Curaçao

Klein Curaçao trip: handige info + vergelijk alle aanbieders

Klein Curaçao trip

Ga je naar Curaçao, dan mag een Klein Curaçao trip ook niet ontbreken! Het mini-eiland is de ideale plek voor een dagje relaxen, schildpadden spotten én lekker eten. Lees er hier alles over: van de bezienswaardigheden tot aan de verschillende bedrijven die excursies aanbieden.

Wat is Klein Curaçao?

Klein Curaçao is een klein eiland op zo’n 12 kilometer afstand van het grote Curaçao. Vanaf de haven van het Spaanse Water (waar de meeste boten vertrekken) is het echter 27 kilometer varen, oftewel zo’n 1,5 á 2 uur. Het eiland is slechts 2 vierkante kilometer groot en is een typisch voorbeeld van een paradijselijk bounty eiland: verwacht spierwitte stranden, een azuurblauwe zee én slechts een paar palmbomen. Mooier dan dit ga je het bijna niet zien!

Het is er volledig onbewoond, op een enkele bewaker ’s nachts na. Het is een van de bekendste must do’s als je je vakantie doorbrengt op Curaçao en dat is niet voor niets. Een Klein Curaçao trip is een fantastische dagexcursie waar je – als je wilt – heerlijk in de watten kan worden gelegd. Ook fijn: je kan er dagelijks naartoe! Gelijk weten met welke organisatie je het beste mee kunt?

Klein Curaçao trip

Geschiedenis Klein Curaçao

De geschiedenis van Klein Curaçao is best verdrietig. Zo werd het eiland in de 17e en 18e eeuw gebruikt als quarantaine-eiland voor zieke slaven van de West-Indische Compagnie. Alle slaven werden eerst aan wal gebracht op Curaçao zelf: wie ziek was werd overgeplaatst en in quarantaine gezet op Klein Curaçao. Wie niet beter werd en overleed, werd hier ook begraven. Het eiland werd in de 19e eeuw ‘herontdekt’ en officieel op de kaart gezet door de Engelse mijningenieur John Godden. Klein Curaçao werd vanaf toen gebruikt om jarenlang fosfaat te winnen en te exporteren naar Europa (in totaal ruim 90 ton in 15 jaar). Het resultaat: een dor, kaal en onbewoond eiland. Inmiddels is men bezig met herbossing, waardoor er nu weer wat groen groeit. Het zal echter nog een hele poos duren voor Klein Curaçao ook echt weer natuur te bieden heeft.


Bezienswaardigheden Klein Curaçao

Op een eiland van slechts 2 vierkante kilometer hoef je niet al te veel highlights te verwachten. Gelukkig maar, want eigenlijk wil je je dag op Klein Curaçao zo relaxt mogelijk doorbrengen. Maar wie graag een ommetje wil maken, kan hier terecht:

Vuurtoren

De grootste highlight op Klein Curaçao – letterlijk en figuurlijk – is de oude vuurtoren. Het is maximaal 10 minuten lopen vanaf het strand. De Prins Hendrik vuurtoren staat er al sinds 1849. De reden? Door de sterke stromingen en wind was dat behoorlijk nodig. Tijdens een orkaan in 1877 is deze volledig verwoest, maar daarna ook weer snel opnieuw opgebouwd. De laatste aanpassingen aan het gebouw vonden in 1913 plaats. Een hele tijd terug dus: je zal vast niet verbaasd zijn dat de vuurtoren inmiddels een behoorlijke bouwval is. Wel is er in 2008 een led-baken dat op zonne-energie werkt geplaatst, zodat de scheepvaart nog steeds gebruik kan maken van de vuurtoren. Omdat het gebouw inmiddels zo geruïneerd was en ook behoorlijk gevaarlijk voor bezoekers, is er in 2017 een nieuwe renovatie gestart om de vuurtoren volledig te herstellen. Goed dat het gebeurt natuurlijk, maar ergens ook wel weer zonde. Zo’n ruïne levert supertoffe foto’s op!

