Ga je binnenkort naar Curaçao op vakantie? Laat me je dan één tip geven: wil je iets zien van het eiland, dan heb je echt een auto nodig. Dat kan voor een paar dagen, maar natuurlijk ook voor je hele reis. Lees hier alles over wat je wilt weten over een auto huren op Curaçao!

Waarom een auto huren op Curaçao?

Hoewel Curacao een eiland is, zul je je verbazen over de afstanden. Het eiland is 31 kilometer lang en 8 kilometer breed. Dat is behoorlijk groot als je je bedenkt dat je dit allemaal zou moeten lopen. Treinen zijn er niet, bussen wel (net als taxi’s, maar die zijn heel prijzig). Maar die hebben twee nadelen: ze komen lang niet overal en een dienstregeling zoals we die hier kennen, heb je daar niet. Er zijn een aantal grote bussen (Konvooi) die officieel op schema zouden moeten rijden (klik hier voor de precieze routes en tijden), maar in de praktijk is dat lang niet altijd het geval Daarnaast rijden er diverse minibusjes rond, maar als leek heb je geen idee hoe laat ze komen en gaan, laat staan waar ze naartoe gaan. Dat kun je natuurlijk altijd vragen aan iemand. Maar ik weet niet hoe het met jou zit; ik zou het echt zo’n zonde van m’n tijd vinden als ik uren (ja, dat kan) moet wachten tot de bus een keer op komt dagen. Die vakantie vliegt immers al snel genoeg voorbij!

Auto huren op Curacao

Wil je dus iets zien van Curaçao, dan is een huurauto wel echt aan te raden. Al is het maar voor een paar dagen, wanneer je de strandjes in je eigen buurt even laat voor wat het is. Geniet van de vrijheid, van het gaan en staan waar je wilt en wanneer je wilt. Zonde als je al die mooie plekjes moet missen, want er is echt genoeg te doen op het eiland (in tegenstelling tot wat veel mensen denken). En je wilt deze stranden ook echt niet overslaan!

Welke autoverhuurder moet je kiezen?

Er zijn behoorlijk wat autoverhuurders op Curaçao. Van bekende maatschappijen als Sixt, Avis, Europcar en Hertz, tot aan een flink aantal lokale partijen. Je kan natuurlijk bij deze partijen direct reserveren. Ik boek zelf echter altijd een huurauto via Sunny Cars, een tussenpartij die samenwerkingen heeft met betrouwbare huurmaatschappijen. Het grote voordeel van Sunny Cars is dat écht alles is inbegrepen.

Voorheen werden me vrijwel altijd extra verzekeringen aangesmeerd, betaalde ik soms dubbel voor dingen en had ik altijd het idee dat ik heel voorzichtig moest rijden omdat ik anders extra mocht dokken na afloop. Geen fijn begin én eind van je vakantie, kan ik je vertellen. Bij Sunny Cars ben je dus 100% verzekerd: komt er een kras op de auto, word je per ongeluk aangereden of gebeurt er iets anders? Dan wordt dit allemaal opgelost zonder dat je zelf de sjaak bent. Geen onverwachte wendingen achteraf.

Nog een ander voordeel: bij Sunny Cars kun je (in veel gevallen) ook zonder creditcard boeken én hoef je geen borg voor te schieten. Handig!

Klik hier voor de beschikbaarheid en actuele prijzen bij Sunny Cars ⇒

Waar kan ik mijn huurauto ophalen?

De meeste huurmaatschappijen bieden een of meerdere van deze opties:

  • Zelf ophalen op het vliegveld
  • Zelf ophalen bij het kantoor in Willemstad (eventueel met gratis transfer vanaf het vliegveld)
  • Zelf ophalen bij het kantoor in de buurt van Jan Thiel/Santa Barbara
  • De huurauto wordt bij je hotel afgeleverd

Vaak scheelt het best wat geld wanneer je ervoor kiest om je auto niet op het vliegveld zelf op te halen. Zo koos ik bij mijn boeking het stadskantoor in Willemstad. De huurmaatschappij haalt je dan gratis op van het vliegveld en brengt je naar je auto toe. Kost je net even wat meer tijd, maar je bent goedkoper uit!

Ben je al op het eiland en wil je maar voor een paar dagen een auto huren op Curaçao? Dan zou ik, als de optie gegeven wordt, ervoor kiezen om deze óf af te laten leveren bij je hotel óf je te laten ophalen en je naar de verhuurlocatie te laten brengen. Ook in dit geval is de laatste optie vaak het goedkoopste.

Auto huren op Curacao

Waar moet je op letten bij het ophalen?

Je staat bij je auto, heb de papieren ingevuld en staat met de sleutel in de hand. Check altijd van tevoren of de auto in orde is. Doen alle lichten het, komen de krassen overeen met die op de tekening, is het reservewiel aanwezig? Wat ik zelf vaak vergeet, maar op Curaçao ook echt nodig is; check of de remmen en de airco het goed doen, en hoe je banden er aan toe zijn.

