Curaçao

Klein Curacao trip: handige info + vergelijk alle aanbieders (2023 update)

Klein Curaçao trip

Ga je naar Curaçao, dan mag een Klein Curacao trip ook niet ontbreken! Het mini-eiland is de ideale plek voor een dagje relaxen, schildpadden spotten én lekker eten. Lees er hier alles over: van de bezienswaardigheden tot aan de verschillende bedrijven die excursies aanbieden.

Wat is Klein Curacao?

Klein Curacao is een klein eiland op zo’n 12 kilometer afstand van het grote Curaçao. Vanaf de haven van het Spaanse Water (waar de meeste boten vertrekken) is het echter 27 kilometer varen, oftewel zo’n 1,5 á 2 uur. Het eiland is slechts 2 vierkante kilometer groot en is een typisch voorbeeld van een paradijselijk bounty eiland: verwacht spierwitte stranden, een azuurblauwe zee én slechts een paar palmbomen. Mooier dan dit ga je het bijna niet zien!

Het is er volledig onbewoond, op een enkele bewaker ’s nachts na. Het is een van de bekendste must do’s als je je vakantie doorbrengt op Curaçao en dat is niet voor niets. Een Klein Curacao trip is een fantastische dagexcursie waar je – als je wilt – heerlijk in de watten kan worden gelegd. Ook fijn: je kan er dagelijks naartoe! Gelijk weten met welke organisatie je het beste mee kunt?

Klein Curaçao trip

Geschiedenis Klein Curaçao

De geschiedenis van Klein Curacao is best verdrietig. Zo werd het eiland in de 17e en 18e eeuw gebruikt als quarantaine-eiland voor zieke slaven van de West-Indische Compagnie. Alle slaven werden eerst aan wal gebracht op Curaçao zelf: wie ziek was werd overgeplaatst en in quarantaine gezet op Klein Curacao. Wie niet beter werd en overleed, werd hier ook begraven. Het eiland werd in de 19e eeuw ‘herontdekt’ en officieel op de kaart gezet door de Engelse mijningenieur John Godden. Klein Curacao werd vanaf toen gebruikt om jarenlang fosfaat te winnen en te exporteren naar Europa (in totaal ruim 90 ton in 15 jaar). Het resultaat: een dor, kaal en onbewoond eiland. Inmiddels is men bezig met herbossing, waardoor er nu weer wat groen groeit. Het zal echter nog een hele poos duren voor Klein Curacao ook echt weer natuur te bieden heeft.


Bezienswaardigheden Klein Curacao

Op een eiland van slechts 2 vierkante kilometer hoef je niet al te veel highlights te verwachten. Gelukkig maar, want eigenlijk wil je je dag op Klein Curacao zo relaxt mogelijk doorbrengen. Maar wie graag een ommetje wil maken, kan hier terecht:

Vuurtoren

De grootste highlight op Klein Curacao – letterlijk en figuurlijk – is de oude vuurtoren. Het is maximaal 10 minuten lopen vanaf het strand. De Prins Hendrik vuurtoren staat er al sinds 1849. De reden? Door de sterke stromingen en wind was dat behoorlijk nodig. Tijdens een orkaan in 1877 is deze volledig verwoest, maar daarna ook weer snel opnieuw opgebouwd. De laatste aanpassingen aan het gebouw vonden in 1913 plaats. Een hele tijd terug dus: je zal vast niet verbaasd zijn dat de vuurtoren inmiddels een behoorlijke bouwval is. Wel is er in 2008 een led-baken dat op zonne-energie werkt geplaatst, zodat de scheepvaart nog steeds gebruik kan maken van de vuurtoren. Omdat het gebouw inmiddels zo geruïneerd was en ook behoorlijk gevaarlijk voor bezoekers, is er in 2017 een nieuwe renovatie gestart om de vuurtoren volledig te herstellen. Goed dat het gebeurt natuurlijk, maar ergens ook wel weer zonde. Zo’n ruïne levert supertoffe foto’s op!

Klein Curaçao vuurtoren

Klein Curaçao vuurtoren

Scheepswrakken

Maar gelukkig zijn er nog meer ruïnes op Klein Curacao te vinden. Hoewel de vuurtoren ervoor zorgt dat veel schepen de juiste koers blijven varen, heeft de sterke stroming er alsnog voor gezorgd dat er flink wat boten zijn gestrand. Vanaf het strand waar je aankomt met je dagtrip, is het een stukje lopen om de scheepswrakken te zien: ze liggen namelijk aan de andere kant van het eiland. Heel tof om de restanten van de schepen te zien. Sommige onderdelen zijn door de wind en golven een behoorlijk stuk het eiland opgeduwd. Het is overigens wel enigszins oppassen als je hier loopt: er liggen flink wat scherpe stukken verspreid. Ik kan je vertellen: doet behoorlijk pijn als je erin stapt. Doe dus op z’n minst slippers aan!

