Curaçao

Hotspots Curaçao: dit is de ultieme lijst voor je vakantie!

Hotspots CuracaoHotspots Curacao

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen bijzonder sprankelend beeld van een vakantie naar Curaçao in m’n hoofd had. Maar na 16 dagen toeven op het eiland kan ik dat inmiddels flink bijstellen. Het eiland is een heerlijke plek om ultiem vakantie te vieren! In dit blog neem ik je mee op tour langs mijn favoriete hotspots op Curaçao als het gaat om eettentjes en stranden. En dat zijn er nogal wat.

Eerst even een paar algemene punten die handig zijn om te weten voor je in het vliegtuig stapt:

  • Vanaf Schiphol duurt de reis naar Willemstad iets langer dan tien uur. Fijn: veel vluchten gaan rechtstreeks naar het eiland. Een paar films en een dutje en je bent er. KLM en TUI vliegen vanaf Nederland die kant op. Tip: vergelijk de prijzen en vluchttijden via Tix.nl.
  • Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat. Als je dol bent op warmte, zit je er het hele jaar door gebakken. Het kwik loopt vroeg op de dag al gauw op tot 28 tot 32 graden. En dat betekent natuurlijk ook: smeren, smeren, smeren. Uiteraard meerdere keren per dag en liefst met een hoge factor. Je doet er goed aan om ruimschoots voldoende zonnebrand in je koffer mee te nemen. Op het eiland betaal je over het algemeen meer dan in ons kikkerlandje. 
  • Wil je meer van het eiland zien dan alleen dat ene leuke strandje om de hoek? Dan is een huurauto eigenlijk een must. Het openbaar vervoer is beperkt, taxi’s zijn duur en je wilt waarschijnlijk ook niet elke dag afhankelijk zijn van touroperators. Tip: wij boeken zelf altijd via Sunny Cars (zie ook ons aparte artikel hierover).
  • Over rijden gesproken: rijd voorzichtig – helemaal als het geregend heeft en de straten nat zijn. De meeste grote wegen zijn goed begaanbaar. Kleinere weggetjes kunnen er flink minder aan toe zijn en vol venijnig diepe kuilen zitten. Als je weinig zin in file hebt; vermijd de Caracasbaaiweg tussen Jan Thiel en Willemstad dan tijdens spitsuren. En onthoud dat op T-splitsingen de auto’s op de doorgaande weg altijd voorrang hebben. 
  • Het tijdsverschil tussen Nederland en Curaçao is vijf of zes uur. Tijdens onze wintertijd is het op Curaçao vijf uur vroeger en tijdens onze zomertijd is dat zes uur.
  • Locals waarderen het als je een woordje Papiaments spreekt. Kleine spoedcursus: bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag), bon nochi (goedenavond), ayo (doei) en danki (dankjewel).
  • Neem snorkelspullen mee of scoor een setje op het eiland. Het Curaçaose onderwaterleven is ontzettend de moeite waard. En waterschoenen zijn trouwens geen overbodige luxe.
  • Op Curacao betaal je met guldens of Amerikaanse dollars. Aan euro’s heb je niet veel; deze kun je alleen bij de bank gebruiken om te wisselen.

Na 16 dagen toeven op het eiland weet ik dat het eiland heel veel in petto heeft dat de moeite waard is om eropuit te trekken. ‘Mijn’ lijst met fijne stranden en hotspots is inmiddels vrij eindeloos. Ik tip hieronder mijn favorieten: 

De lekkerste restaurants en leukste hotspots op Curaçao

In die zestien dagen op het eiland hebben we nergens níet lekker gegeten. Maar om te voorkomen dat dit blog geen einde kent, tip ik hier de veertien hotspots die van mij de meeste punten krijgen. Een kleine tip van flip: reserveer ruim van tevoren in drukke periodes. Het voelt wat suf om op vakantie restaurants een paar dagen voor je gaat eten al vast te leggen. Maar nog suffer is het als je uiteindelijk nergens meer terecht kunt… 

