegen zegt

Praia da Calheta ⇒ Cabo Girão

Cabo Girão is met een hoogte van 580 meter een van de hoogste kliffen ter wereld. Geweldig uitzicht (als het niet mistig is) gegarandeerd! Ik was net op tijd, want tien seconden na deze foto was er voor mij niets meer te zien. Voor de durfals is er een glazen loopbrug, en anders kun je nog langs bij de Onze-Lieve-Vrouw van Fátima kapel.

Roadtrip Madeira

Cabo Girão ⇒ Câmara de Lobos

Vlakbij Cabo Girão ligt het vissersdorpje Câmara de Lobos. Enigszins toeristisch (zeg maar gerust heel), maar tegelijkertijd wel heel leuk. Meer dan genoeg terrasjes om een drankje of hapje te doen en je roadtrip te eindigen. Overdag, wanneer de vissersboten niet in werking zijn, zul je veel mannen in het dorp zien die met elkaar aan het kaarten zijn. Dan kun je ook gelijk de boten zelf bekijken, want dat is al een aanrader op zich. Zorg dat je op de terugweg richting Funchal niet de Via Expresso pakt, maar binnendoor via de kust gaat.

Roadtrip Madeira
Roadtrip Madeira

Praktische informatie

Zo kom je er

Er zijn tegenwoordig meerdere opties om van Nederland naar Madeira te vliegen. Je vliegt in zo’n vier uur van Amsterdam naar Madeira. Wil je alle opties checken? Het handigste is dan om op Tix.nl te kijken!

Huurauto

Heb je een huurauto nodig? Mogelijkheden genoeg! Ik boek zelf altijd via Sunny Cars. Wanneer je daar je auto regelt weet je zeker dat je geen extra kosten hoeft te betalen en dat je altijd all-in verzekerd bent. Lees ook onze review over Sunny Cars >>

Accommodaties

Je hebt op Madeira heel veel keuze in accommodaties: van überhip tot authentiek Portugees. Ik sliep zelf in een van de Charming Hotels, maar je kunt natuurlijk ook in meerdere accommodaties verblijven! Voor een overzicht van alle opties aan hotels, check Booking.com.

Meer informatie

Wil je meer informatie over Madeira of over Portugal zelf? Check dan deze handige websites:

En check ook onze andere artikelen over Madeira en de rest van Portugal!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