Klein Curaçao wrak

Klein Curaçao wrak

Zeeschildpadden

Als er een plek is waar je bijna zeker bent van het zien van zeeschildpadden, dan is het wel op Klein Curacao. Ze worden hier op het eiland geboren en elk jaar zwemmen er weer zeeschildpadden terug om zelf te paren. Mocht je ze echt gegarandeerd willen zien: ik weet dat Mermaid ze specifiek lokt door de overgebleven etensresten van de lunch in zee te gooien, maar er vinden ook snorkeltours plaats bij sommige andere organisaties. Zorg dus dat je een snorkelset meeneemt (heb je die nog niet, dan kan ik je deze van harte aanraden) of leen er een van de organiserende partij. Dit zit eigenlijk altijd inbegrepen bij de prijs.

Klein Curaçao schildpadden

Klein Curacao trip: zo kom je er

Een Klein Curacao trip is alleen per boot te maken. Gemiddeld doe je er zo’n 1,5 á 2 uur over om vanaf het grote eiland naar het kleine eiland te varen. Ben je snel misselijk op het water? Geen nood! Er zijn diverse typen boten die gaan, dus ook hele snelle en varianten waar je de golven amper voelt. Kies dan voor een catamaran of de powerboat. Zorg in ieder geval dat je altijd op tijd vooraf reserveert: de boten zitten vaak snel vol en het is zonde als je achter het net vist. Pas een dag van tevoren boeken betekent dat je in de meeste gevallen echt te laat bent. Gelukkig kan reserveren gewoon makkelijk online!

Overzicht aanbieders

Ik vond het zelf vrij lastig om te kiezen met welke organisatie ik mijn Klein Curacao trip wilde maken. Er is behoorlijk wat keuze en iedere aanbieder heeft z’n eigen voor- en nadelen. Prijstechnisch liggen ze allemaal niet heel veel uit elkaar, maar wat daadwerkelijk inbegrepen is en met welke type boot je vaart verschilt onderling bijvoorbeeld weer wel behoorlijk.

Geen tijd of zin om alles uitgebreid te bestuderen? Check onderstaand overzicht om alle verschillen in één oogopslag te zien (scroll naar rechts om alle opties te zien).

BlueFinn ApacheBlueFinn Black & WhiteBreezeIrie ToursMermaidMiss AnnPowerboat Caribbean
Type bootCatamaranCatamaranMotorjachtCatamaranMotorschipMotorjacht (luxe)RIB-boot
Vertrekt vanafJan ThielJan ThielCaracasbaaiCaracasbaaiCaracasbaaiSanta BarbaraJan Thiel
Duur vaartocht1 uur en 45 minuten1 uur en 45 minuten1,5 uur1,5 uur2 uur1 uur45-60 minuten
InbegrepenBBQ-lunch
Open bar
Snorkelset
BBQ-lunch
Open bar
Snorkelset
Ontbijt
BBQ-lunch
Open bar
Snorkelset
Ontbijt
Lunch
Open bar
Snorkelset
Ontbijt
Open bar
Strandhuisje
BBQ-lunch
Snorkelset
Duikmateriaal
Ontbijt
Open bar
Strandhuisje
BBQ-lunch
Snorkelset
Open bar
BBQ-lunch
Snorkelset
Niet inbegrepenOntbijt
Strandhuisje
Ontbijt
Strandhuisje
StrandhuisjeStrandhuisjeAlcohol (tegen meerprijs)Ontbijt
Strandhuisje
Hoteltransfer mogelijkTegen bijbetaling (á €17 p.p.)Tegen bijbetaling (á €17 p.p.)Tegen bijbetaling (á €16 p.p.)Tegen bijbetalingTegen bijbetaling (á €11-€16 p.p.)Tegen bijbetalingNee
DagenMaandag Dinsdag Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag
Zaterdag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Maandag
Dinsdag
Woensdag Vrijdag
Zondag
Dinsdag Woensdag Donderdag
Vrijdag Zondag
Maandag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Prijs (volwassenen)€108€108€116€106€120€115€148
Prijs kinderen€54€54€59€55€60€60€118
Direct reserveren?Meer info →Meer info →Meer info →Meer info →Meer info →Meer info →Meer info →
Klein Curacao trip: aanbieders

Informatie per aanbieder

Wil je graag meer informatie per aanbieder van een Klein Curacao trip? Lees dan vooral verder.