De meeste huurauto’s op Curaçao zijn niet de mooiste. Waar je in andere landen vaak de nieuwste exemplaren mee krijgt, zijn de auto’s op dit eiland vaak wat ouder. Helemaal niet erg, want uiteindelijk wil je vooral comfortabel van A naar B komen. En gezien er regelmatig auto’s worden opengebroken, ben je alleen maar blij als jouw bolide niet al te veel opvalt.

Nog een extra tip: wil je een tochtje maken in het Christoffelpark? Check vooral bij je lokale autoverhuur of je auto hiervoor geschikt. Niet elk exemplaar kan de steile heuvels aan, en voor je het weet kan je geen kant op. Zou toch zonde zijn! Als dit net even te veel is voor je auto, kun je gelukkig ook mee op een jeeptour.

Auto huren op Curacao

Wegkwaliteit op Curaçao

En zo kom ik gelijk op het volgende punt: die check voor je remmen en banden is niet voor niets zo belangrijk. De wegen op Curaçao zijn lang niet allemaal even goed. Er zitten veel gaten in de weg en daarnaast zijn de meeste wegen richting het strand onverhard. Let hier dus echt goed op je snelheid, want één diepe kuil en je bent zo verder van huis dan je zou willen.

Als het regent of geregend heeft, zijn de wegen hier erg glad vanwege alle olie die op het wegdek ligt. Houd dan dus net even wat meer afstand van je voorganger.

Auto huren op Curacao

Verkeersregels op Curaçao

Hoewel de verkeersborden en -regels precies hetzelfde zijn als in Nederland, is hier een groot verschil in het verkeer: rechts heeft hier niet standaard voorrang. Op de meeste plekken wel, behalve op T-splitsingen. Dan heeft rechtdoorgaand verkeer altijd voorrang. In de praktijk lijkt het echter alsof ‘rechts gaat voor’ nooit opgaat. Neem dus echt je voorrang! Daarnaast mag je in principe alleen links inhalen, maar in de praktijk wordt dit op meerbaanswegen ook rechts gedaan.

Officieel moet je in het donker of bij slecht weer je verkeerslichten aan hebben. Veel auto’s rijden echter met kapotte lampen en zie je dus niet aankomen of knipperen voor afslaan. Je doet er dus slim aan om goed afstand te houden van andere auto’s!

Voor meer info over de verkeersregels op Curaçao, kijk op deze website.

Auto huren op Curacao

Tanken op Curaçao

Tanken in Curaçao is een feestje. Want: de prijzen liggen hier een heel stuk lager dan in Nederland! Voor een volle tank betaal je ongeveer de helft minder dan je gewend bent. Goed om te weten: betalen doe je hier over het algemeen vooraf. Vaak is er een loket waar je kan aangeven voor hoeveel geld je benzine in je auto wilt gooien. De pomp stop automatisch wanneer je dit bedrag bereikt hebt.

Het dichtstbijzijnde tankstation bij het vliegveld (komende vanuit Willemstad) is overigens Isla Service Station (klik hier voor de precieze locatie). Wel zo handig om je auto hier alvast te vullen, mocht je deze bij de luchthaven moeten inleveren. Scheelt ook weer in de prijs!

Parkeren op Curaçao

Parkeren in Willemstad

Op de parkeerplaatsen in en rondom Willemstad geldt betaald parkeren. Op straat betaal je vooraf bij de meter. Doe dit ook braaf, want er wordt hier heel veel op gecontroleerd. Ben je te laat terug, dan is de kans op een wielklem heel erg groot. Mocht je dit per ongeluk overkomen, loop dan naar het kantoortje van Parking Authority Curaçao. Deze vind je op in de Klipstraat, een straatje direct achter restaurant De Gouverneur, in Otrobanda. Je moet dan het volgende meenemen:

  • Schrijf het nummer van je parkeervak op (elke plek heeft een eigen nummer)
  • Onthoud je kentekenplaat
  • Contant geld: NAF 25 (is ongeveer €12,50)

Gratis parkeren in Willemstad kan bij het Waaiergat, tegenover bioscoop The Movies. Sta je liever op een beveiligde plek? Zet ‘m dan in de overdekte garages bij het Riffort of in Punda. Hier betaal je achteraf.

Auto huren op Curacao

Parkeren buiten Willemstad

Bij veel grotere stranden moet je tegenwoordig ook betalen wanneer je een strand daadwerkelijk betreedt. Hier staan geen meters, maar bij de ingang zit iemand die het geld voor het parkeren en je toegang int. Hetzelfde geldt voor bezienswaardigheden: als je moet betalen, dan merk je dat gauw genoeg wanneer je de parkeerplaats op rijdt.

Gelukkig kun je op veel plekken ook nog steeds gratis je auto kwijt. Kijk ter plekke of je een meter ziet: zo niet, dan kun je ‘m gewoon voor nop laten staan.


Heb je andere vragen over een auto huren op Curaçao? Stel ‘m hieronder!

Beeld: eigen materiaal en Shutterstock
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