Denk je aan Curaçao, dan denk je waarschijnlijk vooral aan zon, zee en strand. Maar er is zoveel meer te beleven op dit mooie eiland! Sterker nog, ik heb 50 tips voor je. Wat te doen op Curaçao? Nou, dit!

Wat te doen op Curaçao?

Laat ik gelijk beginnen met de belangrijkste tip: regel voor vertrek al een huurauto, op z’n minst voor een paar dagen. Er is namelijk wel openbaar vervoer aanwezig, maar die brengt je niet op alle plekken hieronder en zeker niet altijd op specifieke tijden. Veel tours bieden wel een transfer aan tegen tegen meerprijs, maar als je alle kosten bij elkaar optelt ben je vaak duurder uit dan wanneer je met een eigen bolide op pad gaat.

Ik boek zelf altijd het liefst bij Sunny Cars, om meerdere redenen. Sunny Cars fungeert als tussenpartij tussen jou en de lokale autoverhuurder. Zij maken dus vooraf de afspraken, zodat jij gegarandeerd bent van een all-inclusive pakket. Je hoeft dus nooit extra bij te betalen en eventuele schade is standaard gedekt. Zeker op een eiland als Curaçao, waar de wegen niet overal al te best zijn, kan dat zeker van pas komen. Daarnaast kun je in veel gevallen ook zonder creditcard boeken en hoef je geen borg te betalen. Ook fijn: je hebt altijd een Nederlands noodnummer dat je kan bellen, 24/7. Zorgeloos op reis dus! Bekijk hier het actuele aanbod en prijzen.

Lees ook: Auto huren op Curaçao: mijn ervaringen én handige tips

Handelskade Willemstad

Rustige activiteiten

1. Ik begin gelijk met mijn favoriet: rijd zo snel mogelijk richting het westen van het eiland via de Weg naar Westpunt. De route an sich is al een tip op zich waard, zeker wanneer regenseizoen is (of net is geweest). Dan is het extra groen onderweg! Verwacht heuvelachtige wegen en rijd onder de mooiste bomen door.

2. Nestel je op donderdagavond op een strandbedje bij Cabana Beach en geniet van een filmavond op het strand onder de sterrenhemel (kosten in 2019: Naf. 10 p.p. voor een strandbedje, popcorn en een drankje). Reserveren vooraf kan niet en is niet nodig, maar het is wel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Kom op tijd om de beste plekken te scoren!

3. Rijd bij de Caracasbaai naar boven en bezoek het verlaten Quarantainegebouw en, iets verderop, Fort Beekenburg voor een prachtig uitzicht (helemaal tijdens zonsondergang). Meer weten over de geschiedenis van deze gebouwen? Klik hier!

Fort Beekenburg

4. Breng een bezoek aan de Aloë Vera Plantage (en koop de body gel, een betere after sun bestaat er niet). Check van tevoren even of het een productiedag is, zodat je het proces van dichtbij kan meemaken en dingen kan proeven.

5. Maak een zeiltocht met zonsondergang (romantiek ten top!).

6. Ga op zoek naar het cultureel erfgoed van Curaçao en bezoek tenminste een van de oude landhuizen op het eiland (in totaal zijn er nog 87 in tact). Bijvoorbeeld Landhuis Dokterstuin of Landhuis Brakkeput Mei Mei, waar je nu heerlijk lokaal kunt eten of Landhuis Jan Kok, waar je de kunstgalerij van (de inmiddels overleden) Nena Sanchez vindt. Bekijk ze hier allemaal.

Wat te doen op Curacao

7. Even afkoelen? Ga naar de bios! Er zijn inmiddels meerdere vestigingen, maar de oudste (en wat mij betreft leukste) is The Movies in Willemstad. Zit je mooi in de airco én je ziet hier films vaak eerder dan in Nederland.

8. Andere manier van verkoeling: bezoek de Hato Caves bij het vliegveld. Vroeger schuilden hier slaven, eeuwen eerder woonden hier de Ararwak indianen. Tot op de dag van vandaag vind je nog steeds hun grottekeningen en petroglyphen, maar ook stalagmieten en stalactieten. Geen huurauto? Je kan ook mee met een tour die je naar de Hato Caves én de Ostrich Farm brengt.

