Op zoek naar een bijzondere bestemming voor een autovakantie? Maak een roadtrip door Puglia! De Italiaanse regio is nog vrij onontdekt, maar zeer de moeite waard. Deze 6-daagse route brengt je gegarandeerd langs heel veel mooie plekjes.

Roadtrip Puglia: het zuiden

Dag 1: Bari – Gallipoli

Ik vlieg vanuit Schiphol in twee uurtjes naar het vliegveld van Bari. Voordeel van een klein vliegveld is dat je snel je bagage hebt en dat de rij bij de autoverhuur niet zo lang is. Het duurt dan ook niet lang voordat ik mijn huurauto mee krijg en mijn roadtrip door Puglia kan beginnen! Mijn huurauto regelde ik (zoals altijd) via Sunny Cars, zodat ik all-inclusive verzekerd ben en geen onverwachte kosten hoef te verwachten.

Vanuit Bari rijd ik via de kust naar het stadje Gallipoli, in het zuidwesten van de regio. De weg geeft je gelijk het ultieme roadtrip gevoel: je ziet namelijk continu de zee in je ooghoek. Onderweg kom je onder meer de stadjes Brindisi en Lecce tegen, maar die laat ik voor nu even voor wat het is. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar na een vrij lange reisdag (én vroeg opstaan) wil ik stiekem toch altijd het liefst zo snel mogelijk naar m’n accommodatie. Ik overnacht de komende twee nachten in het schattige (en heel betaalbare) B&B Ghala en eet, zoals het hoort in Italië, een te lekkere pizza bij Sanso’ Salvadore.


Dag 2: Gallipoli – Leuca – Otranto – Gallipoli

Bij daglicht zie ik pas hoe mooi Gallipoli is. Het stadje wordt aan beide kanten omringd door de azuurblauwe zee. Gallipoli bestaat uit twee delen: een oud en nieuw centrum. Het nieuwe gedeelte huist vooral winkeltjes en bedrijven, het oude gedeelte staat voor alles wat je mag verwachten van Italië: een kerk, nauwe straatjes, was dat buiten hangt en veel koffiezaakjes (oké, en souvenirshops). Ook de rest van de dag blijf ik continu in de buurt van de zee en rijd ik langs de zuidkust (de SP358) via Leuca door naar boven naar Otranto.

Bereid je jezelf erop voor dat je onderweg maar stops wil blijven maken, het is hier zó fotogeniek! Je rijdt langs geweldige rotspartijen, prachtige strandjes en na elke bocht heb je weer de neiging om nóg een foto te nemen omdat het uitzicht alweer zo anders is. Puur genieten. Stop onderweg vooral even bij de Grotta Verde. Het toeristische Castro is ook de moeite waard: hier vind je een aantal eeuwenoude grotten en een middeleeuws centrum. En vergeet het dorpje Santa Cesarea Terme voor een te lekker ijsje aan de hoofdweg niet. Na een lange dag rijd ik vanuit Otranto via de grote weg terug naar Gallipoli, waar ik gewoon weer een pizza eet.

roadtrip puglia route
roadtrip puglia route


Dag 3: Gallipoli – Torre Sant’Andrea – Torre Dell’orso – Lecce – Martina Franca

Tijd om het zuiden achter me te laten. Zo buiten het hoogseizoen – ik was er met Pasen – is dit gedeelte van Puglia nogal rustig (zeg maar gewoon uitgestorven). Er is geen toerist te zien, waardoor veel restaurantjes in de dorpjes nog dicht zijn en er weinig ander vertier is dan de mooie natuur. Daarom vervolg ik m’n weg vandaag naar het noorden, maar dat doe ik niet voordat ik nog twee mooie strandjes en rotspartijen ga bekijken. Ik maak echter eerst een stop in Galatone, waar het een behoorlijke uitdaging is om met een stationwagen door de smalle straatjes te rijden. Daarna ga ik door naar Torre Dell’orso en Torre Sant’Andrea, drink er een thee waar ik eigenlijk koffie had moeten drinken en strijk een poosje neer op de rotsen.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: wat is het hier mooi. En rustgevend, zo buiten het hoogseizoen. Echt, neem de tijd om de schoonheid van al deze plekjes goed in je op te nemen. Daarna: op naar Lecce, een van de grotere steden in Puglia. Dankzij een twee uur durende fietstour heb ik een goed beeld van de stad gekregen. Na een wandeltocht door het centrum, rijd ik door. Ik wil graag voor het donker aan komen bij mijn volgende accommodatie in de buurt van Martina Franca.

roadtrip puglia route

roadtrip puglia route

roadtrip puglia route

Roadtrip Puglia: het noorden

Dag 4: Martina Franca – Alberobello – Polignano a Mare – Martina Franca

Ik word wakker in misschien wel de mooiste accommodatie ooit. Via Homeaway slaap ik in een grote villa mét trullo. Mijn privébadkamer beslaat ongeveer de helft van mijn eigen studio en tijdens het douchen kan ik de deuren naar buiten toe openslaan, zodat ik zicht heb op de gigantische tuin.

