fbpx
alternatieven blue lagoon ijsland
alternatieven blue lagoon ijsland

3 alternatieven voor de Blue Lagoon op IJsland

Je bent niet op IJsland geweest als je niet een van de geothermische baden hebt meegepakt. Maar ik zal gelijk met de deur in huis vallen: de bekendste, de Blue Lagoon, is nogal een tegenvaller. Sterker nog, je betaalt idioot veel om überhaupt binnen te komen (zo'n €40) en dan moet je vervolgens nog zoeken naar een vrij plekje in dat helderblauwe water. Geloof mij: je zult nooit de enige zijn die het plan heeft bedacht om hier naartoe te gaan. Dus: sla 'm - net als de IJslanders zelf - over en ga voor een alternatief. Er zijn genoeg andere geothermische baden op IJsland! Deze 3 zijn mijn favoriet:

Je bent niet op IJsland geweest als je niet een van de geothermische baden hebt meegepakt. Maar ik zal gelijk met de deur in huis vallen: de bekendste, de Blue Lagoon, is nogal een tegenvaller. Sterker nog, je betaalt idioot veel om überhaupt binnen te komen (zo’n €40) en dan moet je vervolgens nog zoeken naar een vrij plekje in dat helderblauwe water. Geloof mij: je zult nooit de enige zijn die het plan heeft bedacht om hier naartoe te gaan. Dus: sla ‘m – net als de IJslanders zelf – over en ga voor een alternatief. Er zijn genoeg andere geothermische baden op IJsland! Deze 3 zijn mijn favoriet:

alternatieven blue lagoon ijsland

Dit wil je dus niet.

Maar dit wel:

1. MYVATN NATURE BATHS

Voor de inwoners van het naastgelegen dorp is dit dé hang-out voor een biertje na het werk. Wat nou de kroeg in? Hier doen ze dat gewoon in een geothermisch bad. Myvatn Nature Baths ligt in het noorden van IJsland, op zo’n 100 kilometer van Akureyri. Middenin de natuur en met uitzicht op een van de mooiste zonsondergangen die je ooit zult zien: de ideale combinatie als je er ook nog een drankje in je hand bij bedenkt. Beter dan dit wordt het niet hoor, jongens. Ga aan het einde van de middag om de (relatieve) drukte te vermijden.

alternatieven blue lagoon ijsland

2. LAUGARVATN FONTANA

Net buiten de beroemde Golden Circle weg vind je dit pareltje: Laugarvatn Fontana. Het is even goed opletten, want voor je het weet ben je er al langs gereden. In het dorpje Laugarvatn ligt een complex met een aantal geothermische baden (ieder met andere temperaturen), fijne sauna’s en een restaurant. Omdat het naastgelegen meer voor een deel serieus kokend water bevat, gebruiken ze de ‘gewone’ grond als oven. Hierin wordt dagelijks brood gebakken dat je in het restaurant kunt proeven. Inmiddels ben ik hier een paar keer geweest, op verschillende momenten in het jaar, en het is hier serieus nooit echt druk. En met een beetje geluk kun je hier in de koude wintermaanden het noorderlicht spotten, gewoon terwijl je ligt te chillen in het warme water.

alternatieven blue lagoon ijsland

3. NAUTHHÓLSVÍK GEOTHERMAL BEACH

Ook in en vlakbij Reykjavik zijn er genoeg plekken om jezelf in het geothermische water onder te dompelen. Alleen in de hoofdstad zelf zijn er al ruim tien baden te vinden. Maar ben je op zoek naar iets dat net even wat bijzonderder is? Dan moet je naar Nauthólsvík gaan. Dit is een geothermisch strand waar je het hele jaar door in het water kunt zwemmen, óók wanneer de temperatuur het vriespunt aantikt. En als zwemmen in de kou niet zo je ding is, dan kun je hier ook terecht voor de hot tubs en stoombaden.

alternatieven blue lagoon ijsland

Wat vond jij van de Blue Lagoon?

Delen?

.

Gratis ebook

4 Comments

  1. IJsland is prachtig. De reisorganisatie waarmee ik op pad was heeft ook de juiste keuze gemaakt, namelijk Myvatn Nature Baths. Weinig toeristen en alle ruimte voor jezelf. Ik ben er in april 2017 geweest en kan beamen dat het prachtig is!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.