Klein Curaçao vuurtoren
Klein Curaçao vuurtoren

Scheepswrakken

Maar gelukkig zijn er nog meer ruïnes op Klein Curaçao te vinden. Hoewel de vuurtoren ervoor zorgt dat veel schepen de juiste koers blijven varen, heeft de sterke stroming er alsnog voor gezorgd dat er flink wat boten zijn gestrand. Vanaf het strand waar je aankomt met je dagtrip, is het een stukje lopen om de scheepswrakken te zien: ze liggen namelijk aan de andere kant van het eiland. Heel tof om de restanten van de schepen te zien. Sommige onderdelen zijn door de wind en golven een behoorlijk stuk het eiland opgeduwd. Het is overigens wel enigszins oppassen als je hier loopt: er liggen flink wat scherpe stukken verspreid. Ik kan je vertellen: doet behoorlijk pijn als je erin stapt. Doe dus op z’n minst slippers aan!

Klein Curaçao wrak
Klein Curaçao wrak

Zeeschildpadden

Als er een plek is waar je bijna zeker bent van het zien van zeeschildpadden, dan is het wel op Klein Curaçao. Ze worden hier op het eiland geboren en elk jaar zwemmen er weer zeeschildpadden terug om zelf te paren. Mocht je ze echt gegarandeerd willen zien: ik weet dat Mermaid ze specifiek lokt door de overgebleven etensresten van de lunch in zee te gooien, maar er vinden ook snorkeltours plaats bij sommige andere organisaties. Zorg dus dat je een snorkelset meeneemt (heb je die nog niet, dan kan ik je deze van harte aanraden) of leen er een van de organiserende partij. Dit zit eigenlijk altijd inbegrepen bij de prijs.

Klein Curaçao schildpadden


Klein Curaçao trip: zo kom je er

Een Klein Curaçao trip is alleen per boot te maken. Gemiddeld doe je er zo’n 1,5 á 2 uur over om vanaf het grote eiland naar het kleine eiland te varen. Ben je snel misselijk op het water? Geen nood! Er zijn diverse typen boten die gaan, dus ook hele snelle en varianten waar je de golven amper voelt. Zorg in ieder geval dat je tijdig vooraf reserveert: de boten zitten vaak snel vol en het is zonde als je achter het net vist. Boeken op de dag zelf ben je in de meeste gevallen echt te laat. Gelukkig kan dat gewoon online.

Overzicht aanbieders

Ik vond het zelf vrij lastig om te kiezen met welke organisatie ik mijn trip naar Klein Curaçao wilde maken. Er is behoorlijk wat keuze en iedere aanbieder heeft z’n eigen voor- en nadelen. Prijstechnisch liggen ze allemaal niet heel veel uit elkaar, maar wat daadwerkelijk inbegrepen is en met welke type boot je vaart verschilt onderling bijvoorbeeld weer wel behoorlijk. Geen tijd of zin om alles uitgebreid te bestuderen? Check onderstaand overzicht om alle verschillen in één oogopslag te zien. Klik hier om uitgebreide info per aanbieder te lezen.

OrganisatieBlueFinn Black & White BreezeIrie ToursMermaidMiss AnnPowerboat Caribbean
Type bootCatamaranMotorjachtCatamaranMotorschipMotorjacht (luxe)RIB-boot
Vertrekt vanafJan ThielCaracasbaaiCaracasbaaiCaracasbaaiSanta BarbaraJan Thiel
InbegrepenBBQ
Open bar
Snorkelset
Ontbijt
BBQ
Open bar
Snorkelset
Ontbijt
BBQ
Open bar
Snorkelset
Ontbijt
Open bar
Strandhuisje
BBQ
Snorkelset
Ontbijt
Open bar
Strandhuisje
BBQ
Snorkelset
Open bar
Broodje hamburger
Niet inbegrepenOntbijt
Strandhuisje
StrandhuisjeStrandhuisje--Ontbijt
Strandhuisje
Hoteltransfer mogelijkNeeTegen bijbetalingTegen bijbetalingTegen bijbetalingTegen bijbetalingNee
DagenMaandag, dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdagMaandag, dinsdag, vrijdag, zaterdagMaandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zondagDinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zondagDinsdag, woensdag, vrijdag, zondagMaandag, donderdag, zaterdag
Prijs (volw.)€106€105€106€120€115€135
Direct reserveren?Meer info Meer info Meer info Meer info Meer info Meer info

Klein Curacao trip: aanbieders

Informatie per aanbieder

Wil je graag meer informatie per aanbieder van een Klein Curaçao trip? Lees dan vooral verder.

