Als je me een beetje kent weet je dat ik gek ben op roadtrips. Het begon ooit met een trip door de Verenigde Staten, maar inmiddels is het zo’n beetje vaste prik geworden om tenminste een keer per jaar met een bolide op pad te gaan. Soms ver weg, maar nog fijner vind ik het om een roadtrip in Europa te maken. En dit zijn mijn vijf favoriete bestemmingen. 

1. Spanje

En dan zou ik lekker het zuiden als bestemming kiezen. Vlieg bijvoorbeeld op Malaga of Sevilla, spendeer daar een paar dagen en pik vervolgens je huurauto op. Andalusië is namelijk prachtig en leent zich perfect om met een bolide te ontdekken. Je kunt natuurlijk gewoon de snelweg pakken, maar veel leuker is het om van de grote weg af te gaan en binnendoor te rijden. Ok, je bent veel en veel langer onderweg, maar dat maakt helemaal niet uit. Je bent immers op vakantie! Verwacht hier allerlei smalle weggetjes, kronkelend over de heuvels en dwars door schattige dorpjes. Van die plekken waar je van die typische taferelen tegenkomt: mannen die buiten spelletjes doen, oude dametjes die bijkletsen op straat of lekker op een bankje zitten en gewoon zitten. Je krijgt de mooiste taferelen te zien onderweg, en soms moet je even stoppen omdat er een kudde schapen in de weg loopt. Heerlijk. Ik krijg echt nooit genoeg van Spanje denk ik.

Roadtrip Europa: Spanje
Roadtrip Europa: Spanje

2. IJsland

Ik ben net terug van een nieuwe trip door IJsland en elke keer weer besef ik me: deze bestemming is echt het mooiste land waar ik ooit ben geweest. Veruit. Je kunt hier prima excursies boeken om de belangrijkste highlights te bezoeken, maar alleen als je een huurauto hebt en zelf kunt rondtouren, kom je op de plekken waar amper (of geen) andere toeristen zijn. En dat maakt je ervaring toch echt nog een stuk onvergetelijker (plus goedkoper). Zo kom je ineens in piepkleine dorpjes waar amper mensen wonen. Spot je ineens een waterval die je bek open doet vallen van verbazing. Dat gevoel van vrijheid en dat je een soort off the beaten track gaat is met niets te vergelijken. Tijdens m’n eerste reis door het land heb ik een roadtrip door IJsland gedeeld die je zowel langs de bekende highlights brengt, als langs een aantal prachtige plekken waar je letterlijk niemand tegenkomt.

Mocht je overigens in de winter naar IJsland gaan, zorg voor een goede auto. Standaard word je huurauto uitgerust met winterbanden en spikes, maar met een Hyundai I10 word je zo de weg afgeblazen bij een flinke storm. Kies in dat geval dus niet voor de goedkoopste optie (wat vaak een prima keuze is), maar ga het liefst voor een zwaar exemplaar en een 4×4.

Lees ook: Paklijst IJsland voor alleen handbagage: wat inpakken in de winter?

Roadtrip Europa: IJsland

3. Italië

Nog zo’n land waar ik keer op keer naartoe kan gaan zonder me een moment te vervelen. Italië valt nooit tegen, welk deel ik ook kies. Laatst reed ik van Milaan naar Genua om vervolgens via Cinque Terre naar Toscane te gaan. Maar ook Zuid-Tirol, Puglia en de regio rondom het Gardameer zijn zo onwijs mooi. Vermijd bij het laatste wel het hoogseizoen, want dan is het er gevuld met Nederlanders. Ook in Italië zijn de kleine dorpjes altijd bijzonder om td zien (en het kan nogal een uitdaging zijn om er doorheen te rijden), zijn de landschappen adembenemend en tja, het eten hè… Dat is voor mij alleen al genoeg reden om bijna een keer per jaar richting Italië af te reizen.

Roadtrip Europa: Italië
Roadtrip Europa: Italië

⇒ Lees ook: alle artikelen over mijn roadtrips

4. Groot-Brittannië

Na een kleine tour door het zuiden van Engeland en m’n big ass roadtrip door Australië durf ik inmiddels wel te zeggen dat ik behoorlijk prima links kan rijden. Het is even wennen, vooral bij de rotondes, maar het is zoó de moeite waard om zelf achter het stuur te kruipen in Groot-Brittannië! Ik heb het zelf alleen in de contreien van Birmingham gedaan (heel tof), maar hoog op m’n wishlist staat een roadtrip Schotland. Verder dan Edinburgh ben ik nooit geweest, maar ik mocht vroeger voor een klant regelmatig media op pad sturen naar de overkant van het kanaal. Daar kwam ook veel research bij kijken, waardoor ik weet hoe mooi en hoe tof het moet zijn qua natuur. Enkele plekken die ik zeker wil bezoeken: Isle of Skye, de Schotse Hooglanden, Loch Ness (moet je gezien hebben, toch?), Ben Nevis en Eilean Donan.

Je kunt er voor kiezen om met je eigen auto per boot naar Newcastle af te reizen (bijvoorbeeld met DFDS), maar dat loopt vaak al redelijk hoog op qua kosten. Het loont zeker om te kijken naar losse vliegtickets en autohuur ter plekke, of puur een bootovertocht (waarbij je je auto in IJmuiden laat staan) en aparte autohuur bij aankomst in de haven.

Roadtrip Europa: Groot-Brittannië

5. Kroatië

Kroatië is zwaar opkomend (sterker nog, het is inmiddels al behoorlijk ontdekt door ons Nederlanders), maar gelukkig geldt ook: hoe zuidelijker je gaat, hoe minder Nederlanders je tegenkomt. Waar Istrië nog prima met je eigen auto te doen is, zou ik je voor verdere bestemmingen aanraden om eerst een vlucht te pakken en bij aankomst een huurauto op te halen. Het grote voordeel van Kroatië is dat het – naast dat het onwijs mooi is – ook nog steeds heel erg voordelig is. Overnachtingen, buiten de deur eten en benzine zijn namelijk meer dan goed te betalen. Aanrader is sowieso Dalmatië, met pareltjes als Zadar, Sibenik en Split.

Roadtrip Europa: Kroatië

Roadtrip Europa: waar huur ik zelf het liefst?

Ik huur al jaren met regelmaat een auto. Vroeger zag ik daar een beetje tegenop. Niet tegen de huurauto zelf, maar wél het moment dat je ‘m op moest halen. Altijd, ALTIJD werden er dingen aangesmeerd. Zei ik ineens ja tegen een verzekering die totaal overbodig was. Voor ik het wist mocht ik zo weer een paar tientjes extra aftikken en was die goedkope deal toch niet zo goedkoop. Dat is precies de reden waarom ik m’n huurbolide nu altijd bij Sunny Cars regel. Je bent hier namelijk verzekerd (letterlijk) van het feit dat alles altijd inbegrepen is. Geen kleine lettertjes meer die je altijd over het hoofd ziet, en je kunt zelfs aangeven dat je geen borg wilt betalen of zonder creditcard boeken. Ik zeg nu dus altijd met een gerust hart nee als ze me toch iets willen aansmeren. Reist een stuk relaxter kan ik je vertellen.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