Lees ook: Roadtrip Curaçao: met deze 2 routes kom je langs alle highlights

Outdoor activiteiten op Curaçao

9. Aanschouw de wilde zee bij de baaien van Shete Boka National Park. Je kan met de auto naar de verschillende boka’s rijden, maar dit is ook prima lopend te doen, mits je de hete zon vermijdt. Dagelijks geopend van 9:00 tot 16:00 uur. Geen huurauto? Er vinden dagelijks jeeptours plaats die vertrekken vanuit Willemstad.

Shete Boka

10. Wandel door de zoutpannen van Jan Thiel. Verwacht hier heel veel zout (duh), cactussen, duinlandschap en bos.

11. Liever actief op het water? SUP door de mangroven op het Spaanse Water! Voor meer info, klik hier.

12. Je moet er even vroeg voor opstaan, maar zó de moeite waard: beklim ’s ochtends (rond 6 uur) vroeg de Christoffelberg en/of rijd de twee autoroutes in het Christoffelpark zelf. Let op: je moet wel over een goede auto beschikken, omdat je flink wat steile heuvels moet trotseren. Anders kun je beter met een tour mee.

Christoffelberg vanuit Christoffelpark

13. Veel minder toeristisch (en minder hoog) is de Tafelberg in het oosten van het eiland. Je vindt ‘m bij Santa Barbara en is 240 meter hoog. De trail naar boven wordt de ‘meditation hike’ genoemd, is een stuk makkelijker te voltooien dan de Christoffelberg en is te boeken via de receptie van het Santa Barbara Beach Resort.

14. Snorkel bij Tugboat Beach (vlakbij Caracasbaai) en ga op zoek naar het gezonken schip (op zo’n 150 meter zwemmen van het strand). Ook zie je hier de mooiste vissen. Je kan er prima zelf naartoe rijden, maar er zijn ook dagtrips die hier naartoe gaan.

15. Huur een buggy en ga mee op een tour om de Sint Joris Baai in het oosten van het eiland te ontdekken.

16. Of ga offroad met een jeeptour en aanschouw het ruige noorden van Curaçao.

17. Leer alles over het maken van de beroemde Curaçao Likeur in het prachtige Chobolobo landhuis.

18. Ga mee met de boot van Captain Good Life vanaf Playa Santa Cruz en vaar naar de Blauwe Kamer. Een unieke snorkelplek in een grot die helemaal blauw uitslaat (en waar je niet claustrofobisch voor moet zijn; je moet bij een ruigere zee een stuk onder water zwemmen). Vertrektijden: dagelijks om 13:00 en 15:00 uur. Je kan ter plekke kijken of er nog plek is, maar je kan ook mee met een dagtour naar het westen van het eiland. Dan pak je de Blauwe Kamer ook mee! Klik hier voor meer info.

Snorkelen Blauwe Kamer

19. Leer (of ga) duiken en bekijk het prachtige koraal. Veel duikscholen bieden een introductieduik aan (bijvoorbeeld deze) zodat je kan checken of je het überhaupt wat vindt. Maar er zijn ook genoeg opties voor de ervaren duikers onder ons.

20. Het ziet er een beetje gek uit, maar bijzonder en origineel is het wel (het kan op maar zeven plekken ter wereld): ontdek de onderwaterwereld vanuit je eigen waterscooter. Oftewel, ga op Aquafari! Ideaal als je niet zo’n duiker bent, maar wel wilt zien wat zij zien.


Doen in Willemstad

21. Struin door zowel Punda als Otrobanda en loop over de Pontjesbrug (overdag én ’s avonds), die officieel de Koningin Emmabrug heet. Blijf ook zeker even staan als er een boot aankomt om te zien hoe de brug open gaat, met op de achtergrond de beroemde Handelskade. Je kunt overigens ook gewoon op de brug blijven staan tijdens het openen, maar let goed op: bij een blauwe lamp/vlag moet je zo’n drie kwartier wachten tot ‘ie weer dicht is.