BlueFinn Black&White

Het bedrijf BlueFinn Charters heeft twee typen boten in de aanbieding om mee naar Klein Curaçao te gaan. Kies je voor de Black & White, dan vaar je met een catamaran in minder dan 2 uur naar het eiland. Deze boot vertrekt dagelijks om 8:30 uur vanaf Jan Thiel Beach (Zanzibar), behalve op vrijdag en zondag. Om 15:00 uur vaar je weer terug (aankomst om 17:00 uur). De groep waar je mee op pad gaat telt maximaal 60 personen. Je hebt toegang tot een strandhuisje, maar je kan uiteraard wel een plekje zoeken op het strand. Ook mag je altijd op de boot zelf chillen (hier zijn tevens twee toiletten).

Inbegrepen:
• Premium open bar (dus ook zware alcohol)
• BBQ op de boot
• Snorkselset
Niet inbegrepen:
• Ontbijt
• Strandhuisje

Vanafprijs
De vanafprijs bij BlueFinn Charters is voor volwassenen €106 per persoon. Reserveren kan online via deze website.

Blue Finn

Beeld: BlueFinn

Irie Tours

Kies je voor Irie Tours, dan ga je ook met een catamaran op pad. Het verschil met die van BlueFinn Charters zit ‘m in een paar dingen. Je vertrekt een stukje vroeger (om 7:30 uur) en vanaf Caracasbaai (ter hoogte van Restaurant Pirates Nest) in plaats van Jan Thiel Beach. Daarnaast is het hier wél mogelijk om een transfer bij te boeken, zodat je opgehaald wordt bij je hotel. Wel zo handig als je niet over een huurauto beschikt. Ook zit hier ontbijt inbegrepen. Bij aankomst bij Klein Curaçao word je met een kleine motorboot naar het strand gebracht. Er is geen strandhuisje aanwezig, maar je kan uiteraard wel je spullen kwijt op het strand zelf. Ook kun je op de boot zelf toeven, bijvoorbeeld in de loungenetten. Hier wordt ook de BBQ geserveerd en kun je onbeperkt drankjes halen. Toilet is aanwezig. Irie Tours vertrekt elke dag, behalve zaterdag.

Inbegrepen:
• Ontbijt
• Premium open bar (dus ook zware alcohol)
• BBQ
• Snorkelset
Niet inbegrepen:
• Strandhuisje

Vanafprijs
De vanafprijs bij Irie Tours is €106 per persoon. Reserveren kan online via deze website.

Klein Curaçao Jonalisa


Reisdoc's keuzeBreeze

Breeze is de goedkoopste optie om een Klein Curaçao trip mee te maken, en wat mij betreft ook gelijk de organisatie die de beste prijs-/kwaliteitverhouding biedt. De motorjacht vertrekt vier keer per week om 7:45 uur vanaf de Caracasbaai: op maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag. Duur van de overtocht is zo’n 1,5 uur en de groep bestaat uit maximaal 30 personen. Met een kleine rubberboot word je – als je dat wil – naar het strand gebracht. Je hebt geen beschikking over een strandhuisje, maar er zijn toiletten aan boord en matjes beschikbaar zodat je heerlijk kan dobberen op het water. Net als bij de meeste andere organisaties is een BBQ en (premium) open bar inbegrepen, evenals ontbijt en gebruik van een snorkelset. Heb je bepaalde dieetwensen? Als je dit vooraf aangeeft, dan wordt hier rekening mee gehouden. Om 15:30 uur vertrekt de boot weer terug naar Curaçao. Ook kan je tegen bijbetaling opgehaald worden bij je hotel.

Inbegrepen:
• Ontbijt
• Premium open bar (ook zwaardere alcohol)
• BBQ
• Snorkelset
• Drijfmatjes voor op het water
Niet inbegrepen:
• Strandhuisje

Vanafprijs
De vanafprijs bij Breeze is €105 per persoon. Reserveren kan online via deze website.

Breeze

Beeld: Breeze

Mermaid

De Mermaid is een van de bekendste bedrijven om een Klein Curaçao trip mee te maken. Het schip vertrekt al jaren meerdere keren per week naar het eiland. Op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag vaart het schip om 6:45 uur uit vanaf de Caracasbaai. Erg vroeg, maar de mooie zonsopgang maakt veel goed! Het grote voordeel van het vroege vertrek: je bent er ook lekker op tijd, zodat je het meeste uit je dag kan halen. Je vertrekt namelijk pas om 16:00 uur weer terug.