Maar: zonde om de hele dag hier te blijven als er nog zoveel meer te ontdekken is. Na een ontbijt in de zon ga ik naar Alberobello, een toeristisch dorpje dat beroemd is vanwege de honderden trulli. En ik snap wel waarom dit zoveel mensen trekt: je waant je serieus in een wit Teletubbieland, waar het ene huisje nog schattiger is dan de ander. Daarna besluit ik op aanraden van mijn Homeaway-verhuurder Polignano a Mare te bezoeken. Dit stadje is er een om nooit meer te vergeten: de middeleeuwse brug die dwars door het centrum loopt is nog ontzettend goed in tact gehouden. En als je er onderdoor loopt kom je op het meest idyllische strandje dat je ooit hebt gezien. Volledig omgeven door rotsen heb je hier een geweldig uitzicht over de zee. Je voelt je alleen maar nietig als je Polignano zelf zo boven je ziet. Vergeet ook vooral niet de smalle straatjes van het dorp zelf in te lopen, uiteindelijk kom je uit bovenop de rotsen en heb je een nóg indrukwekkender uitzicht!

roadtrip puglia route

roadtrip puglia route


Dag 5: Martina Franca – Ostuni – Locorotondo – Martina Franca

Vandaag wil ik twee dingen doen: ijs eten en op het terras hangen. Beiden doe ik in Ostuni. Ik zit uren op het terras met cocktails, sangria en lekkere Italiaanse hapjes. Omdat het een feestdag is loopt de stad vol met Italianen en is overal muziek te horen. Je snapt dat ik hier niet weg hoef. Maar nadat ik mijn zoveelste ijsje van deze trip op heb besluit ik toch mijn weg weer te vervolgen. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het laatste dorpje op mijn lijst niet af te kunnen vinken.

En dus ga ik nog even naar Locorotondo. Dit dorp is ook hoog op de rotsen gebouwd, waardoor je vanuit het park een geweldig uitzicht over de omgeving hebt. De smalle straatjes zijn ook hier weer stuk voor stuk fotogeniek. Ik zei het al eerder: je blijft maar kiekjes schieten hier. Ik neem voor de laatste keer een pizza en rijd op tijd weer terug naar mijn trullo. Zonde om in zo’n mooie accommodatie te verblijven en er niet even goed van te genieten. Vakantie betekent tenslotte ook even helemaal niets doen toch?

roadtrip puglia route

roadtrip puglia route


Dag 6: Martina Franca – Bari

Mijn terugvlucht vertrekt rond 13 uur, dus helaas de hoogste tijd om ’s ochtends weer richting het vliegveld van Bari te rijden. Vanuit Martina Franca is de reistijd ruim een uur. Als je een beetje vroeg vertrekt heb je dus nog even tijd om Bari zelf, de hoofdstad van Puglia, in te gaan, maar aangezien ik altijd te laat wegga doe ik dat niet en rijd ik gelijk naar de luchthaven. Tijd om de huurauto weer in te leveren en naar huis te gaan.

Praktische info

Vliegtickets

Vanuit Nederland kun je vanaf Schiphol in 2,5 uur naar het vliegveld van Bari vliegen. Bari is de hoofdstad van Puglia en vanuit hier kun je heel makkelijk met een huurauto richting het zuiden of noorden rijden. Ik raad je aan om op Tix.nl en  Skyscanner te kijken voor de goedkoopste vliegtickets, zodat je heel makkelijk de prijzen kunt vergelijken.

Huurauto

Ik regel mijn huurauto altijd bij Sunny Cars, aangezien ik iets te vaak heb gehad dat ik onverwachtse kosten moest maken. Bij Sunny Cars ben je all-in verzekerd en kun je dus met een gerust hart overal ‘nee’ op zeggen en is een klein krasje geen probleem. Ook kan je 24/7 een Nederlandse klantenservice bellen in geval van nood. Bekijk hier het actuele aanbod.

Hotels

Hotels, B&B’s en appartementen te over in Puglia! Ik noemde al de trullo waar ik via Homeaway in verbleef, maar ik heb nog wat andere favorieten verzameld voor je. Allemaal heel fijn en heel betaalbaar:

1. Lecce: Novantanove B&B
2. Gallipoli: B&B Ghala
3. Otranto: Villa Altomare
4. Alberobello: Trulli Holiday Resort (slaap in een echte trullo)
5. Bari: Hotel City

Of bekijk alle hotels in Puglia

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 24 april 2016.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