Pontjesbrug Willemstad

22. Ontdek Otrobanda, Punda en de geschiedenis via een toffe wandeltour.

23. Leer meer over het slavernijverleden van Curaçao in Museum Kura Hulanda (tip: kies voor een gids, zodat je de geschiedenis nog beter begrijpt).

24. Mis je Nederland? Bestel een portie bitterballen op het terras van Iguana Café. Heb je gelijk perfect uitzicht op de Pontjesbrug!

25. Ga je ongetwijfeld al doen als je een huurauto hebt, maar toch: rijd over de hoge Koningin Julianabrug en geniet (als je in de bijrijdersstoel zit) van het uitzicht over Willemstad (of de oliecentrale aan de andere kant).

Auto Curaçao

26. Wandel door de wijken Pietermaai en Scharloo. Vroeger wijken waar je niet dood gevonden wilde worden, nu zijn de panden prachtig opgeknapt en vind je er toffe hotspots.

27. Ontdek de vele mooie street art in zowel Otrobanda als Punda.

Lees ook: Hotspots Curaçao: dit is de ultieme lijst voor je vakantie!

Stranden

28. Maar eigenlijk ga je natuurlijk naar Curaçao voor de stranden. Onderling zijn er grote verschillen, waaronder in prijs, grootte, zand/kiezels, bewaakte parkeerplaats en toegangswegen. Mijn favorieten: Playa Lagun, Porto Marie, Cas Abao en Kokomo Beach. Lees hier meer over de stranden op het eiland.

29. Maar rijd ook zeker even naar Grote Knip om een toffe foto van bovenaf van het strand en de azuurblauwe zee te maken.

Wat te doen op Curacao: Grote Knip

30. Spring van de rotsen bij Playa Forti. In tegenstelling tot de andere stranden op Curaçao vind je hier zwarte kiezels in plaats van wit zand. Je kunt er overigens ook gewoon voor kiezen om naar andere springers te kijken natuurlijk.

31. Even geen zin in zand op plekken waar je het liever niet hebt? Geniet van de luxe en de infinity pool bij Saint Tropez Ocean Club in de Willemstadse wijk Pietermaai.

32. Een absolute must: pak de boot naar Klein Curaçao en chill een dagje op het mooiste strand aan het meest blauwe water dat je ooit gaat zien. Er zijn meerdere boten die die kant op gaan, maar mijn favoriet blijft Breeze. Wel vooraf reserveren!

Lees ook: Klein Curaçao trip: handige info + vergelijk alle aanbieders

33. Maak je avontuur op het kleine eiland helemaal onvergetelijk en blijf een nachtje in je eentje (of met z’n tweeën) overnachten op Klein Curaçao in een hangmat.

Wat te doen op Curacao: Klein Curaçao

Dieren

34. Nog een must see snorkelplek: Playa Grandi. Het strand zelf stelt niet zoveel voor, maar omdat de vissers hier altijd hun visresten in het water gooien zie je hier vrijwel gegarandeerd grote groene zeeschildpadden. Zwem je er zomaar tussen!

35. Voer struisvogels en sta op een echt struisvogelei bij de Ostrich Farm.

Wat te doen op Curacao: Ostrich Farm

36. Bekijk de flamingo’s in het wild langs de Weg naar Bullenbaai (onderweg naar Kokomo Beach) of de Weg naar Sint Willibrordus (onderweg naar Karakter, Playa Daaibooi en Playa Porto Marie).

37. Aanschouw de varkens op Playa Porto Marie (ja, ze lopen hier echt op het strand rond).

38. Bezoek het Sea Aquarium (je kan hier ook met dolfijnen zwemmen, maar als je een beetje om het welzijn van dieren geeft: DOE HET NIET).

Lees ook: Bezienswaardigheden Curaçao: dit zijn de 10+ absolute must sees

Eten & drinken

39. Ga lokaal eten bij Plasa Bieu in Punda, WIllemstad. Doe dat rond lunchtijd: is dan wel heel druk, maar ook heel gezellig!

40. Bestel een lokale Batido (soort smoothie) bij het busje van Anders Shakes op de hoek van de Rialtostraat en de Rouvilleweg in Otrobanda.

