Elke keer dat ik weer voet aan land zet, besef ik me: IJsland is bijzonder. Niet alleen door de geisers, watervallen en andere bijzondere natuurverschijnselen, maar ook door de cultuur! Deze 5 weetjes ken je vast nog niet:

1. Dating app

Op IJsland wonen in totaal zo’n 300.000 mensen, te vergelijken met de gemiddelde stad hier in Nederland. De keuze die je hebt aan partners is dus niet heel onuitputtelijk. En daarnaast: omdat IJsland zo ge√Įsoleerd is, zijn¬†veel landgenoten ook nog eens(verre) familie van je. Om te voorkomen dat je ineens het bed in duikt met je verre neef of nicht, hebben drie studenten in 2013 een handige app ontwikkeld. Met deze applicatie kun je checken wat de precieze stamboom is van je date en hoe ver diegene wat familiebanden betreft van je is verwijderd. Handig! En ook leuk om te zien wie je eigen voorouders zijn.

2. Gay pride

IJsland is erg tolerant wat betreft de gay scene. Ook in Reykjavik wordt er jaarlijks in augustus een gay pride gehouden, waar veel IJslanders (en toeristen) op afkomen. Opvallend is de eerste praalwagen: de burgemeester van de stad opent het feest, verkleed als draq queen. Geweldig toch?

3. Bijzondere achternamen

De meeste IJslanders hebben vrijwel allemaal een achternaam die in het niets lijkt op die van ons. De namen zijn gebaseerd op de voornaam van hun vader, en krijgt een standaard achtervoegsel: ‘son’, in het geval van een zoon, of ‘d√∂ttir’, wanneer je een meisje bent. Een broer en zus hebben dus allebei een andere achternaam. En wanneer een vrouw trouwt, houdt ze haar eigen achternaam. In een enkel gezin kunnen dus vier achternamen voorkomen.

4. Voornamen

Dacht je dat de achternamen in IJsland al een bijzonder iets waren? Dan heb je de traditie wat betreft de eerste naam nog niet gehoord. Pasgeboren baby’s krijgen pas na een paar weken (meestal vijf) een naam toegewezen van paps en mams: ouders willen eerst hun kind een beetje leren kennen voordat ze hun dochter¬†voor altijd met Bj√∂rk¬†aanspreken (om maar een voorbeeld te noemen). De meeste voornamen zijn gebaseerd op verschijnselen uit de natuur, zoals J√∂kull (betekent ‘gletsjer’) of Bj√∂rk (wat staat voor ‘berkje’).

5. Woorden maken

IJslanders zijn bijzonder trots op hun eigen taal. Omdat het land zo ge√Įsoleerd ligt en weinig buitenlandse invloeden heeft gehad, is de taal uniek en voor ons bijna onherkenbaar. Naast dat er enkele andere letters aan¬†het normale alfabet toegevoegd zijn (√į en¬†√ĺ), weten de IJslanders ook tig varianten te bedenken voor een enkel woord. Daarnaast zul je weinig buitenlandse termen terugvinden in de¬†IJslandse vocabulaire: voor nieuwe begrippen (zoals ‘iPad’ of ‘Internet’) bedenken ze een eigen IJslandse¬†term: ze proberen van al bestaande – ietwat relevante – woorden een nieuw woord te maken. Voor het woord ’telefoon’, bedachten zij bijvoorbeeld ‘s√≠mi’, wat¬†letterlijk¬†‘snoer’ betekent.

Kende jij deze weetjes over IJsland al?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ‚áí