Let op: de genoemde prijzen verschillen vanwege de wisselkoers soms een paar euro met het bedrag dat je daadwerkelijk afrekent.

BlueFinn Apache

BlueFinn Charters heeft twee boten in de aanbieding (zie ook de volgende aanbieder), met als eerste de Apache. Deze catamaran biedt plek voor maar liefst 95 gasten. Mocht je dus een kleinschalige Klein Curacao trip zoeken, dan is deze niet voor jou. De boot is bijna 25 meter lang, waardoor je onderweg wél veel bewegingsruimte hebt. Er zijn aan boord onder andere binnen- en buitenbanken, veel schaduw, badkamers, opbergvakken en heerlijke chillnetten. Hierdoor is het absoluut geen straf dat er op Klein Curacao zelf geen strandtent is waar je je kunt terugtrekken. Doordat de catamaran vlakbij het strand voor anker kan, kun je makkelijk op en neer lopen van het eiland naar de boot.

Vertrek is om 8:00 uur vanaf Jan Thiel Beach (Zanzibar) en vaart op maandag, dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag. De terugreis naar het grote eiland start om 14:30 uur; rond 16:30 uur kun je weer van boord.

De lunch zal op de boot worden uitgeserveerd: verwacht vlees van de barbecue (zoals smoked ribs, ossenhaas en drumsticks), maar ook diverse salades, fruit en stokbrood. Drinken, waaronder water, fris en (zware)alcohol zijn onbeperkt verkrijgbaar. Alcohol is wel pas vanaf 12:30 uur te bestellen. Dieetwensen kun je bij het boeken gelijk doorgeven.

Inbegrepen:

 • Premium open bar (dus ook zware alcohol)
 • XL BBQ op de boot (drumsticks, smoked ribs en ossenhaas, diverse salades, fruit, stokbrood)
 • Snorkselset

Niet inbegrepen:

 • Ontbijt
 • Strandhuisje

Prijs
De prijs voor de Apache is voor volwassenen €108 en kinderen t/m 12 jaar betalen €54 per persoon. Tot 3 jaar mogen kinderen gratis mee. Reserveren kan online via deze website.

Klein Curacao trips Apache Bluefinn Charters
Beeld: Bluefinn Charters

BlueFinn Black&White

De Black & White hoort ook bij BlueFinn Charters en is – net als de Apache – een catamaran. Eigenlijk is vrijwel alles hetzelfde als bij de Apache, behalve dat deze boot wat kleiner is en op andere dagen vaart. De groep waar je mee op pad gaat is nog steeds groot, maar hier vaar je met maximaal 65 personen aan boord. De boot vaart in 1 uur en 45 minuten naar het eiland en vertrekt dagelijks om 8:30 uur vanaf Jan Thiel Beach (Zanzibar), behalve op vrijdag en zondag. Om 15:00 uur vaar je weer terug (aankomst om 17:00 uur). Je hebt geen toegang tot een strandhuisje, maar je kan uiteraard wel een plekje zoeken op het strand. Ook mag je altijd op de boot zelf chillen (hier zijn tevens twee toiletten en netten om in te liggen).

De lunch zal op de boot worden uitgeserveerd: verwacht vlees van de barbecue (zoals smoked ribs, ossenhaas en drumsticks), maar ook diverse salades, fruit en stokbrood. Drinken, waaronder water, fris en (zware)alcohol zijn onbeperkt verkrijgbaar. Alcohol is wel pas vanaf 12:30 uur te bestellen. Dieetwensen kun je bij het boeken gelijk doorgeven.

Inbegrepen:

 • Premium open bar (dus ook zware alcohol)
 • XL BBQ op de boot (drumsticks, smoked ribs en ossenhaas, diverse salades, fruit, stokbrood)
 • Snorkselset

Niet inbegrepen:

 • Ontbijt
 • Strandhuisje

Prijs
De prijs voor de Black & White is voor volwassenen €108 en kinderen t/m 12 jaar betalen €54 per persoon. Tot 3 jaar mogen kinderen gratis mee. Reserveren kan online via deze website.

