fbpx
Oktoberfest München tips
Oktoberfest München tips

Oktoberfest München 2018: 12 tips van een doorgewinterde bezoeker

Nog heel even en het zuiden van Duitsland staat weer volledig in het teken van het jaarlijkse Oktoberfest in München! Of je nou wel of niet van bier houdt, eigenlijk moet je minstens een keer in je leven het grote terrein hebben bezocht. Want: wat een ervaring! Verwacht bier (joh), heel veel tenten, een hoop eetkraampjes en een ontelbaar aantal mensen. Met deze tips wordt het een geheid succes!

Nog heel even en het zuiden van Duitsland staat weer volledig in het teken van het jaarlijkse Oktoberfest in München! Of je nou wel of niet van bier houdt, eigenlijk moet je minstens een keer in je leven het grote terrein hebben bezocht. Want: wat een ervaring! Verwacht bier (joh), heel veel tenten, een hoop eetkraampjes en een ontelbaar aantal mensen. Met deze tips wordt het een geheid succes! 

Die doorgewinterde bezoeker? Dat is mijn vriend. Hij heeft sinds 2011 geen jaar overgeslagen en gaat ook nu weer met wat vrienden richting het zuiden van Duitsland. En na al die jaren weet hij inmiddels wel hoe je je bezoek aan het Oktoberfest zo optimaal kunt benutten. Zijn tips:

Oktoberfest München tips

1. Slaap op de camping

Want een hotel is niet betalen! En de camping wel. Als je een beetje op tijd komt is er altijd wel een plekje, al moet je niet verwachten dat je uitgebreide staplaatsen hebt. Vergelijk het met de gemiddelde festivalcamping. ‘s Avonds is er altijd een after party, dus je kunt bijna 24/7 doorgaan als je dat zou willen. Neem dus voor de zekerheid ook oordoppen mee. Nog een groot voordeel: vanaf de camping kun je met de metro heel makkelijk naar het Oktoberfest-terrein!

2.  Boek je hotel een half jaar van tevoren

Wil je toch wel echt in een hotel slapen? Dan ben je nu – 2,5 week voor aanvang – te laat, en niet zo’n beetje ook. Boek je hotel minsten een half jaar van tevoren (dat kan hier), want daarna is alles echt voller dan vol of je betaalt de hoofdprijs. Houd er sowieso rekening mee dat de prijzen altijd hoger liggen dan op welke andere dag dan ook.

3. Zo werken de tenten

Op het Oktoberfest-terrein staan veertien tenten, waarbij in elke tent een biermerk wordt geschonken (allemaal uit München). Hofbrau is het meest toeristisch en heeft ook een groot gedeelte statafels. Deze hoef je niet vooraf te reserveren, dus als er plek is kun je gewoon aan een tafel staan. In alle andere tenten hoef je ook niet te reserveren: als er een tafeltje vrij is, dan kun je daar gewoon aan plaatsnemen zolang er geen mensen zijn die wél gereserveerd hebben.

 

Oktoberfest München tips

4. Ga doordeweeks

Want in het weekend is het altijd zó druk dat het niet meer leuk is.

5. Zorg dat je ‘s avonds een tafel hebt

Zo rond een uurtje of zeven, want dan kun je over het algemeen wel blijven zitten tot het eind.

6. Ga traditioneel gekleed

Als vrouw trek je dan dus een dirndl aan, mannen moeten het doen met een lederhosen. Niet alleen sta je echt voor lul als je in je normale kloffie aan komt, maar met een traditionele outfit heb je ook sneller kans op een tafel. Je kunt je outfit van tevoren via internet kopen of in de stad zelf aanschaffen. Reken voor een goede lederhosen wel €100, een echt dirndl kost ongeveer tussen de €100-€150. Maar je kunt natuurlijk ook voor een neppe, maar veel goedkopere variant gaan.

7. Let op je strik

Deze is speciaal voor de vrouwen: let goed op aan welke kant je de strik van je dirndl draagt. Links (voor de kijkers rechts) betekent dat je vrijgezel bent, draag je ‘m aan de rechterkant (voor de kijkers links), dan ben je bezet. Hier wordt heel serieus mee omgegaan, dus als je bezet bent en geen horde dronken mannen achter je aan willen, draag ‘m dan goed!

 

Oktoberfest München tips

8. Zorg dat je goed eet

Je kunt zowel binnen in de tenten als buiten eten. Buiten op het terrein staan allerlei eetkraampjes, en die zijn minstens de helft goedkoper dan wanneer je binnen iets bestelt. Plus: het duurt een eeuwigheid voor je in een tent iets krijgt. Zorg dus dat je – voordat je vol aan het bier gaat – goed gegeten hebt. Dan houd je het een stuk langer vol!

9. Ken de Duitse meezingers

Zorg dat je een goed repertoire aan Duitse meezingers kent, want zingen doen de Duitsers graag tijdens het Oktoberfest (hier vind je overigens een goede playlist). Je staat voor lul als je niet meedoet!

10. Neem geen rugtas mee

Je wordt namelijk overal gecontroleerd (duurt lang) en je wordt met een grote tas soms gewoon niet binnen gelaten.

Oktoberfest München tips

11. Neem contant geld mee

Zorg dat je vooraf al wat geld hebt gepind, zodat je geen problemen krijgt in de tenten. Daar kun je – lekker Duits – alleen maar contant betalen. Op het terrein zelf kun je overigens wel pinnen, maar verwacht daar lange wachtrijen.

12. Reken op fooi

Je moet op minimaal 10% fooi per ronde rekenen als je een zit- of statafel hebt. Anders sturen ze je zonder pardon weg als je in hun ogen te langzaam drinkt. Eigenlijk koop je ze op deze manier gewoon om.

Het Oktoberfest in München vindt in 2018 plaats van 22 september t/m 7 oktober. 

Zou het Oktoberfest iets voor jou zijn?

Beeld: Thijs Visser

Delen?

.

Gratis ebook

2 Comments

  1. Tof dat je vriend nu elk jaar gaat! Die heeft de smaak te pakken. Ik vond het werkelijk FANTASTISCH! Dus ga zeker nog een keer. Wij sliepen met 8 vrienden in een hostel (november geboekt) en ook nog betaalbaar gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.