  • Zest – Dé hit van Jan Thiel en vooral met zonsondergang een drukke bedoening. Ik snap wel waarom: de vele picknicktafels maken het een enorm gezellige spot. 
  • Gouverneur de Rouville – Een supermooie stek in Willemstad. Scoor je een plekje op het balkon, dan kijk je tijdens je lunch of diner uit op de beroemde Handelskade. Maar ook in de binnentuin zit je allesbehalve verkeerd.
  • Number Ten – Dé ontbijt- en lunchspot van het eiland met geweldig in- en exterieur. Je moet even in de buidel tasten voor een stuk taart, maar dan heb je ook (flink) wat. 
  • Mosa Caña – het adres voor tapas en cocktails in Willemstad.
  • BijBlauw – Ontbijten, lunchen of dineren terwijl de zee tegen de rotsen klotst en de krabbetjes gezellig over de stenen dwarrelen. Vergeet ook niet om even in de bijbehorende concept store rond te snuffelen!
  • Fort Nassau – fine dining, inclusief fantastisch 360 graden-uitzicht over het eiland.
  • Karakter – Zo’n plek waar je elke dag wel wilt eten. Tip: reserveer een tafeltje aan zee of kom ‘s morgens op tijd en plof de rest van de dag neer op een van de strandbedjes die bij het restaurant horen. Zolang je af en toe iets te eten en drinken bestelt, hoef je voor je bedje niet te betalen.
  • Koraal – Loop je bij Karakter de trap op naar boven, kom je hier uit. Ook al zo’n zalige stek met dito uitzicht.
  • Kome – Sfeervol happen in Willemstad.
  • De Visserij – Een compleet andere spot dan alle andere restaurants in dit rijtje, maar daardoor zéker niet minder leuk en lekker. Integendeel. Aan knusse plastic tafels en stoelen smul je hier van verser dan verse vis, waar je op basis van het gewicht voor betaalt. Nog nooit zulke lekkere tonijn en gamba’s als hier gehad.
  • Koko’s – Met een goede kop koffie, fruitsalade (feestelijk en lekker ‘Instagrammable’ geserveerd in een uitgeholde ananas) en/of bagel, begint je dag hier gegarandeerd goed.
  • Bali – Voor een smakelijk Indonesisch avondje uit.
  • BBQ Express – De #1 Truk’i pan (foodtruck) van het eiland. De menukaart is een feest en het is hier elke avond druk. Je krijgt je gerecht mee in een simpele afhaalbox en kunt vervolgens smullen aan een van de simpele tafels op het terrein, of neem het lekker mee naar je accommodatie.
  • Nultwintig – Fantastische gerechten, smaakvolle wijnen, en topservice. En dat alles terwijl je ‘s avonds de zon in de zee ziet zakken. Wat wil een mens nog meer…
Hotspots Curacao: Zest
Zest
Hotspots Curacao: Nultwintig
Nultwintig

De fijnste stranden op Curaçao

  • Porto Marie – bekend vanwege varkentjes Willy en Woody die hier ‘wonen’. En er is – met wat mazzel – meer ‘wildlife’: tijdens ons dagje strand hebben we meerdere malen hele groepen dolfijnen voor de kust gespot!
  • Cas Abao – hagelwit zand, kraakhelder water en een (simpel) barretje waar je een koud drankje en versnapering scoort. Hier vliegt de dag voorbij.
  • Mambo Beach – een van de populairste (en meest toeristische) stranden van het eiland. Ik snap wel waarom: met verschillende relaxte beachclubs, restaurants en winkeltjes is het de hele dag heerlijk toeven.
  • Jan Thiel Beach – mag in dit rijtje ook niet ontbreken. Net als bij Mambo behoorlijk toeristisch, maar al die vakantiegangers komen er niet zomaar, natuurlijk. Je vermaakt je er met gemak een dag of wat. Zoek je een wat rustiger plekje om je handdoek neer te leggen? Zorg dan dat je op tijd bij Koko bent. Hier lig je lekker uit de drukte en veel minder ‘hutje mutje’ dan op de rest van Jan Thiel. En de menukaart staat bomvol lekkers.
  • Grote Knip – misschien wel de bekendste baai van het eiland. Fijn: je hoeft geen entreekosten te betalen om het strand op te kunnen. Ook de locals komen hier graag, wat het een sfeervolle plek maakt. Wil je er iets eten? Dan kun je alleen snacken. Iets gezonders zul je zelf mee moeten nemen. 
  • Playa Lagun – een smal vissersstrandje met een geweldige onderwaterwereld. Vergeet je snorkelspullen dus niet!
  • Kokomo – op slechts een kwartiertje rijden van Willemstad vind je dit strand met de bekende ‘Instagrammable’ schommel in het water. Ook fijn: pal naast het strand zit een restaurant waar je zalig kunt eten als je na al dat zwemmen lekkere trek hebt gekregen.
  • Playa Kalki – mijn allerfavorietste strand op Curacao. Je hebt er weinig, en precies dat maakt het zo fijn. Kalki is een smal strandje en over het algemeen is het er een stuk rustiger dan op alle andere stranden van Westpunt. Zorg ook hier dat je er vroeg in de ochtend bent, want het smalle strand biedt niet heel veel plek voor zonaanbidders.
  • Tugboat beach – Niet per se een geweldig strand, maar wél een goede snorkelspot. Zo’n 50 meter vanaf de kust ligt namelijk een oud scheepswrak. Omdat het gezonken schip er al tientallen jaren ligt, is het bedekt met koraal en zwemmen er veel gekleurde vissen.