Klein Curacao trip: BlueFinn Charters
Beeld: BlueFinn Charters

Lees ook: Auto huren op Curaçao: mijn ervaringen én handige tips


Breeze

Breeze is wat ons betreft de organisatie die de beste prijs-/kwaliteitverhouding biedt: het is niet de goedkoopste, maar biedt veel voor de prijs, vertrekt zeven dagen in de week én is kleinschalig.

De motorjacht vertrekt zeven keer per week om 7:45 uur vanaf de Caracasbaai. Duur van de overtocht is zo’n 1,5 uur en de groep bestaat uit maximaal 25 personen.

Met een kleine rubberboot word je – als je dat wil – naar het strand gebracht. Je hebt geen beschikking over een strandhuisje, maar er zijn toiletten aan boord en matjes beschikbaar zodat je heerlijk kan dobberen op het water. Net als bij de meeste andere organisaties is een BBQ en (premium) open bar inbegrepen, evenals ontbijt en gebruik van een snorkelset. Heb je bepaalde dieetwensen? Als je dit vooraf aangeeft, dan wordt hier rekening mee gehouden. Om 15:30 uur vertrekt de boot weer terug naar Curaçao. Ook kan je tegen bijbetaling opgehaald worden bij je hotel.

Inbegrepen:

 • Ontbijt
 • Premium open bar (ook zwaardere alcohol)
 • BBQ
 • Snorkelset
 • Drijfmatjes voor op het water

Niet inbegrepen:

 • Strandhuisje

Prijs
De prijs bij Breeze is €116 per volwassene, kinderen tussen 4 en 12 jaar betalen €59 per persoon. Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis mee. Reserveren kan online via deze website.

Klein Curacao trip Breeze
Beeld: Breeze

Irie Tours

Kies je voor Irie Tours, dan ga je met een catamaran op pad. Het verschil met die van BlueFinn Charters zit ‘m in een paar dingen. Je vertrekt iets vroeger (om 8:00 uur) en vanaf Caracasbaai (ter hoogte van The Village Marina & Apartments) in plaats van Jan Thiel Beach. Ook zit hier ontbijt inbegrepen.

Bij aankomst bij Klein Curacao word je met een kleine motorboot naar het strand gebracht. Er is geen strandhuisje aanwezig, maar je kan uiteraard wel je spullen kwijt op het strand zelf. Ook kun je op de boot zelf toeven, bijvoorbeeld in de loungenetten. Hier wordt ook de lunch geserveerd en kun je onbeperkt drankjes halen. Daarnaast vind je aan boord een toilet. Irie Tours vertrekt elke dag van de week.

Inbegrepen:

 • Ontbijt
 • Premium open bar (met water, frisdrank, bier, rum en punch, geen wijn)
 • Lunch met broodjes hamburger en hotdogs
 • Snorkelset

Niet inbegrepen:

 • Strandhuisje

Prijs
De kosten bij Irie Tours bedragen €106 per persoon en €55 voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee Reserveren kan online via deze website.

Klein Curacao trip: Irie Tours
Beeld: Irie Tours

Mermaid

De Mermaid is een van de bekendste bedrijven om een Klein Curacao trip mee te maken. Het schip vertrekt al jaren meerdere keren per week naar het eiland. Op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag vaart het schip om 6:45 uur uit vanaf de Caracasbaai. Erg vroeg, maar de mooie zonsopgang maakt veel goed! Het grote voordeel van het vroege vertrek: je bent er ook lekker op tijd, zodat je het meeste uit je dag kan halen. Je vertrekt namelijk pas om 16:00 uur weer terug.

Doordat het schip behoorlijk groot is, is de groep dat ook. Hoewel het aan boord behoorlijk druk aanvoelt, is dat op Klein Curacao zelf gelukkig niet zo. Mermaid heeft namelijk een groot strandhuis op het strand, met toiletten, een zoetwater douche, diverse picknicktafels en hangmatten. Het is voor een groot deel overdekt (en er zijn palapa’s), dus mocht het te warm worden, dan kun je mooi even afkoelen in de schaduw. En je hoeft dus niet telkens terug naar het schip om wat te drinken te halen of te plassen: alles wat je nodig hebt vind je op het eiland.

Heb je ervaring met duiken? Dan mag je gratis gebruik maken van het duikmateriaal en mee op een -tocht.

Hoteltransfer is tegen betaling bij te boeken.

