Je kent het vast wel: je ligt heerlijk op je bedje bij het zwembad, met een drankje in je ene hand en je boek telefoon in de ander. Vakantie. Het is hét moment om alleen maar met jezelf en je gezelschap bezig te zijn, maar in de praktijk zijn we vaak ook nog bijna dagelijks bezig met het thuisfront. De Whatsappjes en Instagramfoto’s vliegen je nog steeds om de oren. NU.nl kan maar beter 20x per dag bekeken worden, want stel dat je iets mist. Vind jij het ook zo moeilijk om tijdens je vakantie van je mobiel af te blijven? Tijd voor een digital detox vakantie!

Ik weet niet hoe met jou zit, maar ik vind het behoorlijk lastig om niet gelijk naar de wifi te zoeken als ik ergens arriveer. Om niet gelijk de gemiste berichtjes te checken of om een net gemaakt kiekje aan de rest van de wereld te laten zien. Waarom doe ik dat eigenlijk? Hoe heerlijk zou het zijn als je gewoon alleen maar met het moment bezig bent? Om écht tijd te hebben voor dat boek? Om écht de rust te hebben om na te denken over dingen? Of om gewoon écht eens goed bij te slapen?

Digital detox vakantie

Digital detox vakantie: mijn ervaring

Na een behoorlijk druk jaar merkte ik aan alles: ik heb even rust nodig. Geen schermen, geen prikkels en vooral ook: geen verleiding om alsnog continu mijn mail te checken. Ik kan me niet heugen wanneer de laatste keer was dat dat ook daadwerkelijk werkelijkheid was. En dus nam ik me voor om bij m’n eerstvolgende vakantie hier eens echt ‘werk’ van te maken. Eind januari vloog ik voor een ruime week naar het zonnige Zanzibar. All-inclusive, bewust, zodat we niet per se het resort af hoefden als we daar geen zin in hadden. Inmiddels ben ik weer terug en kan ik je zeggen dat:

 • Het is gelukt om een hele week niet m’n email te checken;
 • Ik m’n social media kanalen volledig links heb laten liggen;
 • Nu.nl (of welke andere website dan ook) wat pageviews hebben gemist deze week. Ook dit heb ik geen 1 keer geopend;
 • Netflix en Videoland even volledig uit zicht waren;
 • M’n thuisfront af en toe wat langer moest wachten op bericht terug. Ik keek maximaal één keer per dag of ik nog Whatsapp-berichten had ontvangen. In de praktijk deed ik dat soms zelfs twee dagen niet. Daarnaast reageerde ik alleen op berichten die echt niet konden wachten of waarbij ik niet snel weer bericht terug verwachtte. Want anders blijf je aan de gang.

Heel eerlijk: het ging me 100% makkelijker af dan ik had verwacht. Nou had ik de nodige voorbereidingen getroffen om te zorgen dat ik zo min mogelijk met verleiding te maken zou krijgen. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk (klik hier om gelijk naar mijn tips te gaan). Maar echt, dan heb je ook wat.

Digital detox vakantie

Het resultaat? Het voelt alsof ik m’n vakantie veel intenser heb beleefd. Ik was niet alleen fysiek in Zanzibar, maar ook met m’n hoofd. Waar ik thuis nog wel eens niet doorheb dat er überhaupt tegen me wordt gepraat omdat ik op m’n scherm kijk, vielen me hier juist veel meer andere gebeurtenissen op. Van kleine details tot aan gesprekken. Van mensen tot aan grandioze uitzichten. Alsof al die dingen nu veel meer op m’n netvlies gebrand staan in plaats van een vage herinnering zijn.

Ik werd wakker en keek puur op m’n telefoon (die in vliegtuigstand stond) om te kijken hoe laat het was. Als Thijs nog sliep draaide ik me nog een keer om of ik pakte m’n e-reader erbij voor een boek dat al maanden op mijn lijst stond, maar waar ik telkens maar niet aan toe kwam. Tijdens het ontbijt was er alleen eten, drinken en m’n gezelschap. Datzelfde gold voor al die uurtjes aan het zwembad, het strand of bij de bar. Ik heb urenlang gestaard naar die azuurblauwe zee en de palmbomen, in plaats van naar het scherm van m’n iPhone. Ik heb urenlang gelezen. Ik heb toch ook wel wat uur gespendeerd bij het dartbord en de tafeltennistafel. Man, ik heb zelfs een keer gesport (dat is nog nooit gebeurd op vakantie).

Digital detox vakantie

Ik was dus letterlijk dáár. En dat leverde me vooral op dat ik me na een week oprecht uitgerust voelde. Niet meer opgejaagd. Geen FOMO. Eigenlijk heb ik helemaal niets gemist, behalve Stories van een hele hoop mensen die veelal niet in m’n inner circle zitten. Het geeft me alleen maar een extra reden om weer af te spreken met vriendinnen, om te horen wat zij allemaal hebben uitgespookt.

