Iedereen weet dat reizen geld kost. Of je nu gaat liften, elke nacht op het strand slaapt en je eten uit de vuilnisbakken haalt (just kidding), uiteindelijk zal blijken dat je nooit helemaal gratis voor langere tijd weg kan. Maar dat wil niet zeggen dat je per se de jackpot moet winnen om de wereld voor langere tijd te ontdekken. Wat je wel nodig hebt? Een beetje lef. Met dat zit je goed!

Ik zal gelijk eerlijk zijn: op deze manier reizen heb ik nog nooit gedaan. Vandaar dat ik mijn tips nu een keertje overlaat aan Tomislav Perko, een Kroatische budgetreiziger in hart en nieren. Hij reisde vijfĀ jaar lang rond de wereld zonder dat hij het geld op de rekening had dat de meeste mensen hebben als ze hetzelfde plan hebben. Hij is het levende bewijs dat het Ć©cht kan om te reizen zonder (veel) geld. Onwijs inspirerende man (daar kan ik nog wat van leren)!

Goed, zijn tips dus:

Op reis heb je drie kostenposten: transport, accommodatie en de rest (zoals eten en drinken). Als je voor alle drie een manier vindt om geld te besparen zit je goed. Hoe? Zo deed Tomislav het:

TRANSPORT

  • Ga liften: gebruik daarbij wel je gezonde verstand. Zorg dat je op de juiste weg staat in de juiste richting, zie er fatsoenlijk uit en vooral – wees geduldig. Uiteindelijk zal er, hoe lang je ook wacht, echt altijd wel iemand voor je stoppen. Kost je niets.
  • Ga fietsen: duurt wat langer en de aanschaf kost wat, maar verder ben je wel zo vrij als een vogel om te gaan en staan waar en wanneer je wilt.
  • Werk in ruil voor transport: kost wat energie, maar dan ben je wel verzekerd van een ritje

ACCOMMODATIE

  • Couchsurfing: je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wellicht nog nooit gedaan. Wie het niet kent: via dit platform kun je voor nop bij iemand op de bank slapen. Kost je dus niets Ć©n het geeft je de kans om een bestemming op een unieke manier te ontdekken.
  • Koop een tent en slaapzak en slaap in de buitenlucht.
  • Doe vrijwilligerswerk: dan hebĀ je vrijwel altijd garantie op een (goede) slaapplek!

OVERIGE UITGAVEN: ETEN

  • Koop je voedselĀ in de supermarkt: scheelt in dure landen een hele hoop met eten in restaurants.
  • Duik de vuilnisbakken in: alleen voor echte durfals.

OfĀ ga Ć©cht werken op reis. In AustraliĆ« kun je zonder al te veel moeite wel een baantje vinden dat in verhouding een hoop geld oplevert als je het uitgeeft in elke bestemming buiten AustraliĆ« (en Nieuw-Zeeland). Zo verdiende Tomislav met 13 dagen werken genoeg knaken om weer acht maanden te reizen.

Als dat geen inspiratie is…?

Check ook zijn speech op Tedx hieronder! Je wilt daarna gegarandeerd op pad!

Ben benieuwd: zou jij het aandurven om op deze manier te reizen?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’