Wees je er trouwens van bewust dat je bij veel stranden toegang betaalt. Hier krijg je dan wel in bijna alle gevallen een schoon strand én strandbedje voor terug. Win-win.

Hotspots Curacao: Playa Kalki
Playa Kalki
Hotspots Curacao: Playa Lagun
Playa Lagun

Overnachten op Curaçao

De keuze is reuze als we het hebben over toffe accommodaties op het eiland. Je kunt natuurlijk een all-in vakantie boeken, of een hotel met ontbijt of halfpension. Persoonlijk kies ik bij langere vakanties liever voor een huis of appartement. Dan hoef je geen rekening te houden met buffettijden (en dat is best lekker als je een jetlag hebt en de eerste week elke dag rond 5 uur al wakker bent…). De last-minute opties waren voor ons reisgezelschap van vier vrij beperkt toen we drie dagen voor vertrek nog twee verblijfsplekken zochten. Uiteindelijk kwam het meer dan goed – al moesten we er iets dieper voor in de buidel tasten dan in eerste instantie de bedoeling was. Maar dan heb je ook wat!

Lamar Villa’s

Onze eerste vakantieweek verbleven we in ‘Appartement Aloë’ van Lamar Villa’s. De Lamar Villa’s bevinden zich in de wijk Vista Royal en liggen op een steenworp afstand van het populaire Jan Thiel-strand. Eenmaal hier geïnstalleerd en wel, wil je nooit meer weg. Met een enorme woonkamer, keuken, drie badkamers, buitenkeuken en dompelbad ontbreekt het aan niets. Eigenaren Dennis en Bernadette zijn enorm vriendelijk, kennen het eiland op hun duimpje en zijn goed bereikbaar bij vragen. De foto’s van het appartement (of liever: penthouse) zeggen denk ik genoeg, hè?

Lamar Villa

Coral & Coco

De tweede week verplaatsten we van Jan Thiel naar het westen van het eiland. Via AirBnB boekten we het ‘Deluxe appartement’ van Coral & Coco. Zo heel ‘deluxe’ was het allemaal niet – en al helemaal niet in vergelijking met ons penthouse van de week ervoor. Hoeft eigenlijk ook niet. Het appartement is simpel, maar meer heb je ook helemaal niet nodig. De kamers zijn schoon, je mag gebruik maken van de infinity pool bij restaurant Koraal en de locatie is super. Het park is een fijne uitvalsbasis om de strandjes in het westen van het eiland te ontdekken. En met toprestaurants Koraal en Karakter op een paar minuten lopen, ben je elke dag verzekerd van heerlijk eten.

Dit wil je doen op Curaçao

Als hoogzwangere bestond mijn vakantie vooral uit heel veel vitamine D opsnuiven, zwemmen en eten. Maar naast strandjes hoppen en hotspots afvinken, is er echt nog meer leuks te doen op het eiland. Denk aan een dagje (of twee) ronddwalen in Willemstad, bijvoorbeeld. Aanraders zijn de streetart-tour in de wijken Scharloo, Otrobanda, Punda en Pietermaai en het Kura Hulanda slavernijmuseum. Beklim de Christoffelberg (daarvoor kom ik nog een keer terug), spot flamingo’s, haal je PADI, word zen in de spa en neem een massage (tip: 8 The Experience!) of volg een Caribische kookworkshop. En dat is lang niet alles. Check ook Chantal’s artikel met 50 (!) tips om te doen op Curaçao

Ayo dushi’s – en alvast een hele fijne vakantie!

author-sign

Kim

Hi, ik ben Kim! Ik woon samen met m'n vriend in een knus stadshuisje in het centrum van Alkmaar. Na een bachelor 'Taal & Communicatie' wilde ik maar één ding: zo snel mogelijk aan de slag en verhalen maken. Al gauw bleek een fulltime kantoorbaan niks voor mij en inmiddels verdien ik m'n geld als freelance tekstschrijver. En tussen het werken door kan ik eindeloos Instagram afspeuren op zoek naar dat ene toffe restaurant of verlaten strandje!