Tips om je digital detox vakantie écht vol te houden

Maar hoe zorg je dat je al die verleiding daadwerkelijk kan weerstaan? Dat je dat gevoel van FOMO daadwerkelijk de baas bent? Het makkelijkste is natuurlijk om je telefoon, tablet en laptop helemaal thuis te laten. Maar zeker dat eerste is nogal een uitdaging. Gelukkig zijn er wel wat ’trucjes’ om alsnog te zorgen dat je missie slaagt. Ik deel graag mijn tips met je:

Digital detox vakantie

Doen voor vertrek

 • Ga niet gelijk een maand weg, maar begin met een week. Dat is nog lekker overzichtelijk en de kans is vrij groot dat je niet zoveel mist. Ga je een langere reis maken? Blok dan een week aan het begin van je reis als digital detox. Vind je het heerlijk, dan zet je het vooral voort. Heb je er toch wat meer moeite mee, dan stop je gewoon.
 • Kies voor een bestemming waar je weinig toegang tot internet hebt. In Europa omdat je zo ver weg bent van de bewoonde wereld dat er geen bereik is. Buiten Europa omdat de wifi zo slecht is dat je er bij gebruik alleen maar opgefokt van raakt.
 • Kies tegelijkertijd ook voor een bestemming waar je afleiding hebt: als je veel kan zien en doen, heb je minder tijd om op social media te zitten.
 • Of juist voor een bestemming waar niets te doen is: dan is er ook weinig reden om iets te delen op social media.
 • Zorg dan wel zelf voor extra afleiding:
  • Download wat muziek offline, zodat je ter plekke niet afhankelijk bent van wifi.
  • Neem boeken mee of zet wat exemplaren op je ereader.
  • Ik heb zelfs een old school puzzelboekje aangeschaft om me mee te vermaken.
 • Zet voor al je mail een out of office aan waarbij je duidelijk aangeeft dat je je mail niet leest en dus ook niet zal reageren.
 • Haal de apps van je telefoon die je het vaakst gebruikt. Dat zijn bij de meesten: Facebook, Instagram, Pinterest, je mailprogramma en nieuwsapps. Als je ze liever niet verwijdert, zet ze dan allemaal in een mapje en zet ‘m een paar tabbladen verderop. Het belangrijkste is vooral dat het uit het zicht is en je er niet constant aan herinnerd wordt dat je de apps op je telefoon hebt.
 • Voor iPhone-gebruikers: zet al je mailaccounts bij je instellingen op inactief. Mocht je je mailprogramma alsnog openen, dan zie je nog steeds helemaal niets.
 • Mocht je je laptop mee willen nemen om een filmpje op te kijken: doe bovenstaande hier ook. Haal je mailprogramma uit je Dock of uit je Snelstart Menu, zodat je niet constant herinnerd wordt aan werk of andere gebeurtenissen die mogelijk thuis gebeuren.
 • Als je er een hebt: pak een echte camera in en maak daar je foto’s mee, in plaats van met je telefoon. De mooiste exemplaren kan je na je vakantie altijd nog transporteren naar je geliefde telefoon.

Digital detox vakantie

Doen ter plekke

 • Zet je telefoon zoveel mogelijk in vliegtuigstand met de wifi uit.
 • Laat ‘m ook zoveel mogelijk achter in je accommodatie: wil je er dan al op zitten als je op het strand ligt, dan gaat het simpelweg niet.
 • Check maximaal 1x per dag je Whatsapp, het liefst op een vast moment.
 • Bewaar al je foto’s en besef je dat je ze een week later – wanneer je weer thuis bent – ook gewoon kan delen. Geloof me: (bijna) nobody cares dat je de content met terugwerkende kracht plaatst. En besef je ook: waarom wil je het zo graag nu delen? Om jaloerse reacties te krijgen? Of omdat je het oprecht graag met ‘iemand’ wil delen? Stuur dan wat foto’s naar het thuisfront: je vriend(inn)en en familie vinden het over het algemeen alleen maar leuk om iets van je te horen. En dat zijn de mensen die daadwerkelijk belangrijk zijn. Niet je honderden of duizenden volgers.
 • Neem – als je naar het zwembad of het strand gaat – je afleiding mee: hetzij een ereader of een boek, of een good old puzzelboek.
 • En kijk vooral veel om je heen. Als je onderweg bent, maar ook als je gewoon op je strandbedje ligt. Daar is waar het gebeurt, niet op je scherm. Ineens zie je een aap voorbij schieten, of aanschouw je lokale taferelen die je anders nooit had gezien. Dat is toch de reden waarom je op vakantie gaat? Anders kon je net zo goed een weekje thuis zitten, waar de wifi en je televisie altijd binnen handbereik zijn.