Inbegrepen:

 • Ontbijt
 • Open bar (bier en wijn tegen meerbetaling)
 • BBQ-lunch met o.a. kip, spareribs, salades en fruit
 • Strandhuisje
 • Snorkelset
 • Ligbedjes en parasols

Niet inbegrepen:

• Zwaardere alcoholische dranken

Prijs
De prijs bij Mermaid is voor volwassenen €120 per persoon, kinderen tussen de 4 en 11 jaar krijgen 50% korting. Zijn ze nog jonger? Dan mogen ze gratis mee! Reserveren kan online via deze website.

Klein Curacao trip: Mermaid
Beeld: Mermaid

Miss Ann

Wie voor Miss Ann kiest, gaat voor een volledig pakket, aangeboden door een partij dat al ruim 35 jaar Klein Curacao trips organiseert. Je vertrekt om 7:00 uur vanaf het Sandals bij Santa Barbara Beach, op dinsdag, woensdag, donderdag vrijdag en zondag. Dat betekent dat je waarschijnlijk even moet rijden, maar ook dat je daarom minder lang op de boot hoeft te zitten (= minder kans op zeeziekte). Ontbijt, lunch en onbeperkt (non-alcoholische) drankjes zijn inbegrepen in de prijs. Daarnaast wordt er na de lunch – voor wie wil – een snorkelsafari georganiseerd waar je bijna gegarandeerd schildpadden ziet.

Op Klein Curacao zelf is een kleine beach hut aanwezig (met zoetwater douche en toiletten). Ook vind je er strandbedjes. Op de terugweg krijg je een ‘Rum Punch’. Het is overigens mogelijk een hoteltransfer bij te boeken. Dieetwensen kunnen vooraf doorgegeven worden. Wie wil, kan tegen €89 p.p. meedoen aan een introductieduik van ongeveer 45 minuten.

Inbegrepen:

 • Ontbijt
 • Open bar (met frisdrank en water, wijn en bier tegen meerbetaling)
 • BBQ-lunch (met vlees, salades en fruit)
 • Strandhuisje met zoetwater douche
 • Ligbedjes
 • Snorkelset en -tour
 • Rumpunch op terugweg

Niet inbegrepen:

 • Zwaardere alcoholische dranken

Prijs
De kosten om mee te gaan met Miss Ann is €120 per persoon. Kinderen tussen 4-11 jaar krijgen 50% korting en betalen €60. Jongere kinderen mogen gratis mee. Reserveren kan online via deze website.

Klein Curacao trip: Miss Ann
Beeld: Miss Ann

Lees ook: 50x wat te doen op Curaçao


Powerboat Caribbean

Powerboat Caribbean is er voor wie heel snel zeeziek is en graag zo snel mogelijk op Klein Curacao wil zijn. de RIB-boot doet er slechts 45-60 minuten over om er te komen, en omdat je laag op het water zit, is de kans op misselijkheid veel kleiner. Vertrek is pas om 10 uur vanaf Jan Thiel Beach (opstappen Zanzibar), waardoor je alle tijd hebt om in je hotel nog te ontbijten. Om 15 uur vaar je weer terug. Tijdens de lunch schuif je aan bij de barbecue voor kip, ossenhaas, salades en broodjes. Ook drinken is inbegrepen (water, frisdrank, bier en wijn). Er is geen strandhuisje aanwezig. Onderweg, bij Tug Boat (een gezonken schip), kan er nog gesnorkeld worden. Nadeel van de RIB-boot is dat je weinig bewegingsvrijheid aan boord hebt en er geen toilet aanwezig is – dus plassen moet gewoon in zee en number two’s kun je beter ophouden. Voordeel: de groep is erg klein (max. 10 personen, en bij minder dan 6 personen gaat de trip niet door). Ga je op zaterdag? Dan kom je mooi op tijd terug om direct aan te sluiten bij het Happy Hour van Zanzibar.

Inbegrepen:

 • BBQ-lunch
 • Open bar (inclusief wijn en bier)
 • Snorkelsets
 • Palapa’s

Niet inbegrepen:

 • Zwaardere alcoholische dranken
 • Ontbijt
 • Strandhuisje
 • Pick-up service (niet beschikbaar)

Prijs
De prijs bij Powerboat Caribbean is €148 per persoon (€118 voor kinderen t/m 11 jaar). Kinderen zonder zwemdiploma en zwangere vrouwen mogen helaas niet mee op deze boot. Reserveren kan online via deze website.

RIB-boat
Beeld: Powerboat Caribbean

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