Doordat het schip behoorlijk groot is, is de groep dat ook. Hoewel het aan boord behoorlijk druk aanvoelt, is dat op Klein Curaçao zelf niet zo. Mermaid heeft namelijk een strandhuis op het strand, met toiletten, een zoetwater douche, diverse picknicktafels en hangmatten. Het is voor een groot deel overdekt (en er zijn palapa’s), dus mocht het te warm worden, dan kun je mooi even afkoelen in de schaduw. En je hoeft dus niet telkens terug naar het schip om wat te drinken te halen: alles wat je nodig hebt vind je op het eiland. Hoteltransfer is bij te boeken.

Inbegrepen:
• Ontbijt
• Open bar (bier en wijn tegen meerbetaling)
• BBQ met uitgebreid saladebuffet
• Strandhuisje
• Snorkelset
• Ligbedjes en parasols
Niet inbegrepen:
• Zwaardere alcoholische dranken

Vanafprijs
De vanafprijs bij Mermaid is voor volwassenen €120 per persoon. Reserveren kan online via deze website.

Klein Curaçao trip: Mermaid


Miss Ann

Wie voor Miss Ann kiest, gaat voor een volledig pakket, aangeboden door een partij dat al 35 jaar naar Klein Curaçao vaart. Je vertrekt om 7:00 uur vanaf het Santa Barbara Beach & Golf Resort, op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag. Dat betekent dat je waarschijnlijk even moet rijden, maar ook dat je daarom minder lang op de boot hoeft te zitten (= minder kans op zeeziekte). Ontbijt, lunch en onbeperkt (non-alcoholische) drankjes zijn inbegrepen in de prijs. Daarnaast wordt er na de lunch – voor wie wil – een snorkelsafari georganiseerd waar je bijna gegarandeerd schildpadden ziet. Op Klein Curaçao zelf is een kleine beach hut aanwezig (met zoetwater douche en toiletten). Ook vind je er strandbedjes. Op de terugweg krijg je een ‘Rum Punch’. Het is overigens mogelijk een hoteltransfer bij te boeken. Dieetwensen kunnen vooraf doorgegeven worden.

Inbegrepen:
• Ontbijt
• Open bar (wijn en bier tegen meerbetaling)
• BBQ
• Strandhuisje
• Ligbedjes
• Snorkelset en -tour
Niet inbegrepen:
• Zwaardere alcoholische dranken

Vanafprijs
De vanafprijs bij Miss Ann is €115 per persoon. Kinderen tussen 4-11 jaar krijgen 50% korting. Jongere kinderen mogen gratis mee. Reserveren kan online via deze website.

Miss Ann

Beeld: Miss Ann

Powerboat Caribbean

Powerboat Caribbean is er voor wie heel snel zeeziek is en graag zo snel mogelijk op Klein Curaçao wil zijn. de RIB-boot doet er slechts 60 minuten over om er te komen, en omdat je laag op het water zit, is de kans op misselijkheid veel kleiner. Vertrek is pas om 10 uur vanaf Jan Thiel Beach (Zanzibar), waardoor je alle tijd hebt om in je hotel nog te ontbijten. Om 15 uur vaar je weer terug. Tijdens de lunch krijg je een broodje hamburger met salade en fruit op het strand. Er is geen strandhuisje aanwezig. Onderweg, bij Tug Boat (een gezonken schip), kan er nog gesnorkeld worden. Nadeel van de RIB-boot is dat je weinig bewegingsvrijheid aan boord hebt en er geen toilet aanwezig is – dus plassen moet gewoon in zee en number two’s kun je beter ophouden. Voordeel: de groep is erg klein (max. 10 personen, en bij minder dan 6 personen gaat de trip niet door). Ga je op zaterdag? Dan kom je mooi op tijd terug om direct aan te sluiten bij het Happy Hour van Zanzibar.

Inbegrepen:
• Lunch
• Open bar (inclusief bier)
• Snorkelsets
• Palapa’s
Niet inbegrepen:
• Wijn en zwaardere alcoholische dranken
• Ontbijt
• Strandhuisje

Vanafprijs
De vanafprijs bij Powerboat Caribbean is €135 per persoon. Kinderen zonder zwemdiploma en zwangere vrouwen mogen helaas niet mee op deze boot. Reserveren kan online via deze website.

RIB-boat

Beeld: Powerboat Caribbean
Avatar foto

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