Maar het belangrijkste is vooral: houd je doel voor ogen. Je doet dit niet om jezelf te straffen, maar juist om jezelf iets te gunnen. Namelijk: rust. Als er écht iets gebeurt dat niet kan wachten, dan hoor je dit gauw genoeg via de telefoon of Whatsapp.

Digital detox vakantie

Bestemmingen voor een digital detox vakantie

Mocht je nu denken: ‘dit wil ik!’, maar geen idee hebben waar je nu het beste kan beginnen? In principe kun je op elke bestemming een digital detox doen. Vroeger deden ze niet anders. Maar voor de minste afleiding of verleiding, tip ik je graag de volgende vijf locaties. Voor ieder wat wils!

1. Zanzibar

Dit was mijn meest recente bestemming voor een digital detox. Zanzibar is een bestemming waar je naartoe wilt als je zeker wilt zijn dat er niet 101 dingen te doen zijn. Een vakantie om echt even op te laden zonder dat je een gevoel van FOMO krijgt. Een plek waar je met 1 dagexcursie eigenlijk alle highlights wel hebt gezien of waarvan je weet dat je veel highlights ook wel ergens anders kan zien (zoals dolfijnen, snorkelen en een spice garden bezoeken).

Kies in Zanzibar voor een hotel in de buurt van Stone Town, zodat je genoeg restaurants in de buurt hebt. Of ga – zoals ik – een keer voor een all-inclusive resort in the middle of nowhere. Ik zat in het Reef & Beach Resort, vlakbij het dorpje Jambiani. Een kleinschalig resort grenzend aan zee en met twee zwembaden, een restaurant met oprecht goed eten en meerdere bars waar je de hele dag door (alcoholische) drank kan halen.

2. Sal, Kaapverdië

Mijn vorige poging voor een digital detox was in Sal, een van de Kaapverdische eilanden. Een eiland waar meer te zien is dan je zou denken, maar wat je wel allemaal prima in 1 dag kan doen. Ook hier zat ik in een all-inclusive resort: RIU Funana. Dit hotel lag aan het strand met meerdere restaurants, diverse zwembaden en veel animatie (voor volwassenen). Het zit vlakbij Santa Maria (ongeveer 20 minuten lopen), waardoor je – als je je toch even verveelt – alsnog makkelijk wat reuring op kan zoeken buiten de deuren van het resort.

3. Schotland

Een stuk dichter bij huis: ga naar Schotland. De bestemming waar je heen moet voor de prachtige natuur, Loch Ness en het proeven van haggis. En de bestemming waar je vaak geen enkel bereik hebt! In maar liefst 25% van het land kun je een goed signaal, laat staan internet, vergeten! Verblijf het liefst in de Schotse Hooglanden, daar is de kans het grootst dat je echt onbereikbaar bent. Hier vind je onder meer bezienswaardigheden als Loch Ness, diverse kastelen en The Westland Highway, een wandelpad van maar liefst 152 kilometer.

Zonde om hier op een plek te zitten: boek dus een overtocht met DFDS van IJmuiden naar Newcastle en rijd dan door naar Schotland. Of vlieg rechtstreeks naar Edinburgh en haal daar je huurauto op (voor vliegtickets raadpleeg ik altijd Skyscanner en huurauto’s boek ik altijd via Sunny Cars).


4. Butterfly Valley, Turkije

Ook bepaalde plekken in Turkije zijn een goede optie voor een digital detox. Butterfly Valley bijvoorbeeld, waar je omgeven wordt door alleen maar natuur. De enige manier om er te komen is per watertaxi vanaf Fethiye’s Oludeniz. De 250 meter brede en 1 kilometer diepe vallei is nog steeds niet ontdekt door de massa en is dus nog een oase van rust. De reden waarom je hierheen moet gaan? Niet alleen is je bereik in een kloof over het algemeen niet al te denderend, ook vliegen er hier duizenden vlinders rond bij de watervallen. En vergeet de prachtige flora en fauna niet.

Een dikke aanrader voor je verblijf is Faralya Misafir Evi, een homestay in het hart van de vallei. Er wordt Engels gesproken en het eten is schijnbaar top. Je krijgt hier goed waar voor je geld! De boot vanaf Ölüdeniz vertrekt vijf keer per dag, om 11:00 uur, 12:30 uur, 13:30 uur, 14:30 uur en 18:00 uur.


5. India of Nepal

Als je wel wat extra hulp kan gebruiken, ga dan helemaal cold turkey. In onder andere Nepal en India kun je in verschillende kloosters of ashrams terecht om je een paar dagen of weken te omgeven met monniken of andere religieuze aanhangers. Mediteren is hier de belangrijkste activiteit, geheel in stijl zoals bij Eat, Pray, Love. Telefoons en andere elektronica zijn volledig verboden tijdens een Vipassana meditation retreat. Voor locaties, klik hier.


Hoe vaak kijk jij op je telefoon als je op vakantie bent? Kun jij wel een digitale detox vakantie gebruiken?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