Normaal gesproken denk je bij een landhuis aan een grote, mooie villa, gebouwd in een prachtige omgeving en met rijke eigenaren. Op Curaçao is dat niet anders, maar zit er wel nog een negatief randje aan het verhaal. De Curaçaose landhuizen hebben namelijk een heel grote rol gespeeld tijdens de slavernijperiode op het eiland.

Geschiedenis landhuizen Curaçao

Tegenwoordig fungeren de huizen vooral als musea en restaurants, als plekken met een positieve functie. Het is totaal niet te vergelijken met hoe dat vroeger was. Vroeger – in de 17e, 18e en 19e eeuw – waren de landhuizen een plek waar slaven werden verplicht tot werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Onder erbarmelijke omstandigheden, op de zogeheten Curaçaose plantages.

Zo begon het

Curaçao was het slavenhandelscentrum van de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC). Vanaf 1665 werden duizenden slaven vanuit West-Afrika meegenomen naar de Cariben. Als ze de lange reis overleefden, konden ze op Curaçao een poosje aansterken, om vervolgens verhandeld te worden. Vaak gingen de mannen en vrouwen richting Midden- en Zuid-Amerika; slechts een klein deel van de Afrikanen bleef achter op Curaçao. Sommigen kwamen terecht in de haven, de meerderheid moest aan het werk op één van de vele plantages. De slavenhandel was de grootste inkomstenbron voor de WIC, en dus ook voor Nederland zelf. Met andere woorden: dankzij de hebzucht van de Nederlanders zijn er zoveel slaven uit Afrika gehaald en overal ter wereld gestuurd om zich dood te werken. Niet echt iets om op trots op te zijn.

Landhuizen Curacao

De landhuizen

De plantages lagen altijd rondom een landhuis, het huis waar de baas van het land woonde. De plantages werden in eerste instantie door de WIC aangelegd om de schepen te bevoorraden. Later werden ze gebruikt om het eiland zelf te voorzien van voedsel.

Er is weinig over bekend hoe het leven van de slaven er daadwerkelijk uitzag: het enige wat duidelijk mag zijn is dat ze dagelijks vele uren op het land maakten, zeker tijdens de plant- en oogsttijd. In 1795 leek het tij te keren. Slaaf Tula begon op plantage Knip de bekende grote slavenopstand. Hij vond de leef- en werkomstandigheden zo verschrikkelijk dat hij er niet meer mee door kon gaan. Zo’n duizend slaven van naburige plantages steunden hem door tegen hun eigenaar te vertellen dat ze niet meer voor hem wilde werken en vertrokken met stokken naar het oosten van het eiland. Het Nederlandse leger ging er echter keihard tegenin, door Tula en zo’n twintig andere slaven op gruwelijke wijze om het leven te brengen. Ze werden onder meer onthoofd; de hoofden werden op een paal gestoken en de rest van het lichamen in de zee gedumpt.

Uiteindelijk werd de slavernij pas in 1863 afgeschaft. De landhuizen kwamen toen al gauw in verval. De afgelopen jaren werden een aantal van de huizen weer opgeknapt en opnieuw in gebruik genomen, maar dan nu met een positieve functie. Een wereld van verschil met vroeger.


Meer weten over de slavernij op Curaçao? Bezoek het Kura Hulanda Museum in Otrabanda! Toegangstickets kun je ter plekke en online regelen.


Landhuizen Curaçao nu

Vandaag de dag zijn er nog steeds tientallen landhuizen op Curaçao te vinden, gelukkig met een heel andere functie dan een paar eeuwen terug. Een greep uit het aanbod:

Landhuizen als hotel

Diverse landhuizen fungeren nu als hotel. Je kunt dus ook overnachten op een plek met zoveel geschiedenis! Deze landhuizen bieden accommodatie aan:

Landhuizen Curacao

Landhuizen als restaurant

  • Landhuis Dokterstuin: nu zit hier een Creools restaurant
  • Landhuis Brakkeput Mei Mei: restaurant met typisch Caribische gerechten

Landhuizen als museum

  • Landhuis Savonet: ligt in het Christoffelpark. Zeker de moeite waard, helemaal als het park en het museum combineert. Online tickets zijn hier verkrijgbaar.
  • Landhuis Rooi Katootje: in dit landhuis huist Mongui Maduro Museum. Te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.
  • Landhuis Knip: hier vind je nu een museum met antieke meubelen.
  • Landhuis Jan Kok: hier vind je de galerie van (de inmiddels overleden) Nena Sanchez
  • Landhuis Habaai: op deze plek vind je nu Gallery Alma Blou

Landhuizen Curacao

Landhuizen met een andere functie

  • Landhuis Ascension: volgens velen het mooiste landhuis op Curaçao. Iedere eerste zondag van de maand open voor publiek.
  • Landhuis Chobolobo: is nu een distilleerderij! Hier wordt de beroemde Blue Curaçao gemaakt. Je kan mee op een rondleiding.
  • Landhuis Zuikertuintje: tegenwoordig zijn hier diverse winkels en restaurant gevestigd.

Voor meer informatie over alle landhuizen, kijk op Landhuizenvancuracao.info.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