41. Ga op zondagochrend naar de lokale markt in Barber en proef een pompoenpannenkoek (of iets anders wat je nog nooit hebt gehad). Een grote gezellige chaos hier!

Wat te doen op Curacao: Barber

42. Proef leguaan bij Jaachie’s in Westpunt (het restaurant alleen is al een belevenis op zich met de pratende menukaart).

43. Dineer met je voetjes in het zand bij Pirate Bay (en bestel de Stoba).

44. Proef de Ossenhaassalade bij Pleincafé Wilhelmina in Willemstad. Geloof me, lekkerste salade ooit en kost haast niets.

Lees ook: Is Curaçao duur? Deze 8 tips besparen je een hoop geld!

45. Bestel een pastechi bij een lokale Snek.

46. Eet de meest verse vis ooit bij De Visserij in Piscadera (open van vrijdag t/m maandag).

47. Al is het alleen al voor het uitzicht: lunch bij Karakter. Je zit direct aan zee met zicht op onwijs blauw water. Of ga hier op het strand liggen en je lunch wordt tot aan je strandbedje gebracht. Op en top vakantiegevoel gegarandeerd!

Wat te doen op Curacao: Karakter
Wat te doen op Curacao: Karakter

Uitgaan

48. Haal het krantje ‘Kpasa’ bij ongeveer elk restaurant, supermarkt of bezienswaardigheden (of check ‘m online) en bekijk alle activiteiten, kortingen en happy hours van aankomende week.

49. Bezoek op z’n minst één happy hour.Niet alleen omdat dan de me este drankjes de helft goedkoper zijn, maar ook omdat het zo gezellig is. Mijn favoriet: ga op zaterdagmiddag naar Jan Thiel voor de gezelligste happy hour van de week. Begint om 17 uur en vanaf 18 uur staat er vaak een bandje muziek te maken. Ideale plek ook om een zonsondergang te bekijken!

50. Ook een must: ga op z’n minst een keer met de voetjes van de vloer tijdens een feestje op het strand. In 2011 was het wekelijks een vaste prik voor mij, ook in 2019 was het nog steeds genieten: op woensdag is er elke week live-muziek én een DJ bij Cabana Beach tijdens 9.5 Dance & Dine. Voor 22 uur is de entree gratis (daarna: Naf 10 p.p.) en van 22 tot 23 uur is het happy hour.

Wat te doen op Curacao: Cabana Beach

Praktische info

Zo kom je er:

Vliegen naar Curaçao kan vanuit Nederland (en buurlanden) alleen vanaf Schiphol. De vluchtduur is op de heenweg zo’n 10 uur, terug ben je 8,5 uur onderweg met een directe vlucht. Luchtvaartmaatschappijen KLM en TUI zijn de enige airlines die op het eiland vliegen. Dat betekent: weinig concurrentie, waardoor losse vliegtickets vaak behoorlijk prijzig kunnen zijn. De gemiddelde prijs voor een retourvlucht ligt over het algemeen tussen de 500 en 600 euro. Vergelijk de goedkoopste tickets via Tix.nl of Skyscanner, maar direct boeken bij KLM of TUI kan natuurlijk ook.

Accommodaties op Curaçao:

In het geval van Curaçao wil het zeker lonen om goed te kijken naar een pakketreis. Ik ben lang niet bij elke bestemming voorstander van zo’n constructie, maar voor dit eiland geldt toch echt dat dit vaak goedkoper is dan je vliegticket en accommodatie los boeken. Zo boekte ik zelf bij TUI een pakketreis met een verblijf in Chogogo Dive & Beach Resort. Daar verblijf je in een appartement, zodat je ook zelf kan koken als je wilt (scheelt ook weer geld).

Liever los boeken? Dan bieden deze accommodaties een heel goede prijs/kwaliteitverhouding:

Willemstad:
Bario Hotel
Villa Amelie

Jan Thiel:
INDIGO Apartments & Suites
Villa Sol Paraiso

In het westen (bij de mooiste stranden):
Jan Kok Lodges (Willibrordus)
Westhill Bungalows (Westpunt)


Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